Google Chrome si NPAPI dupa septembrie 2015?

La o zi dupa ce am postat articolul despre “Cum sa activezi Flash Player plugin in Google Chrome 42” au scris si cei de la Google un articol pe forum companiei, pe care l-au facut sticky, despre cum sa reactivezi NPAPI, modulul care a fost dezactivat in Chrome 42 si care va fi indepartat complet incepand cu luna septembrie.

Acolo, Sarah Dee, angajat Google, scrie ca proprietarii site-urilor ar trebuie sa faca pasul catre o tehnologie mai sigura, mai moderna, si sa lase in urma NPAPI.

Poate ca-i mai sigura noua tehnologie, cea care nu mai permite folosirea pluginurilor externe in Chrome, poate ca-i mai noua, insa este si mai buna?

Tehnologiile moderne nu ar trebui sa fie mai performante decat cele vechi?

Pe mine nu ma intereseaza ca se numeste NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) si ca este o tehnologie de pe vremea Windows 95, ci faptul ca pluginurile externe Chrome functioneaza mult mai bine decat cele interne, iar Google vrea sa le interzica fara a oferi optiuni viabile.

Google a facut din Chrome un browser ermetic. Nimic nu intra si nimic nu iese fara acordul companiei americane.

Software-ul nu mai poate comunica asa cum trebuie cu hardware-ul, din cauza sandbox-ului folosit de Chrome.

Utilizatorii obisnuiti nu cred ca au nevoie de un nivel atat de ridicat de protectie. Eu nu am nevoie sa ma securizeze Google atat de drastic incat sa nu mai functioneze nimic asa cum trebuie. Cu atat mai mult cu cat nimic nu este de netrecut atunci cand vine vorba despre securitate informatica. Nici macar Google Chrome Sandbox, de care baietii de la VUPEN Security au reusit sa treaca, in cadrul competitiei Pwn2Own (2011).

Pentru a va da un exemplu clar, am testat acum un videoclip 4K, de pe YouTube, cu Flash Player plugin (NPAPI) versus Pepper Flash & HTML5.

Flash Player plugin extern (NPAPI – tehnologia “veche”): 25-26 fps, nici macar un cadru pierdut, acceleratie hardware.

test flash plugin extern google chrome

Pepper Flash player (tehnologia “moderna”): 4 fps, 268 cadre pierdute, acceleratie software.

test pepper flash player google chrome

La fel si cu HTML5.

Cu Flash Player, adica lucrul care ma doare pe mine, mai este cum mai este, insa ce se va face Google cu utilizatorii care au neaparata nevoie de Java sau Silverlight, care-s multi si furiosi ca nu-si mai pot folosi aplicatiile la munca?

Isi permite Google sa piarda atat de multi utilizatori sau va ceda si va permite folosirea pluginurilor externe si dupa septembrie 2015, pana tehnologiile “moderne” vor functiona cel putin la fel de bine precum cele “vechi”?

Puteti citi topicul de pe forumul Google, aici. Am postat si eu acolo, pe prima pagina.

Foto: capturi Dream Jump – Dubai 4K @ XDubai – YouTube

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *