Accidentarea lui Neymar

neymar jr wc 2014

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Pentru că astăzi vom avea parte de prima semifinală a Campionatului Mondial de Fotbal, cea dintre Brazilia şi Germania, unde eu cred că nemţii vor avea câştig de cauză, trebuie să discutăm un pic şi despre accidentarea unuia dintre cei mai talentaţi fotbalişti brazilieni din lotul actual al acestora, Neymar.

Ei bine, Neymar va lipsi nu numai în această seară, ci şi încă vreo lună şi jumătate de acum înainte, din cauza loviturii de genunchi pe care a primit-o în meciul împotriva Columbiei, atunci când Juan Camilo Zúñiga parcă a încercat o execuţie de Muay Thai pe spatele atacantului brazilian. Evident, Zúñiga a spus după meci că nu şi-a dorit niciodată să îl accidenteze pe Neymar şi că a fost doar o intrare mai tare, prilejuită de dorinţa ambelor echipe de a câştiga partida şi a merge în semifinale. Poate nu a dorit să-l accidenteze pe Neymar, însă intrarea a fost mult prea evidentă, mult prea pe lângă, faţă de alte deposedări în care vezi că este căutată mingea, nu adversarul. Aici, jucătorul columbian s-a dus cu genunchiul direct în spatele starului brazilian, strivindu-i a treia vertebră lombară, fiind foarte aproape de a-l lăsa pe Neymar paralizat toată viaţa.

Nu ştiu cât mai conta acest lucru, pentru că răul fusese deja înfăptuit, însă jucătorul columbian nu a primit nici măcar cartonaş galben. Întotdeauna mi-a plăcut jocul lăsat mai liber, în primul rând pentru că fotbalul este un joc bărbătesc, în care nu trebuie să te arunci pe jos la fiecare fază, cerşind faulturi şi fiindcă jocul mai tare duce înspre spectacol, în comparaţie cu un meci fragmentat nejustificat de către arbitru, însă nici să-i laşi să se omoare pe teren nu este ceva recomandat.

Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia a fost presărat cu astfel de intrări violente şi aici îmi aduc aminte de meciul dintre Honduras şi Franţa, atunci când hondurienii au intrat tot meciul numai la rupere, sub privirile îngăduitoare ale arbitrului, fiind o minune că nu s-a accidentat niciun jucător francez. Luând probabil lecţii de la hondurieni, nici francezii nu au stat prea cuminţi, Blaise Matuidi provocându-i fotbalistului nigerian Ogenyi Onazi, dublă fractură de tibie şi peroneu, însă francezul a primit cartonaş galben, spre deosebire de columbian.

Fotbalul e frumos când este lăsat liber, însă atunci când au loc astfel de intrări, nu ai cum să nu le sancţionezi, dând un exemplu şi celorlalţi fotbalişti care se mai gândesc să facă aşa ceva, că vor fi pedepsiţi. Arbitrii acestui mondial au judecat cu mult prea multă uşurinţă toate aceste faze de o duritate mult prea mare, chiar şi pentru un sport în care se mai întâmplă să vezi intrări la limită şi acest lucru mă duce cu gândul la faptul că astea au fost indicaţiile F.I.F.A.

De asemenea, niciodată nu o să înţeleg nici treaba cu “suntem în primele minute ale întâlnirii, deci nu dăm galben, indiferent de intrare, ci avertizăm fotbaliştii”. A făcut un fault de cartonaş galben? Dă-i galben, indiferent că-i primul minut al meciului sau ultimul. Mulţi jucători ştiu că nu se dau cartonaşe galbene la începutul jocului şi profită de asta, intrând mai dur la adeversat, la intimidare.

Revenind la meciul din această seară, absenţa tânărului şi talentatului fotbalist brazilian, nu poate fi compensată de prezenţa altui coechipier. Desigur, brazilienii au şi vor avea mereu jucători foarte tehnici, care pot înlocui pe oricine, însă aici nu e vorba numai despre dribling, despre valoare, despre tehnicitate. Neymar reprezintă pentru Brazilia mai mult decât un jucător foarte bun. Neymar este o stare de spirit în ţara lui. Acolo se vorbeşte toată ziua doar despre Neymar, toate reclamele îl au în centrul atenţiei doar pe el. Totul gravitează în jurul fotbalistului brazilian.

Pe teren se petrece acelaşi lucru: Neymar este cel care ridică tribunele în picioare, chiar şi la o simplă atingere de minge şi tot el este cel care le dă curaj, îi împinge de la spate pe coechipierii săi, pe tot parcursul disputării partidei.

Fără Neymar, Brazilia va avea astăzi o mare problemă, pe care nu ştiu cum o va rezolva, dacă este posibil acest lucru, antrenorul brazilian Luiz Felipe Scolari.

Eu mă gândesc doar la faptul că se anunţă un meci extrem de tare, pe care nimeni care se consideră microbist nu are voie să-l rateze, însă acest joc foarte disputat, putea fi unul şi mai spectaculos, dacă evolua şi Neymar.

Foto: Amil Delic

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *