Hostway îşi schimbă numele, dar năravul?

Hostway EasyHost hosting

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Sunt pasionat de tehnologie, asta nu mai este un secret pentru nimeni. Îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce apare nou în domeniul software, hardware, securitate IT, hosting şi aşa mai departe.

Când vine vorba despre hosting, ştiu cam toate firmele importante care activează în ţara noastră. Le cunosc pe cele mai bune, dar şi pe cele mai puţin bune. Pe cele mai scumpe, însă şi pe cele mai ieftine. Pe cele de încredere şi pe cele care nu au treabă cu seriozitatea.

În urmă cu vreo câteva luni, i-am contactat pe cei de la Hostway, pentru a le solicita câteva informaţii în legătură cu pachetele de găzduire pe care le oferă. Mi-am făcut cont pe site-ul lor şi probabil era vreo opţiune pe acolo, pe care nu am văzut-o şi care m-a abonat la newsletterul lor, în felul acesta aflând de faptul că Hostway România se transformă în EasyHost. Sau mai bine spus, trebuia să se transforme, pentru că această schimbare, după cum scriu chiar ei pe site, se cuvenea a fi făcută în luna mai şi noi suntem în iulie.

Lăsând la o parte noua denumite, care mie îmi sună rău de tot, în comparaţie cu actualul nume, de parcă este un OLX ceva mai simpatic, Hostway este una dintre firmele serioase, bune, de hosting de la noi. Hostway este o companie din afara ţării, din Statele Unite ale Americii, care a venit în România şi a construit un data center modern: servere de tip enterprise, climatizare, conectivitate cu toţi furnizorii importanţi de Internet de la noi şi internaţionali, pentru a avea suficientă lăţime de bandă, protecţii anti-DDoS hardware şi aşa mai departe, în ideea de a deţine o infrastructură redundantă, care să le permită clienţilor săi un uptime cât mai bun.

Partea mai puţin bună a lucrurilor, este că Hostway nu are preţuri prietenoase pentru omul obişnuit, ci doar pentru firme. Dacă discutăm despre firme, Hostway găzduieşte unele dintre cele mai mari prezenţe din online-ul românesc, fiindcă acele companii produc şi ele suficienţi bani încât să nu le pese de costurile hostingului, ci doar de calitatea acestuia.

Însă ce facem cu omul de rând? O idee bune, odată cu această schimbare, ar fi dacă şi-ar alinia şi ei preţurile la cele practicate de majoritatea firmelor de hosting de la noi.

Să-mi spui că la tine costă un I.P. dedicat doar 2 euro, înseamnă că aplici tehnici de vânzare pe mine, deoarece acel “doar” înseamnă dublu faţă de mai toate companiile de hosting din România şi din afară.

Dacă am discuta doar despre acei 2 euro, nu asta ar fi marea problemă. Am făcut un calcul în ideea că m-aş muta de la cei care mă găzduiesc acum, la Hostway, ţinând cont de numărul maxim recomandat de vizite pe lună. Pentru acel pachet de hosting, ar trebui să plătesc… de 5 ori şi un pic mai mult decât în prezent.

Un preţ de 5 ori şi ceva mai mare decât ceea ce am acum, poate pentru unii despre care scriam aici, ar însemna că găseşti servicii de 5 ori mai bune, mai multe opţiuni, mai multe resurse hardware, însă nu e deloc aşa: memoria PHP alocată de către Hostway, pentru pachetele lor de găzduire shared, este de 4 ori mai mică decât ceea ce am în prezent (256 vs 1024) şi nici nu aş mai avea posibilitatea să-mi setez direct de la ei name server privat (ns1.cik.ro ns2.cik.ro).

Singurul lucru pozitiv, dacă se poate spune aşa, este că Hostway îţi oferă spaţiu nelimitat, asta însemnând că îţi pun o limită de 10 giga, după care trebuie să faci cerere pentru a primi mai mult. Evident, acel “nelimitat” nu se referă la faptul că îţi poţi ţine toate fişierele la ei, ci doar cele care au legătură cu site-ul tău.

Nu-mi plac anunţurile astea cu “spaţiu nelimitat”, deoarece atât timp cât nu există hardware fără limite, nici tu nu prea poţi oferi aşa ceva. Acestea sunt mai mult lucruri care ţin de marketing. Are cineva să-mi ofere şi mie un HDD/SSD cu spaţiu nelimitat sau să-mi spună de unde pot cumpăra aşa ceva?

Închei prin a spune că, deşi denumirea de EasyHost sună de parcă Gigel din cartier şi-a deschis în debara firmă de hosting (sounds so dam’ cheap) şi o zic în calitate de persoană care a denumit câteva afaceri până acum, cum ar fi ProArtPanels.com, poate odată cu această schimbare vom avea parte şi de nişte preţuri accesibile pentru toată lumea.

8 Comments

  1. De cand m-am mutat pe international, nu ma mai intereseaza ce se intampla cu gazduirile de la noi. Nu merita pretul platit!

  2. Mda, la preturi nu se multumesc cu degetu si iti vor toata mana. Le-am aratat doar un deget…….

  3. ce gazduire buna imi recomanzi? astept un raspuns, multumesc

  4. Calitatea costa. Daca aveti pretentii, platiti. Serviciile celor de la easyhost isi merita toti banii.
    P.S. – acum costa 3 euro un ip dedicat

  5. noi am patit-o rau la o Easy Host , fosta HostWay si mai nou BigStep.com!
    desi eram la ei de peste 5 ani cu un server dedicat pt care plateam aprox 200 euro/luna, nu au instalat patch-ul de securitate si serverul a fost atacat de ransomware si ne-au pierdut back-up-ul extern agreat foarte clar cu ani in urma (nu au gasit nimic , desi era obligatia lor sa faca acest backup extern) , si asta dupa ce i-am prins ca desi plateam la ei licenta de MSQL versiunea profesionala, ei ne instalasera versiunea free, dar ne taxau licenta lunar de 2 ani! …:-)…nu vor sa-si asume nimic , ne ofera despagubire in valoare de 1,5 luni de abonament, anume 300 euro , desi pagubele create sar de 10 mii de euro …singura solutie este sa ii dam in judecata (nu au dat semne ca sunt interesati de o mediere …)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *