Gandurile care nu te lasa sa traiesti

ecou ganduri

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Se pare ca gandurile pot ucide, mai ales daca sunt transpuse in desene. Am vazut o multime de caricaturi realizate pentru Charlie Hebdo si trebuie sa spun ca nu-mi plac. In marea majoritate a timpului, sunt o persoana vesela, glumeata, asta insemnand ca-s dependent de umor. De umor fin, in general. Imi place si umorul mai putin fin, daca este unul destept. Caricaturile realizate pentru publicatia franceza Charlie Hebdo nu sunt unele care sa se muleze pe ceea ce inteleg eu prin umor, satira. Este destul de evident faptul ca ele sunt facute cu gandul la a atrage atentia asupra unor lucruri deosebit de grave, insa modul de exprimare lasa de dorit, cel putin din punctul meu de vedere.

Atunci cand nu-ti plac anumite lucruri, le eviti. Nu le mai bagi in seama, nu le mai dai importanta. Indiferenta doare cel mai rau.

In cazul in care sunt unele lucruri care iti deranjeaza existenta atat de mult incat simti ca trebuie sa faci ceva, poti protesta intr-un mod civilizat. La fel cum s-a intamplat atunci cand, intr-o emisiune din Franta, romanii erau numiti cersetori. D-asta exista libertatea de exprimare, atat pentru o parte, cat si pentru cealalta.

Nu te duci sa omori oameni, indiferent de situatie.

Nu-mi plac acele caricaturi, insa la fel de bine s-ar putea ca nici umorul meu sa nu fie pe placul tuturor, mai ales al celor in cauza. Cum ar fi sa ma caute Mircea Badea si sa ma omoare pentru ceea ce am scris aici?

Ceea ce s-a intamplat ieri in Franta si ceea ce se petrece in continuare, nu are legatura cu societatea moderna, civilizata, plina de informatie, desteapta, in care se presupune ca traim.

Am vazut destule lucruri rele, atat in viata reala, cat si pe Internet, insa videoclipul in care acel om, politistul, este executat in timp ce ii roaga pe atacatori sa-l crute, m-a afectat destul de puternic. L-am vazut pe LiveLeak, necenzurat, si mai bine nu mai faceam acest lucru, pentru ca nu-mi mai iese din minte. Un om caruia nici cei mai carcotasi oameni nu-i pot gasi vreo vina, a fost omorat doar pentru ca s-a aflat in locul si momentul nepotrivit. Un astfel de videoclip te face sa treci prin tot felul de stari, de la tristete, pana la furie, neputinta, mila.

Am scris de multe ori pe aici ca Romania este o tara destul de sigura, linistita, in comparatie cu altele. Avem noi destule probleme, dar nu poti spune ca persoanele care se ocupa de siguranta tarii noastre, cele pe care le criticam de multe ori, nu-si fac treaba. Ma refer strict la astfel de cazuri, in care ar fi trebuit sa se stie ca unii planuiesc atentate, ca-si cumpara arme, ca au legaturi cu grupari periculoase, nu la cele care presupun decizii radicale, de moment, si care-s aproape imposibil de anticipat.

Daca stim sa criticam, trebuie sa invatam si sa laudam atunci cand este cazul, sa le multumim celor ce au grija ca Romania sa fie ferita de astfel de situatii care te fac sa-ti gasesti cu greu cuvintele.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *