Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB este o placa de sunet foarte slaba, iar din aceasta cauza va lua calea returului. O placa de sunet buna de laudat de catre cei care au trecut la ea de la casetofonul bunicului si care simt nevoia de a lasa review-uri total nefolositoare pe la magazinele online.
Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!Doua placi de sunet am incercat sa cumpar de pe Internet, la mana a doua. Despre prima v-am scris ca atunci cand i-am cerut poze cu ea baiatului care o vindea, mi-a dat unele in care apare un logo pe placa de sunet de prin 2012, iar acesta mi-a zis ca o are de un an de zile. Prin 2010, Creative X-FI Surround Pro 5.1 USB avea drept logo, in coltul din dreapta, jos, “THX”, in jur de 2012 a inceput sa aiba “X-Fi”, iar de vreo cativa ani de zile scrie pe ea “SBX” dupa cum puteti vedea in poza mea, de mai sus. Pentru ca nu-mi plac mincinosii, n-am vrut sa mai am de a face cu el, cu toate ca o vindea la jumatate de pret. Mai bine, ca altfel nu mai puteam sa o trimit inapoi.
A doua placa de sunet pe care am incercat sa o cumpar, a fost una pe PCI, care noua costa vreo 700 de lei. O placa destul de capabila, din toate punctele de vedere, insa vechiuta, care la mana a doua costa in jur de 250 de lei.
I-am oferit pe ea 200 de lei, duminica, deoarece asta cred eu ca-i pretul corect si i-am explicat si lui ca aia care incearca sa le vanda cu mai mult, stau cu ele de vreo doua-trei luni si nu au reusit sa le dea.
Mi-a zis ca sunt primul care sun si ca sa revin a doua zi, dimineata.
I-am zis sa stabilim atunci, ne intalnim a doua zi, ii dau banii, iau placa de sunet si ne vedem fiecare de treaba, fara sa-l mai pun sa o mai incerce. Mergem pe incredere.
Nu, ca sa mai astept pana a doua zi, ca poate o da cu mai mult si sa revin eu cu un telefon, ca daca nu mai suna nimeni, mi-o vinde mie.
Nu mi-a placut abordarea asta, asa ca nu l-am mai cautat si nici nu o sa-l mai caut. A trecut aproape o saptamana si nici acum nu a vandut-o. Nici nu o sa o vanda anul asta. Trebuia sa-mi ia banii, cand a avut ocazia.
Multi dintre cei care vand lucruri pe Internet, nu au masura lucrurilor. Si ma refer la oameni normali, care au nevoie de bani, nu la cei care se ocupa cu asa ceva. Hai sa zicem, daca asta e meseria ta, incerci sa obtii cat mai mult pe un obiect, insa daca tu vrei sa-l vinzi, de ce sa nu-l dai cu pretul corect?
Si atunci cand cumpar ceva si atunci cand vand, ma raportez mereu la pretul real al obiectului. Intotdeauna am vandut repede ceea ce am avut de dat, tocmai pentru ca am fost realist.
In plus, cei doi nu doar ca nu aveau un limbaj elevat, insa nu prea stiau sa vorbeasca de nici un fel. Nici sa scrie. Cum scriau, cam asa si vorbeau. Mereu m-am mirat cum lucruri capabile ajung pe mainile unor astfel de oameni si mai ales o placa de sunet pe care eu, la 700 de lei, o consider scumpa.
Vazand ca asa stau lucrurile la mana a doua, miercuri, pe la ora 1 dimineata, am comandat la Cel placa de sunet Creative X-FI Surround Pro 5.1 USB, iar vineri, pe la ora 15 a ajuns.
Nu pot spune ca aveam mari asteptari de la ea, deoarece stiam ca placile de sunet pe USB nu sunt foarte puternice, fiind mai mult realizate pentru solutii mobile, cum ar fi laptopurile, insa m-am gandit ca o voi folosi pe optic, pe TOSLINK, asa ca oricum atunci cand alegi aceasta cale placa de sunet nu mai conteaza prea mult, ca atunci cand o utilizezi pe jack. M-am mai gandit si la faptul ca mai scap de cabluri si voi folosi doar unul, in loc de trei, iar pe surround se va auzi mai bine.
In afara de faptul ca pe optic poti folosi un singur cablu, m-am cam inselat cu lucrurile care tin de calitatea, claritatea si puterea sunetului.
Chiar daca nu aveam mari asteptari de la aceasta placa de sunet, din cauza faptului ca-i pe USB, fiind un lucru nou, l-am asteptat cu destula nerabdare, in ideea de a-l testa, pentru a face o comparatie intre aceasta si vechea mea placa de sunet, pe PCI, Creative Sound Blaster Audigy SE.
Am sters bine de praf totul pe aici, de la monitor si birou, pana la fiecare cablu care nu se vede in imagine, dupa care am pregatit aparatul foto, l-am pus pe trepied si l-am asezat in fata biroului.
Am pregatit mai multe fisiere lossless pentru teste, video si audio, surround sau stereo, 24/48 si 24/96, dupa care am filmat vreo zece dintre ele, utilizand ca placa de sunet Sound Blaster Audigy SE.
Am oprit sistemul audio, am dezinstalat driverele Audigy, am curatat un pic PC-ul folosind CCleaner, dupa care am deschis unitatea centrala si am scos vechea placa de sunet, cu gandul de a o pune in cutia unde a stat cam jumatate din viata ei si sa folosesc noua placa pe USB.
Dupa ce am conectat Creative X-FI Surround Pro 5.1, chiar de la inceput am avut probleme cu ea, in sensul ca nu am reusit sa instalez cu aceasta driverele modate de Daniel K, nici pe cele direct de la Creative, deoarece aparea eroarea ca nu am un dispozitiv compatibil.
Solutia a fost sa reconectez la calculator unitatea DVD. Atunci cand s-a stricat ultima, am cumparat alta, pe S-ATA, pe care nu cred ca am folosit-o de cinci ori. Era deconectata, pentru ca atunci cand am schimbat sursa calculatorului, nu am mai adaugat-o si pe ea.
Cine mai foloseste CD-uri sau DVD-uri?
Cu driverele de pe CD-ul placii de sunet am reusit sa o instalez si totul este in regula din acest punct de vedere. Apropo: daca nu mai aveti unitate DVD la calculator si va trebuie driverele pentru Creative X-FI Surround Pro 5.1, pot sa vi le dau, ca le-am salvat pe hard.
Pentru ca softul este cam acelasi ca in cazul vechii placi de sunet, am configurat totul la fel, de la surround, pana la egalizator. Cat despre Crystalizer, il deblocasem si pe Audigy, cu driverele lui Daniel K, in safe mode, insa nu-l folosesc, deoarece nu-mi place cum se aude.
Conditiile fiind asemanatoare, ar fi trebuit sa se auda cel putin la fel, insa nu este cazul.
Nici pe optic (TOSLINK) nici pe jack, Creative X-FI Surround Pro 5.1 USB nu se apropie nici pe departe de vechea mea placa de sunet, de noua ani de zile, Audigy SE (PCI). Nici in ceea ce priveste calitatea, claritatea, sunetului, nici puterea acestuia.
Cu fisiere lossless (FLAC-uri) se aude undeva cu 50% mai slab decat Audigy-ul si consuma de vreo 3 ori mai mult procesor pe jack si de multe mai multe ori CPU pe optic (TOSLINK – Dolby Digital Live).
In ceea ce priveste Audigy SE, pe melodiile cu bas nu pot da volumul mai mare de 3 liniute, cu Logitech Z-5500, pentru ca se zguduie toata casa, iar in cazul FLAC-urilor cu inalte, cam la 5 liniute, ca dupa se aude prea tare si ma deranjeaza.
Pe Creative X-FI Surround Pro la volum 5, pe FLAC, este o pace totala: sunet de slaba calitate si incet.
Creative X-FI Surround Pro reprezinta o dezamagire totala, promovata mult prea mult in review-uri, de catre necunoscatori. Ca de obicei, nu va luati dupa review-urile de pe Internet, unde-i laudata cu nesat. Oamenii aia care o lauda habar nu au, ca daca ar avea, nu ar putea niciodata sa promoveze asa ceva.
Tot ceea ce a reusit Creative X-FI Surround Pro a fost sa ma faca sa pierd timpul si sa-mi dea batai de cap. Am repus vechea placa de sunet in calculator si ce bine se aude in comparatie cu jucaria asta nefolositoare!
Aseara, Creative X-FI Surround Pro a ajuns in cutia ei, in cutia in care a venit si am completat deja formularul de retur, la Cel. Imi cumpar lucruri pentru a le pastra si nu am mai trimis niciodata inapoi o chestie electronica pe care am luat-o online, insa placa asta de sunet este total nefolositoare.
Concluzia ar fi ca nu voi mai cumpara niciodata o placa de sunet pe USB, pentru ca astfel de solutii audio nu au putere.
Nici macar despre cele mai scumpe nu am auzit lucruri tocmai bune. Sunt pentru laptopuri si alte dispozitive unde nu poti instala o placa de sunet pe PCI sau PCI-e.
Mai jos puteti vedea niste teste cu vechea placa, deoarece Creative X-FI Surround Pro este atat de slaba incat mi-a pierit tot cheful de a face teste cu ea, cand am auzit ce (nu) poate.
Am facut cu Audigy vreo 10 teste, dintre care am pus doar doua.
Primul, surround, fisier original FullHD (lossless) 24 bit / 48 kHz, iar al doilea un fisier FLAC, de teste, de pe site-ul Sony, 24 bit / 96 kHz.