Jurnalisport este un proiect marca GSp facut dupa ureche

Pe la inceputul anului, daca imi aduc eu bine aminte, am citit pe blogul domnului Tolontan ca Gazeta Sporturilor a primit nu stiu ce premiu din partea Google si ca impreuna cu reprezentantii gigantului IT american vor lasa un concurs in care utilizatorii site-ului pot scrie articole pe GSp, ca si cum ar fi jurnalisti sportivi.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Imi plac destul de mult concursurile, mai ales cele noi si care te obliga sa-ti pui mintea la contributie, asa ca am asteptat cu sufletul la gura lansarea acestei provocari din partea Gazetei Sporturilor.

Si s-a lasat destul mult asteptata, deoarece abia de curand s-a materializat, sub denumirea de “Jurnalisport”.

Toate bune si frumoase, pana am citit regulile concursului, nefiind de acord cu mai multe lucruri:

1. Subiectele sunt impuse de catre cei de la GSp, mult prea restrictiv si nu lasa loc de creativitate.

Asta inseamna ca in loc sa vii tu cu lucruri noi, trebuie sa cauti stirile pe site-urile din afara tarii, pentru ca de acolo a si fost ales subiectul acestora.

2. Nu ai voie sa scrii articolele la persoana I.

Cu regula asta au omorat de tot articolele frumoase care puteau lua nastere. Stirile nu au absolut nici o sansa de a fi unele interesante, ci doar niste simple traduceri, plicticoase si lipsite de viata.

Ma gandeam ca iti va fi data posibilitatea de a scrie niste articole in genul celor de pe Blogsport, redactate de catre jurnalistii foarte buni si vechi ai Gazetei Sporturilor.

Nefiind deloc multumit de aceste reguli restrictive si anti-creativitate, nu m-am aruncat din prima sa scriu pe acolo, asa cum as fi facut de obicei, ci chiar nu am avut nici un fel de tragere de inima pentru a compune ceva.

M-am gandit ceva zile daca sa scriu sau nu. Nu sunt multe site-uri pe care as scrie gratis sau pe care as vrea sa scriu, in general, insa GSp este unul dintre acestea, cu foarte multi jurnalisti vechi si de calitate.

Apropo de scris gratis: prima data cand a aparut anuntul pe blogul lui “Tolo”, nu scria nimeni nimic despre vreun premiul, asa ca am lasat un comentariu despre faptul ca daca ei au primit un premiu de 50,000 de dolari, ar trebui sa ofere si ei “ceva” in cadrul concursului. Ma gandeam inclusiv la ceva simbolic, nu neaparat bani. Un premiu, ceva. Orice.

Pana la urma, vad ca au decis sa ofere trei premii: 600 de lei primul loc, 450 al doilea si 300 de lei locul trei.

Raman la parerea mea ca mai bine ofereau un premiu simbolic, deoarece sumele sunt jenant de mici. Adica trebuie sa ai minim 30 de articole aprobate intr-o luna, pentru a te putea bate la premii.

Sa fim seriosi! Daca vreau sa scriu multe articole, le-as scrie pe blogul meu, nu pe site-urile altora.

Un articol bun, foarte bine documentat, scris in cateva ore, costa undeva pe la 300-400 de lei, dupa calculele mele. Cel putin, atat as cere eu.

Aia care se vand cu 600 de lei, pentru zeci sau sute de articole, sunt indieni, nu romani.

Cu toate astea, m-am gandit sa scriu un singur articol pentru GSp, doar in ideea de a participa la concurs, nu pentru a castiga ceva. Era vorba de mandria de a aparea pe site-ul Gazetei.

Am citit subiectul, m-am documentat, am scris cu diacritice, nu ca pe aici, am corectat articolul si l-am trimis.

Evident ca pe site a aparut alt articol, al unei alte persoane, nu al meu. Un articol slabut, mic, scris exact asa cum le-a placut celor de le GSp: fara nici un fel de “suflet”.

Calitatea articolelor “Jurnalisport”, a multora dintre acestea, este una destul de indoielnica.

Ati putea crede ca sunt suparat ca nu a fost aprobat articolul meu, cel pe care l-am si publicat pe blog, ca-i al meu, daca tot nu a aparut pe GSp, insa nu este chiar asa. Mi-am zis ca daca il aproba este foarte bine, daca nu-l aproba este iar bine. Oricum nu mai scriam altele si v-am scris mai sus de ce. Este pierdere de timp.

Iata parerile utilizatorilor GSp, despre un articol aprobat in cadrul “Jurnalisport”:

analfabeti-articole-jurnalisport

Adica pe acolo sunt aprobate articole care contin tot felul de greseli, scrise prost si cu “zgarcenie”, iar daca tu incerci sa vii cu un lucru cat de cat de calitate, nici nu esti bagat in seama. Daca scrii “zmulgand”, in loc de “smulgand”, iti este aprobat instant articolul. Se pare ca trebuie sa fii analfabet si prost pentru a primi unda verde pe “Jurnalisport”.

Nici nu stiu de ce am participat la asa ceva, pentru ca era clar din prima ca nu se merita.

“Jurnalisport” este un proiect realizat fix asa cum merg toate lucrurile in Romania: prost, dar sa fie mult. Nu conteaza calitatea, ci cantitatea.

Cat mai multe articole proaste, aprobate cu multe semne de indoiala, pe 600 de lei.

Way to go GSp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *