De ce nu avem nici un sportiv calificat la Taekwondo, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio?

Nu m-am uitat prea des la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, de la Rio, pentru ca nu sunt foarte multe sporturi care-mi plac suficient de mult incat sa le urmaresc sau, mai bine zis, sunt anumite discipline sportive la care ma uitam cand eram copil, insa care parca nu-mi mai trezesc acelasi interes acum.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Sunt si unele sporturi pe care le urmaresc de mic si care-mi plac foarte mult, deoarece sunt la fel de frumoase si spectaculoase, daca sunt practicate de catre cine trebuie.

De exemplu, atunci cand eram copil ma trezeam in fiecare saptamana dimineata, pentru a vedea meciurile de baschet ale celor de la Chicago Bulls, in special pentru Michael Jordan. M-au trecut fiori acum, doar scriindu-i numele, deoarece Michael Jordan a reprezentat pentru baschet ceea ce brazilianul Ronaldo a insemnat pentru fotbal.

Sportivi fara pereche, deosebit de talentati. Sunt sigur ca nu voi mai vedea in aceasta viata astfel de talente ale sportului mondial.

Pentru ca inca imi place baschetul, cu toate ca nu am avut niciodata inaltimea necesara pentru a-l juca asa cum trebuie, ci mai mult ii tineam pe oponentii mai inalti, fiind dese cazurile cand era sa ne luam la bataie in Politehnica din cauza acestui lucru, m-am uitat la meciul din aceasta dimineata, dintre Statele Unite ale Americii si Argentina.

Americanii au fost la inaltime, ca de obicei, atunci cand vine vorba despre baschet. Se joaca pur si simplu si nu cred ca au adversar nici la aceasta editie a Jocurilor Olimpice. Un merci superb, din sferturi, pe care SUA l-au controlat in totalitate.

Nu cred ca vor avea probleme americanii nici in semifinale, acolo unde-i vor intalni pe spanioli. I-am vazut si pe iberici cum joaca si nu se compara nici un pic, la ceva, cu nord-americanii.

Singurii care ar putea sa le puna probeme americanilor si pe care cred ca-i vor intalni in finala, sunt sarbii, cei pe care SUA i-au invins si la aceasta editie a Jocurilor Olimpice de la Rio, in grupe, insa la scor minim, trei puncte.

Trecand peste baschet, vreau sa ma uit la Taekwondo, deoarece este un sport superb, pe care l-am practicat si eu pentru o scurta perioada, la varsta de 18 ani.

taekwondo la jocurile olimpice de vară din 2016 de la rio

Taekwondo sau Tae Kwon Do, este cel mai spectaculos stil de arte martiale, in opinia mea, deoarece se bazeaza cel mai mult pe loviturile de picior, rapide si sunt multe astfel de procedee care-ti taie rasuflarea, in sportul national al coreenilor.

Deja vad ca sud-coreenii au castigat  la Taekwondo o medalie de aur, la fel si chinezii, precum si una de bronz. Nu am vazut acele meciuri, insa nu le voi rata pe cele de azi, incepand cu orele 15.

Din pacate, marea mea nemultumire legata de acest sport si Olimpiada de la Rio, este ca nu am vazut nici macar un roman calificat la Taekwondo.

M-am uitat pe lista de pe Google de cateva ori, ca poate nu am vazut eu bine. Sunt pe acolo o multime de reprezentanti ai unor tari foarte mici sau mari, inclusiv Moldova, insa nu exista absolut nici un roman. Am zis ca poate nu vad eu bine, asa ca am dat click pe coloana “tari” si temerile mi-au fost confirmate: nu avem nici macar un sportiv la Taekwondo, la Rio.

Chiar nu inteleg de ce. Avem federatie de Taekwondo, avem antrenori foarte, dar foarte buni, pe unii dintre ei, cum ar fi maestrul Dan Macoveanu, avand placerea de a-i cunoaste personal, atunci cand am fost cu antrenorul meu de atunci, Bogdan, la acesta. As fi vrut sa continui cu Taekwondo, insa la sala domnului Macoveanu, din cadrul unui liceu, se trecuse la Hapkido, un stil asemanator de arte-martiale, insa parca nu era cum voiam eu. Doar in coltul salii se mai antrenau cativa baieti pe Taekwondo.

Federatie exista, antrenori buni sunt, insa de ce nu avem sportivi calificati la Rio?

Se stie ca romanii au fost pasionati mereu de artele-martiale, chiar si pe timpul comunistilor, atunci cand acestea erau interzise. Pe atunci, sportivii se antrenau pe unde apucau, inclusiv prin parcuri.

Nu mai este cazul acum, deoarece situatia s-a schimbat mult, in bine. Sunt destule sali unde sa mergi sa te antrenezi, iar Taekwondo nu este nici pe departe un sport scump. Pe vremea mea costa undeva la 30 de lei, iar acum costa 100-150 de lei pe luna. Ai nevoie doar de imbracaminte, pentru inceput, care nu-i scumpa si de multa ambitie, deoarece Taekwondo este un sport frumos si nu doar un sport, ci un mod de viata.

Pentru mine este o mare enigma de ce nu avem sportivi calificati la Jocurile Olimpice de la Rio, la Taekwondo.

Chiar nu pot sa-mi explic.

Aici nu cred ca este cazul celorlalte sporturi, unde am cazut in cap de tot si nu am reusit sa castigam, deocamdata, decat o singura medalie de aur. Nu vreau sa cred asta. Trebuie sa fie altceva, ceva neidentificat de mine, deocamdata.

Ma voi uita la Taekwondo, fiindca este o disciplina sportiva mult prea frumoasa pentru a fi ratata, cu toate ca nici macar un singur roman nu este prezent la Rio.

PS: imi e dor de toti cei de la fosta sala de Taekwondo, din Salajan, Scoala Generala Numarul 82, langa Sectia 13 de Politie: Bogdan, prietena acestuia, Simona, Mihai, Andra, Ramona, Ovidiu, Ana si toti ceilalti, deoarece eram o echipa foarte unita. Era mai mult decat sport, era prietenie, petrecerea timpului impreuna in afara salii si asa mai departe.

Foto: Google.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *