Cel mai bun fotbalist din istorie: „Il Fenomeno” Ronaldo

il fenomeno ronaldo

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Zilele trecute am scris pe aici despre melodia oficială a Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia 2014 şi atunci am amintit, pe scurt, de omul pe care eu îl consider cel mai bun fotbalist din istorie sau cel puţin acea parte a ei căreia i-am fost contemporan: brazilianul Ronaldo Luís Nazário de Lima, cunoscut sub pseudonimul „Il Fenomeno”.

Ţinând cont că mai sunt doar câteva ore până la începerea Cupei Mondiale, ediţia 2014, ar fi fost un sacrilegiu să nu scriu mai pe îndelete despre cel care se identifica fotbalului frumos, plăcut ochiului, spectacolului.

Ronaldo nu era un fotbalist care să se bazeze pe viteza de alergare, însă nici nu avea nevoie, deoarece tehnica sclipitoare, unică, pe care o poseda îi permitea să se distreze cu orice adversar.

Control perfect al balonului pe spaţii mici, tehnică remarcabilă, fineţe desăvârşită, rafinament de neegalat, bucuria de a juca, entuziasm, show, modestie, fair-play, echilibru, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care îi confereau unicitate, îl diferenţiau de restul jucătorilor din trecut şi prezent.

Brazilianul Ronaldo însemna mai mult decât Messi şi portughezul Ronaldo… la un loc. Îmi aduc aminte de bicicletele superbe ale lui „Il Fenomeno”, executate impecabil, era tăticul lor, pe care acum le mai văd doar într-o formă rudimentară, la Cristiano Ronaldo.

Mă uitam la meciurile lui Internazionale Milano, doar pentru că era acolo Marele Ronaldo şi am suferit alături de el, atunci când i-a cedat, pentru încă o dată, genunchiul şi s-a prăbuşit pe teren, în urlete de durere.

Nu pot să uit cum Tătăruşanu s-a hotărât să fie mare portar, tocmai în meciul de retragere al lui Ronaldo, atunci când toţi coechipierii brazilianului îi puneau pase pentru a înscrie, ai noştri se dădeau la o parte, numai Ciprian avea alte planuri. În cele 15 minute cât a fost pe teren, Ronaldo a şutat de 3 ori şi tot de atâtea ori Tătăruşanu i-a respins încercările de a înscrie.

Sunt sigur că nici în zilele noastre Tătăruşanu nu a realizat că a fost invitat acolo la un spectacol, la un meci amical dedicat starului brazilian, nu lui.

Revenind la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, sunt pe acolo câţiva jucători tehnici pe care abia aştept să-i văd în acţiune, cum ar fi spaniolul Iniesta, brazilienii Marcelo şi Neymar, precum şi alţii, însă nimic din ceea ce a reprezentat inegalabilul Ronaldo.

Atunci când ai avut enormul noroc să vezi un jucător de fotbal aproape complet, care s-a apropiat cel mai mult de perfecţiune, te gândeşti că sunt şanse extrem de mici să mai ai o astfel de ocazie, în această viaţă, poate doar să-i mai observi pe alţii care să-ţi amintească de el, aşa, pe departe.

Foto: Ronaldo – Facebook

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *