Facebook apără în justiţie intimitatea utilizatorilor săi

superman

Facebook s-a hotărât să conteste în justiţie cererea autorităţilor americane, de a invada intimitatea a 381 de conturi ale reţelei de socializare, mai ales că reprezentanţii acesteia consideră că solicitarea nu este una legală. Nici judecătorii nu au considerat că a fost una tocmai în regulă, aşa că au acceptat apelul companiei Facebook.

În ultimul timp, tot apar la suprafaţă informaţii cum că unele dintre cele mai mari companii americane s-au luptat în justiţie până la ultima cale de atac, împotriva mandatelor guvernamentale care solicitau dreptul a de a afla informaţii personale hostate pe serverele unor astfel firme. Când a fost vorba despre lucruri serioase, cum ar fi posibile atentate teroriste, răpiri sau alte lucruri asemănătoare, reprezentaţii acestor companii au pus la îndemâna autorităţilor astfel de date, însă atunci când cererile au părut a fi unele care încalcă legea, vedem cum respectivele filme au decis să apere în justiţie intimitatea utilizatorilor săi.

În acest caz nu este vorba doar despre Facebook, ci şi alte companii mari americane, cum ar fi Google sau Microsoft, s-au alăturat reţelei de socializare în încercarea de a stopa abuzurile în legătură cu cererile ilegale ale agenţiilor guvernamentale, pentru a proteja datele clienţilor şi, implicit, intimitatea lor pe Internet.

“Scopul nostru este să protejăm datele utilizatorilor de pe Facebook, aşa că atunci când agenţiile guvernamentale ne solicită informaţii confidenţiale ale acestora, luăm lucrurile foarte în serios. Avem politici stricte în ceea ce priveşte cererile autorităţilor şi am publicat aceste proceduri, pentru toţi cei interesaţi.

Începând cu vara trecută, am luptat aprig împotriva unui set de mandate guvernamentale, emis de către o instanţă din New York, care ne solicita predarea aproape în întregime a datelor a 381 de conturi ale clienţilor noştri, aici incluzând fotografii, mesaje private şi alte informaţii. Această cerere fără precedent, este, de departe, cea mai mare pe care am primit-o şi am considerat-o din start neconstituţională.” au precizat reprezentanţii companiei Facebook.

Se pare că nemulţumirea celor de la Facebook a venit pe fondul că respectivul set de cereri nu era bazat pe nimic legal, ci părea, mai degrabă, ca fiind realizat de către autorităţi doar pentru simplul fapt că pot.

“De asemenea, guvernul a obţinut în instanţa ordine care nu ne dădeau dreptul de a discuta despre toată această situaţie, neputând nici măcar să-i notificăm pe utilizatorii afectaţi, asta până în acest moment.” au mai ţinut să precizeze reprezentanţii Facebook.

Nici nu ştii ce să mai crezi despre toată această desfăşurare de evenimente. În acest caz, datele tot au fost primite de către autorităţi, numai că acum, prin acest apel, Facebook doreşte returnarea sau ştergerea datelor. Mi se pare un gest simbolic, cel puţin când discutăm despre acest caz, deoarece răul a fost deja înfăptuit, însă care poate reprezenta un pas important în jurisprudenţa, adică în eventualitatea unor noi astfel de cereri.

Nu ştiu dacă toate aceste zbateri din partea companiilor americane, în încercarea de a-şi proteja în instanţa utilizatorii, sunt reale, însă dacă acesta este adevărul, nu poţi să nu le apreciezi eforturile, mai ales că este destul de dificil să te împotriveşti autorităţilor, fiindcă există legi, există oameni care te pot pedepsi dacă nu le respecţi.

Sursa: The Inquirer

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *