Adevărul din spatele Bitcoin

monede bitcoin

Bitcoin este o monedă digitală care a fost creată cu scopul de a aduce anonimitate în cazul tranzacţiilor financiare cu aceasta, neexistând o unitate centrală, bancă, guvern etc care să o dirijeze.

Se bazează pe o reţea de la calculator la calculator (peer to peer) şi ai un portofel virtual pe care dacă-l pierzi odată cu el se duc şi banii.

Până aici toate bune şi frumoase. Partea neplăcută abia acum urmează.

Pentru a intra în posesia bitcoins, poţi să-i cumperi de pe site-urile care se ocupă cu aşa ceva sau să “sapi” după ei folosind componentele hardware moderne şi puternice.

Înainte puteai face bani frumoşi “săpând” cu o singură placă video mai puternică. Apoi dificultatea a crescut în aşa fel încât dacă luai şi calculai banii obţinuţi vs energia electrică folosită pentru a-i obţine, ieşeai pe minus.

Cum plăcile video nu mai “săpau” eficient, a fost nevoie de unelte mai puternice.

Făcând o paranteză, în Vestul Sălbatic nu căutătorii de aur s-au îmbogăţit, ci comercianţii de sape.

Cei care au venit cu noile “lopeţi”, în cazul nostru, au fost cei de la ButterflyLabs (şi nu numai) care promiteau zeci şi chiar sute de gigahertzi viteză de procesare, folosind cipurile ASIC.

Gloata s-a adunat să comande cutiuţele magice şi s-a trezit cu luni, ani de aşteptare.

Gurile rele spun că acea companie ar fi oprit intenţionat livrarea hardware-ului, pentru a săpa după bitcoins pe echipamentul clienţilor.

Nu ştiu dacă este adevărat acest lucru, dar şi acum livrările sunt efectuate cu luni de întârziere din cauza numărului mare de comenzi (spun ei).

Forumul ButterflyLabs este plin de oameni care se plâng că nu au primit ce au comandat, că sunt defecte sau că au primit echipamentul cu mare întârziere… şi cei de la suport nu le răspund sau o fac în două săptămâni.

Băieţii deştepţi nu au stat însă la “săpat” după bitcoin. Au dat flood (DDoS) site-urilor de bitcoins exchange pentru a scădea preţul acestora, au cumpărat, după care au vândut scump.

Dacă în urmă cu un an o monedă bitcoin valora până în 10 dolari, acum valoarea acesteia a ajuns la aproape 1000 de dolari.

Fluctuaţiile acestea imense şi problemele de mai sus fac din bitcoin o monedă instabilă, preferată de evazionişti, hackeri şi naivi cu gânduri de îmbogăţire rapidă.

Niciodată, în condiţiile actuale, o companie serioasă nu-şi va lega numele de bitcoin, fiind şi acesta un criteriu de selecţie atunci când ne alegem serviciile.

Foto: Zach Copley

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *