Cum să-ţi protejezi ochii la calculator

tocilara ochelari

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Aşa cum cititul cărţilor, fie că-i în lumină bună sau insuficientă, ne afectează vederea, la fel se întâmplă cu tehnologiile moderne, indiferent că ne petrecem timpul în faţa calculatorului lecturând sau jucându-ne. Dacă ambele lucruri conduc, în timp, înspre o sigură şi uşoară miopie, toate electronicele, spre deosebire de cărţi, au darul de a emite radiaţii electromagnetice, de o mai mică sau mare intensitate, care ne pot afecta în mod vizibil sănătatea.

Ţinând cont că de miopie nu ne putem feri, în cazul în care petrecem prea mult timp în faţa calculatorului sau citim foarte multe cărţi şi nici de radiaţiile electromagnetice emise de către electronice, electrice sau electrocasnice, avem posibilitatea, cel mult, de a ne face viaţa mai plăcută în timp ce privim înspre monitorul calculatorului, iar ochii noştri ne vor mulţumi pentru acest lucru.

Îmi aduc aminte că în copilărie aveam un televizor alb-negru, pe care erau instalate, din fabrică, vreo câteva joculeţe. Unul dintre ele era cu tenis, însă nu vă gândiţi că aveam de a face cu grafica jocurilor din zilele noastre. Tenis însemna că erau două linii şi o minge, dar pentru acele vremuri nu puteai avea mai multe pretenţii.

Pe la începutul anilor ’90, foloseam un televizor Sport pentru a-mi conecta calculatorul ICE-Felix HC-91 la el, după care au apărut acele televizoare color, cu carcasă din lemn sau plastic, care se stricau atât de repede şi pe care le utilizam în cazul consolelor de jocuri pe casetă, Terminator. După aceea, mi-am achiziţionat pentru calculator un monitor CRT.

Plăcerile evidente ale lucrurilor enumerate mai sus, veneau la pachet cu durere de cap, greaţă şi usturimi ale ochilor. Desigur, existau tot felul de filtre pe care le puteai pune în faţa monitorului, însă mulţi afirmau că nu sunt bune de nimic, că este vorba mai mult de marketing şi mai puţin de o protecţie reală şi eficientă a ochilor.

Monitoarele zilelor noastre nu mai sunt la fel de periculoase pentru sănătate, precum cele vechi, însă chiar şi lumina acestora ne poate obosi ochii, indiferent dacă sunt pe cristale lichide iluminate de lămpi fluorescente sau LED-backlit.

Un progrămel foarte util, pentru a-ţi proteja ochii la calculator, este f.lux. Când vine vorba de desktopul Windows, prefer lucrurile simple şi curate, aşa cum este şi blogul meu, asta înseamnă că nu-mi place să am niciun program în system tray, adică acolo, în colţul dreapta jos al ecranului, lângă oră şi dată, în afară de reţea, însă f.lux chiar îşi merită locul în systray.

Ce face f.lux: adaptează culorile monitorului, în funcţie de perioada zilei. Luminoase ziua şi prietenoase noaptea. Eu l-am configurat să fie mereu pe modul “noapte – halogen”. Dacă doriţi să acţioneze ţinând cont de perioada zilei, nu uitaţi să setaţi locaţia.

Deşi îl folosesc de ceva timp, trebuie să recunosc faptul că prima dată nu prea credeam în programe d-astea minune, care promit tot felul de lucruri de care te poţi îndoi uşor, însă acum nu aş mai sta fără f.lux. Chiar dacă luminozitatea monitorului este setată la 50%, dacă închid f.lux, aceasta mă deranjează, este greu suportabilă.

Foto: Merrick Monroe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *