Cecil The Lion si vanatorul care a ajuns vanat

Cecil The Lion

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Povestea, foarte pe scurt: un american, dentist de meserie, a ajuns in Africa (Zimbabwe) pentru a omori un leu. Pentru asta, a platit 55.000 de dolari. A reusit sa omoare un leu, ajutat de catre doi africani, pe un teren privat de vanatoare.

Doar ca… daca ar fi stiut ce furtuna a starnit fapta lui, nu cred ca ar mai fi procedat astfel.

Acel leu, Cecil, pe care il puteti vedea in captura de ecran de mai sus, era o adevarata emblema a Africii, multi dintre vizitatorii care ajungeau in Parcul National Hwange, veneau special pentru acesta. Era un leu matur, foarte bland, aproape domesticit, care avea atasata si o curea cu emitator, fiind studiat de multi ani de catre cercetatori.

Se crede ca ajutoarele americanului, cei doi africani, l-ar fi ademenit pe Cecil pe terenul privat de vanatoare, lucru pentru care au si fost arestati, acolo unde vanatorul, pe numele lui Walter J. Palmer, ar fi incercat prima data sa-l omoare cu un arc. Nu a reusit sa-l omoare cu arcul, ci doar sa-l raneasca, asa ca sarmanul leu s-a chinuit vreo patruzeci de ore, pana l-au gasit si l-au impuscat.

Nu sustin si nu am sustinut niciodata vanatoarea de placere, deoarece imi pare ceva barbar, care nu are legatura cu lumea zilelor noastre, ci, mai degraba, cu un trecut nefast, din care oamenii ar trebui sa invete. Cu toate astea, inteleg vanatoarea pentru a manca, pentru a reduce numarul unor specii de animale care s-au inmultit peste masura si asa mai departe. Nu si pe cea barbara, realizata din dorinta de a ucide.

Aici nu este vorba ca-i era foame si a vrut sa manance un leu sau ca exista prea multi lei in lume si ar mai trebui imputinati, deoarece mai sunt, in total, doar vreo treizeci de mii, ci de un nene care s-a crezut Tarzan si a dorit el sa vaneze un leu cu arcul. Si cica nu ar fi prima data cand vaneaza animale in acest fel, adica unul care conduce inspre o moarte lenta si chinuitoare.

Omul asta cred ca are o multime de probleme, insa, pe langa problemele lui, tocmai si-a mai adaugat altele. Pentru ca americanii, in marea lor majoritate, iubesc animalele. Am observat acest lucru de nenumarate ori, inclusiv acum, cand doctorul are parte de tratamentul pe care-l merita, atat pe Internet, cat si in viata reala.

Discutand despre Internet, pe langa cele cateva zeci de mii de mesaje lasate pe diferite site-uri, in care oamenii isi exprima nemultumirea in legatura cu uciderea deloc necesara a unui animal superb, pagina de pe Yelp a doctorului vanator a fost intesata cu review-uri negative.

Unele serioase, altele amuzante, precum cel de mai jos.

review yelp for Cecil The Lion

In viata reala, au fost destui cei care au ajuns pe la usa dentistului, pentru a-i spune, intr-un mod pasnic, faptul ca nu este bine ceea ce a facut.

Nu ai cum sa nu apreciezi solidaritatea americanilor in fata nedreptatilor, cu atat mai mult cu cat am mai observat-o, am scris despre ea, si in alte randuri.

Foto Cecil: captura de ecran video YouTube – Bryan Orford.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *