Coreea de Nord vrea sa tropaie in acelasi ritm cu Statele Unite

Coreea de Nord vrea sa tropaie in acelasi ritm cu Statele Unite

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Era un banc inainte, in care furnica si elefantul mergeau pe un pod, iar la un moment dat furnica ii zice elefantului: Vezi, elefantule, ce tare tropaim noi?

Cam asa si Coreea de Nord: vrea sa tropaie in acelasi ritm cu Statele Unite si nu prea este posibil, deoarece risca sa simta forta americanilor, daca ii mai calca mult pe coada.

Si asta au facut si astazi, cand au trimis o racheta balistica ce a zburat pe deasupra teritoriului Japoniei, in urma cu vreo cinci ore (dupa 12 noaptea, ora Romaniei).

Americanii nu stiu prea multe, cand vine vorba de chestii de genul si de siguranta teritoriului lor, care pe zi ce trece este din ce in ce mai mult pusa in pericol. Rachetele balistice intercontinetale sunt greu sau chiar imposibil de oprit, cel putin nu cu o rata totala de succes. Degeaba sunt facute tot felul de teste, in care ni se spune ca au fost interceptate, fiindca intr-un test cu adevarat real, realitatea ar sta probabil un pic altfel.

SUA nu vor sta sa le puna cineva in pericol tara si vor actiona, daca se ingroasa gluma, pentru ca au bugetul ala urias pentru aparare, de sute de miliarde de dolari pe an, care se reflecta in cea mai puternica armata a lumii, ce le permite sa loveasca absolut toate tintele militare ale Coreei de Nord… in acelasi timp. Cand bugetul tau pentru aparare din 2017 se apropie de un trilion de dolari, poti orice.

Nu, nu le va pasa nici de soldatii lor trimisi in Coreea de Sud, nici de multele piese de artilerie indreptate inspre aceasta tara, nici de nuclearele sau armata mare a nord-coreenilor. Razboaiele moderne se dau la nivel de rachete, nu la numar de soldati, iar americanii au suficiente resurse pentru a-i domina pe ceilalti.

Nu ii va interesa nici macar de China, care ar fi anuntat ca in cazul in care americanii ataca primii, se vor implica pentru a incerca sa opreasca schimbarea regimului, insa daca nord-coreenii vor fi cei dintai care vor lansa inspre americani rachete, chinezii isi vor pastra neutralitatea. Eu cred ca nu ar interveni deloc China intr-un eventual confict intre SUA si Coreea de Nord, pentru ca-i vorba despre foarte multi bani si alte lucruri pe care risca sa le piarda, iar asiaticii sunt foarte destepti. China nu obtine avantaje materiale din partea vecinilor lor, din contra, ei ii ajuta, insa nu la fel se intampla in legatura cu comertul dintre aceasta tara si SUA, acolo unde chinezii ies in avantaj cand vine vorba de schimburile cu americanii. Daca se baga, risca sa piarda tot, plus eventuale sanctiuni sau alte lucruri si nu-si permit asta.

Singurul lucru care ar putea sa previna o confruntare intre SUA si Coreea de Nord, pe care eu o vad foarte posibila, daca treburile nu se schimba, ar fi ca nord-coreenii sa inceteze toate testele nucleare si provocarile cu rachete balistice cu raza medie sau lunga de actiune.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *