K1 şi „Scorpionul Roşu” Alexey Ignashov

Alexey Ignashov Badr Hari

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Am urmărit mereu cu mare atenţie galele de arte marţiale şi când vine vorba despre ele, K1 a fost cea mai grandioasă competiţie de acest gen, fiindcă tot ceea ce se întâmpla acolo, însemna spectacol la cel mai înalt nivel.

Galele K1 erau organizate întotdeauna într-un mod ireproşabil, indiferent de locaţia în care s-ar fi disputat şi mai ales dacă se desfăşurau la ele acasă, în Japonia.

Denumirea de K1 înseamnă kung fu, karate şi kickboxing, iar această întrecere aducea faţă în faţă practicanţi din absolut toate zonele sporturilor de contact, cum ar fi taekwondo, box, muay thai, kempo şi aşa mai departe, cea mai importantă regulă fiind că trebuie să ai peste 100 de kg. Cei care aveau sub, mergeau în K1 MAX.

Ţin minte că a fost şi o excepţie de la această cerinţă, în cazul sportivului thailandez Kaoklai Kaennorsing, care a făcut un meci memorabil împotriva americanului Mighty Mo, atunci când cel mic l-a învins pe cel mare cu o superbă lovitură de picior din aer, făcându-l pe maestrul Ishii, fondatorul circuitului K1, să sară corzile ringului şi să-l felicite.

Pe lângă Kaoklai Kaennorsing, au existat o mulţime de luptători foarte talentaţi, cum ar fi:

– regretatul Andy Hug, elveţianul fiind răpus la numai 35 de ani, în anul 2000, de leucemie.

– Ernesto Hoost „Mr. Perfect”, care deşi nu făcea spectacol, reuşea mai mereu să câştige. Ernesto Hoost suferă de psoriazis şi din această cauză îi era din ce în mai greu să participe la galele K1.

– Peter Aerts „Ţapinarul”, care avea una dintre cele mai puternice lovituri de picior, adversarii lui simţind pe propria piele acest lucru, de cele mai multe ori părăsind ringul accidentaţi.

– Jérôme Le Banner, simpaticul francez care stătea mereu la bătaie, indiferent de oponent, tocmai datorită acestui lucru fiind iubit de către toţi spectatorii. Le Banner şi-a încercat norocul şi ca actor, jucând în Asterix şi Obelix.

– Remy Bonjasky „Olandezul Zburător”, un fost model reprofilat în luptător de K1 şi care avea o tehnică impecabilă, loviturile sale de picior, de genunchi, din aer, fiind cele care i-au atras acel pseudonim.

– Musashi, veşnica speranţă japoneză la cucerirea unui titlu K1, care avea oareşce talent, însă era şi împins de la spate de către arbitri, de fiecare dată când evolua. K1 a dat faliment şi japonezii nu şi-au mai văzut visul cu ochii, acela de a câştiga un sportiv de al lor o finală de K1.

– Ray Sefo nu dădea niciodată în spate, indiferent de luptă, indiferent de adversar, el era cel care venea mereu peste oponentul lui. Ray Sefo făcea show şi de asta era atât de îndrăgit de către toată lumea.

– Stefan Leko, un luptător cu o tehnică impecabilă, însă care nu prea era ajutat de fizic, aşa că de multe ori era învins tocmai din acest motiv.

– Glaube Feitosa, un sportiv brazilian la fel de tehnic precum Leko

– Mighty Mo. Când încerca să te lovească Mighty Mo cu pumnul trebuia să fugi, deoarece era posibil să te demoleze, având una dintre cele mai puternice lovituri de brat din K1. Nu avea rezistenţă, însă punea absolut toată forţa corpului pe lovitura de pumn şi asta însemna un final rapid pentru cel care nu apuca să se ferească.

– Badr Hari. Forţă şi tehnică, asta înseamnă sportivul de origine marocană.

– Semmy Schilt. Poate nu ar trebui să-l includ pe luptătorul olandez în categoria celor mai talentaţi sportivi din K1, deoarece nu are aşa ceva. Semmy Schilt înseamnă forţă brută şi atât, iar acest lucru i-a adus câteva titluri K1. Nu are nici tehnică, nu face nici spectacol.

Aceştia sunt doar o parte dintre cei mai importanţi luptători pe care i-am văzut în cadrul circuitului care pe vremea aia era japonez, însă nu poţi să vorbeşti despre K1, fără să aminteşti şi de unul dintre cei mai talentaţi practicanţi de arte marţiale, bielorusul Alexey Ignashov.

Alexey Ignashov era sportivul care îmi plăcea cel mai mult dintre toţi luptătorii din K1, datorită faptului că avea nişte execuţii fantastice de picior, executate impecabil, care au dus la schimbarea regulamentului K1.

Alexey Ignashov nu era tipul acela musculos, vreo brută care să intre în ring şi să-şi ia adversarul la bătaie. Avea o constituţie atletică, slăbuţă, exact aşa cum trebuie pentru a executa lovituri cât mai rapide, că doar d-asta avea porecla de „Scorpionul Roşu”. Alexey Ignashov intra în ring cu a lui faţă de copil, pe care nu puteai citi nimic, poate doar foarte multă linişte interioară.

Mereu mă amuzam cum le dădea impresia adversarilor că l-au învins, aceştia fiind acolo pe el, dominându-l, iar atunci când te aşteptai mai puţin şi credeai că toate lucrurile sunt pierdute, venea de nicăieri o lovitură circulară de picior, la nivel înalt sau una de genunchi şi oponentul acestuia era la pământ, făcut knockout. Loviturile erau executate atât de rapid şi cu o tehnică atât de mare, încât le vedeai pe îndelete doar la reluări.

Scriam că Alexey Ignashov a schimbat regulamentul K1, pentru că din cauza loviturilor sale de genunchi, din priză, provenite din muay thai, cu ajutorul cărora îşi distrugea toţi adversarii, acesta a fost modificat. Nu a mai fost permisă priza în momentul executării loviturii de genunchi, ci doar înainte de aceasta şi doar pentru 3 secunde. Aceştia sunt marii sportivi ai lumii, care influenţează, care schimbă lucrurile prin modul în care îşi practică meseria.

Chiar dacă nu a câştigat niciodată titlul mare K1, Alexey Ignashov rămâne unul dintre cei mai talentaţi luptători care au evoluat în acea competiţie, de care îmi voi aminti mereu cu plăcere.

Din păcate, trebuie să spunem şi partea mai puţin plăcută a lucrurilor, în ceea ce-l priveşte pe Alexey Ignashov, pentru că ar fi un articol incomplet dacă nu aş aminti şi de aşa ceva, chiar dacă nu îmi place să vorbesc de viaţa privată a nimănui. Pe cât de talentat a fost în ring Alexey Ignashov, pe atât de neglijent a fost în viaţa persoanală, deoarece şi-a compromis frumoasa carieră din cauza vieţii extrasportive, adică alcool consumat în exces şi multe femei.

Ştiţi ce este cel mai tare lucru, în legătură cu ideile exprimate mai sus, despre regula K1 şi viaţa extrasportiva a lui Alexey Ignashov?

Când postezi acest comentariu, pe care îl vedeţi mai jos, prin 2009, pe site-ul celor din trustul Pro (Kombat) şi îţi auzi ideile pe care nu mulţi le cunoşteau, peste câteva zile, direct din gura comentatorului care discuta despre Alexey Ignashov, în timp ce acesta evolua la o gală din România.

Am ales să scriu prezentul articol despre K1, chiar dacă astăzi nu mai reprezintă nimic din ceea ce era în trecut şi locul acestor gale a fost luat de circuitul GLORY World Series, pentru a le reaminti tuturor celor care iubesc sporturile de contact, de strălucirea de odinioară a acestui fenomen şi ale face o idee în legătură cu el, celor care nu au apucat să-l vadă.

despre Alexey Ignashov

Foto: Alexey Ignashov – legendashow

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *