De fiecare data cand aud de cate un cutremur major, produs prin alte parti ale lumii, ma gandesc, inevitabil, si la situatia din Romania, iar pe la noi nu a mai fost de vreo luna un cutremur in jur de patru grade pe scara Richter, in Vrancea. Chestia asta ma ingrijoreaza si va voi scrie mai jos de ce.
Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!Cred ca ati vazut cu totii ce s-a intamplat prin Mexic, tara respectiva fiind lovita de un cutremur foarte mare, produs in ocean, la aproximativ 87km de orasul Pijijiapan, daca ar fi sa ne luam dupa datele furnizate de site-ul guvernamental american USGS – Earthquake.
Ma uitam la un filmulet de pe YouTube si mai multe persoane sarbatoreau ceva, cred ca o zi de nastere, cand a inceput totul sa se zgaltaie. Cat de nasol?
Si nu doar Mexic a avut probleme, pentru ca undele astea nu se propaga cu tinta pusa pe o anumita tara, chiar daca uneori, din cauza reliefului, anumite locatii sunt mai afectate decat altele, ci si multe alte zone din America Centrala. Au murit oameni, ceea ce intotdeauna este nasol.
Deoarece cutremurele sunt pe lista chestiilor de care imi este teama, mai ales ca stau sus la bloc si pe aici simt absolut orice, chiar si miscarile tectonice care se produc prin alte parti ale lumii, am mai mereu deschis in browser, intr-o alta fereastra, site-ul Alerta INFP. Acest site, chiar si daca este in stadiu BETA, adica aplicatia de alerta cutremur este in faza de testare si mai da unele erori, cum ar fi cele in legatura cu baza de date si cu faptul ca-si reseteaza frecvent data la 1970, cica ar trebui sa ne anunte cu maxim 25-30 de secunde faptul ca vine un cutremur mai mare.
Putine secunde si am calculat eu ca nu am timp sa fac mare lucru, insa macar stii ca vine cutremurul, sa te pregatesti sufleteste. Nu am cum sa ma incalt repede, sa cobor scarile si sa trec de strada mea, pentru a ajunge intr-o zona de case, deoarece secundele sunt foarte putine, iar cand se instaleaza panica acestea devin si mai putine. In plus, nu-i recomandat sa cobori scarile, mai ales cand stii ca vine un cutremur mare, pentru ca-i foarte probabil sa te prinda pe ele si sunt printre primele care cedeaza. Tot ceea ce pot sa fac, si fac de obicei, este sa imi doresc sa se opreasca repede: Opreste-te, opreste-te, opreste-te! Ca prin magie, de multe ori chiar se intampla treaba asta, cele mai recente cutremure mari din tara noastra neavand o durata prea insemnata. Sper sa ramana asa in continuare.
Vine unda initiala, cea care nu produce pagube, site-ul te anunta si daca nu stiti care-i sunetul de alerta cutremur, il puteti auzi la mine pe blog.
Ei bine, chiar daca nu sunt specialist in fizica pamantului, am observat un lucru, tot stand cu ochii pe lista acelui site: daca in decurs de o luna nu are loc nici un cutremur in jur de patru grade pe scara Richter, in Vrancea, urmeaza altul sau altele care se apropie de cinci. Daca va uitati in lista de mai jos, veti observa ca asa s-a intamplat si atunci cand nu mai fusese un cutremur de peste patru grade, de vreo luna si o saptamana.
Incep sa ma ingrijorez atunci cand nu mai sunt cutremure mai mici, deoarece se acumuleaza energie si-i foarte posibil sa urmeze unul mai mare, iar de o luna si vreo doua zile nu a mai fost nimic prin Vrancea.
Poate sa vina ceva mai mare… sau nu. Nu-i cazul sa va impacientati, deoarece, asa cum am scris si mai sus, acestea sunt doar lucruri pe care le-am observat eu, ca nespecialist in domeniu.
Dupa cum stiti cu totii, tehnologia actuala inca nu-i suficient de dezvoltata, incat sa ne spuna cand va fi, cu exactitate, urmatorul cutremur mare din Romania. Deocamdata este ceva mai mult la ghici, in sensul ca nu ai cum sa calculezi nimic serios.
Cu toate astea, imi doresc sa vad in acea lista un cutremur de patru, pe Richter, zilele astea, sa ma linistesc eu.
Am ajuns sa-mi doresc aparitia anumitor cutremure, mici ce-i drept, ceea ce nu-i bine! 🙂