Dronele sunt folosite din ce in ce mai des la activitati ilegale

Daca maine ar inventa cineva un lucru extrem de folositor, cu siguranta s-ar gasi si persoane care sa utilizeze tehnologia in scopuri ilegale. La fel se intampla si in cazul dronelor destinate sau nu utilizatorilor casnici, unde acestea s-au transformat din jucarii sau echipamente pentru inregistrari video la mare inaltime, in masinarii de atac sau care transporta substante interzise.

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Oamenii si-au dorit mereu sa zboare, fie ei in mod direct, apeland la tot felul de solutii tehnologice, fie pur si simplu privind inspre obiecte care au posibilitatea de a realiza acest lucru, cum ar fi dronele si visand cu ochii deschisi. De asta dronele sunt atat de populare: fiindca zboara si te ajuta si pe tine sa traiesti momentul.

Astazi, exista drone pentru absolut toate categoriile de acasa si toate bugetele. Cele mici, care nu sunt nici foarte puternice, fiabile si nici nu au o durata prea mare de zbor, precum si cele mari, destinate profesionistilor, extrem de scumpe, insa si fiabile, zboara la o altitudine mare, stiu sa revina singure de unde au plecat, cu ajutorul GPS-ului, pot cara camere video destul de grele, plus multe alte functii si tehnologii introduse in acestea.

Tocmai aceasta imbunatatire permanenta a dronelor a atras si interesul persoanelor care deja le folosesc in multe scopuri ilegale.  Dronele zboara din ce in ce mai mult, in limita tehnologiei bateriilor zilelor noastre, si pot cara lucruri din ce in ce mai grele, fiind ingradite din acest punct de vedere tot de lucruri care au legatura cu acumulatorii.

Si uite asa, dronele pentru utilizatorii de acasa (sau militare), usor modificate, au ajuns sa fie folosite de catre cei din IS pentru a-si spiona inamicii sau a lansa grenade inspre acestia.

dronele folosite in scopuri ilegale

Nu doar teroristii folosesc dronele in scopuri care incalca legea, ci si mexicanii au inceput sa le utilizeze pentru a transporta substante ilegale, la granita cu Statele Unite. In ultimul timp, americanii au confiscat mai multe astfel de aparate, care incercau sa transporte droguri.

Dronele, folosite in acest scop au avantaje si dezavantaje. Avantajul principal ar fi ca sunt comandate de la o distanta mare, iar riscul de a fi prins este mult mai mic decat in cazul in care ai transporta drogurile personal. Dezavantajele sunt mai multe: dronele, utilizand tehnologia de azi, nu pot cara foarte multe lucruri, au o durata de zbor mica si… sunt foarte zgomotoase, deci atrag atentia politistilor de frontiera. De asta nici nu sunt foarte populare in acest domeniu, deoarece transportul traditional de narcotice (tunel, apa, masini etc) este mult mai profitabil. Chiar si asa, pe viitor, odata ce tehnologia avanseaza, ele ar putea prezenta mult mai mult interes pentru cei ce vor sa le foloseasca in scopuri ilicite.

Cat de usor este sa opresti o drona?

Nu-i foarte usor si nu exista prea multe solutii eficiente in zilele noastre si asta din cauza unui lucru evident: sunt mici.

Imi aduc aminte, cu putin timp in urma, Israel a tras mai multe rachete in directia unei drone din Siria, cred ca era una militara, de productie iraniana, si nu au reusit sa o nimereasca/doboare.

In cazul dronelor pentru utilizatorii de acasa, nici acestea nu pot fi interceptate atat de usor. Americanii au incercat sa dreseze pasari pentru a le dobori, protejand picioarele inaripatelor, pentru a nu se rani. De asemenea, au mai incercat sa foloseasca alte drone, plase si tot felul de lucruri asemanatoare pentru a prinde dronele. Nu stiu cat de eficiente sunt aceste lucruri. De asemenea, stiti ca exista echipamente folosite de catre armata, care pot praji de la distanta mare circuitele electronice ale oricarui aparat, insa acestea nu cred ca au fost concepute cu scopul de a arde drone, ci pentru lucruri mult mai importante.

Legislatia cu privire la drone si utilizarea acestora este stricta si a fost adoptata de din ce in ce mai multe tari

Inainte, atat la noi cat si la altii, utilizarea dronelor nu era reglementata, insa din cauza tot mai multor accidente si incidente cu acestea, de la lucruri care tin de intimitatea oamenilor si pana la punerea in pericol a integritatii fizice a persoanelor, dronele si-au primit si ele legea lor. In plus, exista situatii descrise mai sus.

Indiferent ca exista lege sau nu, dronele cred ca vor fi utilizate in continuare si in scopuri ilegale, nu doar pentru amuzament sau lucruri practice.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *