Cateva lucruri despre Jocurile Olimpice de la Rio

taekwondo Jocurile Olimpice de la Rio 2016

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Nu m-am uitat pana acum prea mult la prezenta editie a Jocurilor Olimpice 2016, de la Rio, pentru ca nu sunt pasionat de gimnastica sau alte sporturi de acest fel. Am aruncat o privire scurta inspre probele de lupte greco-romane si cam atat, insa asta nu inseamna ca nu sunt la curent cu tot ceea ce se intampla pe acolo.

Ramanand cu gandul la frumosul meci de hochei dintre Statele Unite ale Americii si Rusia, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci, din 2014, ma asteptam sa vad asa ceva si la Rio, insa aici discutam despre Olimpiada de Vara, deci nu vom avea parte de hochei.

Acel meci de hochei dintre SUA si Rusia a fost superb, din toate punctele de vedere: ambitie, daruire, tehnica si, evident, rivalitate. La o scara mult mai mica, s-a intamplat ceea ce am vazut in Bucuresti, la meciurile de baschet 3×3 EuroTour, atunci cand Grecia a intalnit Turcia, cele doua echipe fiind aproape sa se ia la bataie.

Nu cred ca intre Statele Unite si Rusia exista o rivalitate atat de dusa inspre extrem, asa cum am vazut la Grecia-Turcia, insa nici departe nu sunt. Asta pentru ca Statele Unite ale Americii si Rusia nu s-au infruntat niciodata direct, daca este sa discutam despre conflicte militare, ci doar indirect, in sensul ca in aproape orice batalie in care Statele Unite au fost implicate, rusii i-au sustinut mereu pe adversarii acestora. Si invers. Vezi razboiul din Vietnam sau cel mai recent, din Siria.

Din pacate, cu toate ca nu ar trebui sa se intample acest lucru, astfel de evenimente, decizii politice, influenteaza si sportul.

Am vazut asta inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de la Rio, atunci cand pe posturile englezesti de televiziune se discuta toata ziua despre cum intregul lot al Rusiei ar trebui exclus de la Rio, din cauza problemelor de dopaj de la Soci si mai putin despre mult mai gravele probleme care aveau loc in acel moment in Europa: atentate, incercare de lovitura de stat, urmata de instaurarea dictaturii absolute in respectiva tara si asa mai departe.

Desigur, problema dopajului in sport este una grava, iar ceea ce s-a intamplat la Soci cu unii dintre sportivii rusi nu putea fi trecut cu vederea, dar sa incerci sa pedepsesti un intreg lot pentru ceea ce au facut altii, mi se pare la fel de grav. Nu ai cum sa-l nedreptatesti pe un om nevinovat, pentru vina altora.

Cu toate ca Statele Unite, Marea Britanie si Australia au pus mari presiuni asupra Comitetului Olimpic International, pentru a fi exclus intreg logul Rusiei din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, nu au reusit sa faca acest lucru, 75% dintre sportivii rusi reusind sa ajunga in Brazilia.

Trecand peste politica, sport si interese de tot felul, s-a discutam mult si in legatura cu problemele care ar putea sa apara la Rio, din cauza faptului ca Brazilia este una dintre cele mai violente tari ale lumii, cu multe jafuri, crime si asa mai departe. Erau multi carora le era teama de atentate in cadrul Olimpiadei de la Rio sau alte astfel de lucruri.

Din fericire, evenimetele nedorite petrecute pana acum nu au fost unele care sa afecteze bunul mers al Olimpiadei.

Un astfel de eveniment nefericit s-a petrecut atunci cand un hot a incercat sa-l jefuiasca pe un oficial rus, punand ochii pe ceasul acestuia. Mare greseala, pentru ca s-ar spune ca acel consul rus l-ar fi imobilizat apeland la niste tehnici de arte-martiale, dupa care l-a tras in masina si l-a impuscat, hotul decedand. Varianta oficiala ar fi ca pistolul consulului rus s-a descarcat din greseala.

Cat de neinspirat hot brazilian sa fii, incat sa iti alegi drept tinta vreun securist rus?

Alt eveniment neplacut in legatura cu Olimpiada de la Rio s-a petrecut atunci cand un fotograf austriac a fost deposedat cu forta de echipamentul foto scump pe care il avea la acesta.

Cum sa iesi noaptea la plimbare, prin Brazilia, cu echipament de cateva zeci de mii de euro la tine si sa crezi ca nu vei pati nimic?

In Brazilia este la fel ca in acele filme in care personajul principal se rataceste intr-o bezna totala, iar pe langa el incep sa apara multe perechi hraparete de ochi.

Pe langa acesta, chiar si un ministru protughez a fost jefuit, in fata hotelului in care era cazat, insa nu a patit nimic, recuperandu-si inclusiv bunurile pierdute, unul dintre atacatori fiind si el retinut.

Astfel de lucruri, care fac parte din peisajul Braziliei, s-au intamplat si se vor mai intampla probabil, insa ceea ce conteaza cu adevarat este sa nu se petreaca si alte evenimente mai grave.

In incheiere, mai am de precizat doar faptul ca daca tot nu va fi hochei, fiind vorba despre Jocurile Olimpice de Vara de la Rio, ma voi uita la intrecerile de Taekwondo de la Rio, care vor incepe la data de 17 august.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *