A venit furtuna, iar am ramas fara Internet. Din fericire, cod verde, neasteptat

Iar am ramas aseara fara Internet, la ora tarzie, asa ca mi-am pus in functiune micul router 740N, pentru a repeta semnalul hot-spot dot ro, deoarece nu ma pot conecta direct la el, semnalul fiind prea slab, iar abonamentele de telefonie mobila cu date ale casei, au prea putini GB de trafic inclus, asa ca nu prea poti sa te uiti de pe ele la un YouTube, ci doar sa scrii pe blog sau sa citesti stiri.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

internet picat si reparat pe timp de furtuna

Cum ramasesem iar fara Internet, aseara, pe timp de furtuna, am scos din cutie plin de lehamite routerul wireless de rezerva, micutul dar destul de puternicul TP-LINK TL-WR740N v4, care are o putere de transmisie pentru Romania cu firmware-ul original TP-LINK de 13 dBm (~20 mW) iar cu DD-WRT pe el, maxim 18 dBm (~63 mW). Hai sa repet iar semnalul acelui hotspot gratuit, pentru a putea intra pe YouTube, deoarece aia 5 GB de trafic ai unui abonament de telefonie nu sunt de ajuns pentru asa ceva.

Enervat ca pica Internetul la absolut orice mica ploicica, nu doar la furtuna si cod galben in Bucuresti, desi inainte reteaua era foarte stabila, fiind construita in mare parte prin interiorul blocului, i-am dat un mesaj proprietarului ISP-ului, ca poate o merge sa restarteze el vreun switch sau ce s-o fi blocat, fara prea mari sperante. Dupa, am schimbat iar canalul hotspotului, deoarece baietii de acolo il modifica frecvent si trebuie sa ma joc iar si iar cu modificari de IP-uri de LAN, pentru a schimba intre routerul de unde pot accesa interfata web a acestuia si routerul pe post de repeater, de unde poti sa intri pe Internet. Tutorialul despre cum puteti face asta, adica sa va conectati la repeater atunci cand ramane in connecting pe smartphone cu Android sau calculator cu Windows, este aici pe blog.

Nu ma asteptam sa se mai rezolve ceva aseara, asa ca mi-am vazut de treaba, cu gandul tot mai mult inspre RDS, desi prefer stabilitatea, in orice domeniu.

Surpriza, ma suna:

– Ai link in router? Ca am trimis un baiat sa repare. Eu nu te vad, cu ping.

– Am.

Apropo de ping, routerul este setat de mine sa raspunda la cereri ICMP, tocmai pentru a vedea si baietii de la tehnic sau chiar si eu, atunci cand sunt probleme si isi revine. De obicei, pe Windows sau in DD-WRT optiunea “Allow ICMP Echo Requests” este debifata din fabrica, din motive de securitate… zic ei. Asa era inainte, insa nu mai suntem in 2000 si ceva, cand Clicknet erau singurii care mai cadeau la un ping cu pachete mai multe. Acel ping este un instrument important de retea si nu trebuie oprit. Ii ajuta pe administratorii de retele sa le configureze, sa le echilibreze.

De aia, atunci cand vad cate o firma de hosting, asa cum sunt si cateva in Romania, care interzice ICMP echo requests, fug mancand pamantul. Nu ai tu de ce sa nu ma lasi sa dau ping in site, pentru ca daca faci asta, nu o sa vin la tine, deoarece dai dovada de amatorism d-ala de anii 2000. Prea multe securizari d-astea ciudate si inutile, strica.

In fine, mi-a fost reparat Internetul la ora tarzie, cand ei nu mai au program. Nu au 24/7, asa ca ma gandeam ca abia astazi va fi facut si nu stiam cand.

Ma mir ca au reusit sa bage un cod verde, pe timp de cod galben in Bucuresti.

2 Comments

  1. Eu fara curent ๐Ÿ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *