De ce se tot vorbeşte despre ridicarea sancţiunilor dictate împotriva Rusiei

Vladimir Putin

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

S-a tot discutat, zilele acestea, despre posibila ridicare a sancţiunilor dictate împotriva Rusiei, cel care a adus vorba despre aşa ceva, în faţa opiniei publice, nefiind nimeni altul decât preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Am tot observat în aceste zile că se marşează pe ideea de a ridica sancţiunile impuse Rusiei, primul care a discutat destul de clar despre o astfel de posibilitate, fiind chiar Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, după încheierea celui mai recent summit NATO, cel care a avut loc în Ţara Galilor. Atunci, preşedintele SUA a afirmat că sancţiunile dictate împotriva Rusiei, ar putea fi ridicate în eventualitatea în care luptele din estul Ucrainei vor înceta, ca urmare a instituirii unui armistiţiu de lungă durată.

S-a mai întâmplat vreodată ca măcar să se discute despre eventuala ridicare a unor sancţiuni economice impuse unei ţări, atât de repede după ce acestea au fost dictate? Nu prea. Sunt unele state care se văd nevoite să suporte astfel de pedepse, dacă nu chiar mai drastice, cu zecile de ani de zile, fără măcar să se aducă în discuţie ridicarea lor. Vezi cazul Iranului.

Şi atunci ce este cu acest ton îndulcit al oficialilor americani, la adresa Rusiei, pe care îl tot vedem răspândit prin media ultimelor zile? Nu mai departe de ieri, am văzut cum acelaşi Barack Obama spunea despre ruşi că sunt deştepţi şi că dacă s-ar axa mai mult pe ceea ce se pricep ei mai bine, adică inginerie şi matematică, viitorul acestei ţări ar fi mult mai luminos.

Eu cred că Barack Obama şi-a dat seama că a făcut o mare eroare atunci când SUA, alături de alte ţări, au impus acele sancţiuni economice Rusiei. Când spun Barack Obama, mă refer la preşedintele american şi la tot aparatul administrativ din spatele acestuia.

Acele pedepse economice au reprezentat o eroare majoră, fiindcă statele mari nu dictează sancţiuni unele împotriva celorlalte, doar pentru că se află într-o situaţie favorabilă în care, astăzi, pot face acest lucru, fiindcă mâine nu se ştie ce se poate întâmpla. Nu-şi doreşte nimeni să existe un conflict, fie el şi diplomatic, între cele mai mari puteri militare ale lumii.

În plus, toate acele sancţiuni nu au ajutat cu nimic la detensionarea situaţiei din Ucraina. Din contră, au condus înspre tensionarea relaţiilor dintre Statele Unite, celelalte ţări care au acceptat sancţiunile şi Rusia.

Nimic nu-i poate supăra mai mult pe oameni, decât să te legi de finanţele lor. Vezi situaţia din ţara noastră, după tăierile aberante şi nejustificate de salarii şi pensii, ale guvernului Boc. Chiar dacă mâine ar fi anulate toate aceste sancţiuni, răul a fost deja produs şi ruşii nu îi vor ierta pe americani mult timp de aici înainte.

În ciuda a ceea ce cred oamenii despre relaţiile dintre ruşi şi americani, ele erau destul de sănătoase şi puternice, înainte de dictarea acestor sancţiuni economice. Ruşii şi americanii cooperau în multe domenii, de la cel aerospaţial, până la cel militar, tot acest ajutor reciproc fiind grav afectat de respectivele restricţii.

Rusia este supărată pe SUA, simţindu-se trădată de cei care spuneau până ieri că sunt partenerii ei, însă care nu au ezitat în a o sancţiona cu prima ocazie. La fel şi China, gigantul care îţi poate lăsa impresia că doarme, însă care se poate trezi în orice moment, mai ales că americanii au condamnat, în lipsă, nişte generali chinezi, pe care i-au acuzat de spionaj. Chiar dacă este vorba mai mult despre o condamnare simbolică, pentru că acei militari de rang înalt nu vor ajunge niciodată în vreo închisoare din SUA, China s-a arătat extrem de derajata de toată această situaţie, cerând explicaţii din partea diplomaţilor americani aflaţi la Beijing.

În prezent, situaţia este mai tensionată ca oricând, toată lumea stând aşezată pe un mare butoi cu pulbere, care are nevoie doar de o simplă scânteie pentru a exploda. Şi nu, nu vor fi multe ţările care îşi vor sacrifica popoarele şi apropiaţii într-un eventual război nuclear, indiferent din ce alianţă ar face parte acestea.

Foto: Vladimir Putin – Kremlin

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *