Oamenii au avut mereu un inalt simt al dreptatii si atunci cand nu au avut parte de ea, si-au cautat justitia in diferite moduri. Inca din cele mai vechi timpuri, daca justitia nu era infaptuita de catre autoritati sau daca aceasta era facuta intr-un mod nedrept, oamenii au incercat sa se razbune pe cei care le-au cauzat toate problemele. In zilele noastre treburile nu mai stau chiar asa. La justitia proprie mai apeleaza doar cei care nu traiesc intr-un stat unde legile domnesc.
In rest, toti oamenii societatii moderne se bazeaza pe legi si pe cei care le aplica, pentru a-si cauta dreptatea si a-si regasi drepturile incalcate. Drepturile noastre se opresc atunci cand le incalcam pe ale celorlalti. Nu trebuie sa credem ca suntem singuri pe Pamant si doar pentru noi trebuie sa existe toate lucrurile. Trebuie sa fim atenti si la cei din jurul nostru, care au si ei tot atatea drepturi cate avem si noi. Dreptatea a fost mereu la mare cautare, tocmai pentru ca de multe ori este incalcata.
Daca altii o fac in legatura cu noi, nu trebuie sa procedam si noi la fel. Drepturile oamenilor sunt niste lucruri extrem de pretioase, pentru care s-au dat adevarate batalii de-a lungul timpului. Dreptatea, insa, este un lucru subiectiv, pentru ca ea depinde de ochii celor care o privesc si apreciaza. Ceea ce este drept pentru unii, poate altora li se pare nedrept. Dreptatea nu este institutie sigura, una care sa fie aplicata de fiecare data. Ea difera de la caz la caz si apreciere in legatura cu ea, trebuie sa fie pe masura. Lucruri diferite, nuante diferite, trebuie interpretate fiecare in parte.
Nu exista o justitie la fel pentru toata lumea, cum nu exista nimic la fel pe acest Pamant. Drepturile noastre nu trebuie si nu pot fi incalcate de nimeni, atat timp cat nu o facem nici noi. Drepturile sunt de netrecut si de nediscutat, pentru ca in lipsa lor apare tirania, iese la iveala din om tot ceea ce acesta are mai urat si rau. Drepturile oamenilor sunt niste lucruri care nu pot fi puse la indoiala si nici nu pot fi discutate, in ideea de a le interzice, fiindca asa apar derapaje in societate. Azi interzicem ceva, maine altceva, pana cand nu mai raman cu nimic.
Drepturile oamenilor exista pentru ca asa doresc acestia. Pentru ca oamenii simt mereu nevoia de a fi trasate niste granite clare, legale, intre ceea ce ai voie sa faci si ce nu. Evident, ceea ce ai voie sa faci, de cele mai multe ori, se refera la altii, nu la persoana noastra, insa pana la urma, cu totii trebuie sa respectam aceste norme. Sa nu uitam nici de faptul ca acolo unde exista drepturi, sunt si obligatii si orice fapta a noastra trebuie judecata cu mare atentie, pentru a nu incarca vreo norma de convietuire sociala sau legala.
Drepturile, de cele mai multe ori, in societatea moderna, sunt mult mai putine decat obligatiile, pentru ca asa au considerat mereu cei care fabrica legi. Daca drepturile sunt mai putine, astea nu inseamna ca ele nu trebuie sa existe deloc. Ele trebuie sa fie acolo si de fiecare data cand simtim nevoia de a mai aduce in discutie ceva nou si important, care se merita a fi legiferat, trebuie sa o face.
Sper sa aveti parte de multe drepturi, oriunde ati locui voi!