Furtuna care te lasa fara Internet

Duminica, dupa furtuna din Bucuresti, am ramas fara Internet. Fara, adica se misca precum vedeti in poza de mai jos: cu 1Mbps din 100, insa ar fi fost in regula chiar si asa, pana reuseau sa-l faca, daca nu pierdea pachete. Pierzand pachete, era inutilizabil.

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

internet pierde pachete viteza mica

Atunci cand raman fara Internet, apelez la unul dintre abonamentele Vodafone ale casei, facem hotspot cu el si ma descurc pana este reparata legatura principala, mai ales ca stiu faptul ca baietii de la tehnic ai ISP-ului meu de cartier nu lucreaza in weekend. Din pacate, nici solutia cu operatorul de telefonie mobila nu a functionat, asa ca am folosit routerul de rezerva pentru a repeta semnalul hot-spot dot ro, fiindca nu pot sa ma conectez direct la ei, semnalul fiind mult prea slab.

Chestia asta a mers, cam cu viteze intre 2 si 10 Mbps, in functie de ora, mai bine atunci cand zgomotul este mai mic. Nu viteza ma interesa, ci faptul sa mearga, sa nu mai piarda pachete. A functionat, insa fiind hotspot gratuit, nesecurizat, nu m-am putut loga pe site-urile mai importante, de teama de a nu-mi fi “preluate” parolele.

Luni, am sunat la casierie, iar domnisoara de acolo mi-a spus ca-i trimite pe baietii de la tehnic, sa repare. Casieria se afla la cateva sute de metri de mine, aproape, iar un switch blocat, ceea ce m-am gandit eu ca s-a intamplat, nu dureaza prea mult pentru a fi rezolvat. Nu au venit pana pe la ora 16, asa ca am sunat inca o data, iar aceeasi domnisoara imi spune ca baietii sunt plecat prin afara orasului si ca dupa ce vin, trec si pe la mine.

Nu au venit nici pana a doua zi, marti, la 16, asa ca i-am trimis mesaj proprietarului retelei, care m-a sunat, dupa care i-a trimis el pe baietii respectivi sa-mi repare Internetul, ceea ce s-a si intamplat in vreo zece minute.

Mereu se intampla la fel. Pana nu-l sun pe el, nu vine nimeni sa repare nimic. Pe la inceputul anului, am asteptat vreo luna sa inlocuiasca un cablu intre blocuri, tot la fel cu pierderi de pachete in fiecare zi.

Si platesc abonamentul de 100 de Mbps, un pic mai mult decat gigabitul de la RDS. Nu-i vorba despre viteza, ca nici nu-mi trebuie mai multa si nici nu am pe aici prin casa gigabit nimic, insa am nevoie de stabilitate, iar reteaua fiind facuta in mare parte prin interior, prin bloc, a fost multi ani de zile foarte stabila.

M-am gandit de multe ori sa plec, optiunile de care stiu eu, fiind vreo patru: o alta retea de cartier, RDS, Telekom si UPC. Inainte, pe la inceputuri, erau doar ei si UPC, care UPC nu era la nivelul lor pe timpul ala.

Nu m-am mutat inca, insa nu-i exclus daca mai face asa, deoarece sunt in retea de peste 11 ani. Il cunosc personal pe proprietar, care m-a si ajutat de cateva ori, inclusiv a mers cu mine sa-mi cumpar un nou HDD, cand al meu s-a stricat, desi locuieste in alt cartier. Si multe alte lucruri.

Inainte, ii stiam si pe baietii de la tehnic: pe cel care se ocupa de retea imediat dupa el, pe baiatul de pe strada cu casieria si pe cel de pe strada mea. Nu doar ca ne stiam, insa am fost noaptea sa ma plimb cu masina lor, am mancat, ne-am distrat, jucam Counter-Strike impreuna, inclusiv cu proprietarul retelei.

Era perioada aia misto a retelelor de cartier, cu hub privat ODC, cu multe fete si baieti din diferite cartiere. M-am si intalnit cu vreo cateva fete din retea.

Cea mai tare “intalneala” a fost cu o fata la 1 dimineata. Locuia in alt cartier, insa hai sa ne vedem. Vine ea cu o prietena, sa vin si eu cu un prieten. Era o fata draguta, blonda, micuta, potrivita pentru mine, iar un prieten imi zicea mereu ca daca o fata este draguta, prietena ei este grasa.

Mi-am trezit prietenul din somn, am fost sa-l iau, el locuind in alt cartier, am trecut pe la ele si le-am preluat si pe acestea, dupa care am venit la mine. In timp ce blonduta statea in bratele mele, prietenul meu s-a asezat la cativa metri de cealalta fata, care era… un pic mai plinuta, ca sa zic asa.

Cam asta era atmosfera de atunci, in legatura cu reteaua de Internet.

Acum, in afara de proprietar si de inca un baiat, nu-i mai stiu pe baietii de la tehnic.

Tinand cont de problemele din ultima perioada cu Internetul, as pleca de la ei, insa pe langa lucrurile enumerate mai sus, imi este si sila de noi gauri date in pereti si alte astfel de chestii, mai ales ca la zugraveala din 2015 cablurile au fost acoperite, bagate in tocurile usilor si asa mai departe.

Insa nici nu voi sta fara Internet, mai ales ca am nevoie de el…

Share it on:
TwitterFacebook

2 Comments

  1. Conectezi fibra la usa si aia e. Folosesti infrastructura veche ๐Ÿ™‚

    • Cuvintele magice sunt “infrastructura veche”. Daca as schimba firma de Internet, as inlocui si cablul din casa, ca-i vechi si nu stiu cat mai tine. In plus, este scurt si nu pot sa mut routerul pe unde trebuie. Tot vreau sa scriu un articol despre routere, Wi-Fi si chestii de genul, insa este ceva lung, serios si imi trebuie mult timp pentru el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *