Kaspersky şi fantezia decriptării imposibile

Kaspersky gpcode

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

În urmă cu ceva ani, prin 2008 parcă, cei de la compania anti-virus Kaspersky au deschis o secţiune pe forumul lor, pentru a aduna toată crema lumii criptografiei, în încercarea de a sparge criptarea virusului de tip ransomware, denumit GpCode.

Virus de tip ransomware înseamnă un program dăunător calculatorului, care încearcă să-ţi cripteze fişierele PC-ului cu scopul de a te şantaja să plăteşti o anumită suma de bani în schimbul cheii de decriptare.

Specialişti de renume mondial i-au criticat pe cei de la Kaspersky, spunând că au încercat prin această mişcare să-şi facă publicitate, deoarece pentru a fi decriptat acel virus s-a estimat că ar avea nevoie de 30 de milioane de calculatoare, care să lucreze în paralel timp de 10 ani. Mai este de precizat şi că acel virus a fost creat la limita dintre ce poate fi decriptat şi ce nu mai poate fi, cu ajutorul tehnologiei actuale.

Cei de la Kaspersky s-au apărat spunând că de fapt ei nu au dorit să-l decripteze, ci au încercat doar să găsească o eroare în algoritmul de criptare, aşa cum se mai întâmplase cu versiuni precedente ale aceluiaşi virus.

Negăsind vreo soluţie, Kaspersky a abandonat repede lupta, închizând secţiunea dedicată a forumului.

Acea versiune a GpCode nu a fost decriptată nici până în zilele noastre.

Foto: Sergey Galyonkin

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *