Kaspersky şi fantezia decriptării imposibile

Kaspersky gpcode

În urmă cu ceva ani, prin 2008 parcă, cei de la compania anti-virus Kaspersky au deschis o secţiune pe forumul lor, pentru a aduna toată crema lumii criptografiei, în încercarea de a sparge criptarea virusului de tip ransomware, denumit GpCode.

Virus de tip ransomware înseamnă un program dăunător calculatorului, care încearcă să-ţi cripteze fişierele PC-ului cu scopul de a te şantaja să plăteşti o anumită suma de bani în schimbul cheii de decriptare.

Specialişti de renume mondial i-au criticat pe cei de la Kaspersky, spunând că au încercat prin această mişcare să-şi facă publicitate, deoarece pentru a fi decriptat acel virus s-a estimat că ar avea nevoie de 30 de milioane de calculatoare, care să lucreze în paralel timp de 10 ani. Mai este de precizat şi că acel virus a fost creat la limita dintre ce poate fi decriptat şi ce nu mai poate fi, cu ajutorul tehnologiei actuale.

Cei de la Kaspersky s-au apărat spunând că de fapt ei nu au dorit să-l decripteze, ci au încercat doar să găsească o eroare în algoritmul de criptare, aşa cum se mai întâmplase cu versiuni precedente ale aceluiaşi virus.

Negăsind vreo soluţie, Kaspersky a abandonat repede lupta, închizând secţiunea dedicată a forumului.

Acea versiune a GpCode nu a fost decriptată nici până în zilele noastre.

Foto: Sergey Galyonkin

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *