Nu-i despre culoarea pielii, ci comportament

Dupa ce am mers destul timp prin soare, am zis ca o pauza scurta de hidratare ar fi tocmai buna, mai ales ca trebuia sa mai pierd ceva vreme pana la urmatoarea destinatie.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Am intrat in magazinul Mega Image situat peste drum de Parcul Tineretului, de unde mi-am cumparat o sanatoasa si rece apa plata, precum si un destul de nesanatos Snickers, ca mai apoi sa ma asez pe acele „banci” lungi din fata respectivului supermarket, pentru a savura in liniste batonul de ciocolata, la umbra.

O umbra cum nu se poate mai nimerita intr-o zi foarte calduroasa, de sfarsit de vara, aer curat, probabil si datorita parcului, apa rece si un baton delicios cu alune si caramel. Un moment de relaxare maxima, atunci cand tu te simti extraordinar de bine si la fel ti se pare ca se intampla si cu persoanele din jurul tau, destule la numar.

Cum toate lucrurile placute nu tin foarte mult, si acea liniste placuta a inceput sa o ia la vale, atunci cand in dreapta mea, la vreo doi-trei metri, s-a asezat o familie de tigani. Ma uitam in fata si nu i-as fi remarcat, daca nu incepeau sa discute tare, asa cum multi dintre ei procedeaza. Daca tu, ca om cu bun-simt, incerci sa vorbesti cat mai incet, pentru a nu-i deranja pe ceilalti din jurul tau cu niste chestii care nu-i intereseaza, exista si anumiti oameni care nu stiu ce-i aia discretie si isi discuta problemele in gura mare, cu martori, de parca au o portavoce ascunsa pe undeva.

Nu discutiile lor erau marea problema, ci faptul ca au trecut prin dreptul meu, iar tot aerul curat parca a incetat sa existe si a fost inlocuit cu un puternic miros de ghena. Prima data capetenia, care a intrat in magazin, ca mai apoi un al membru al familiei, care s-a asezat in stanga mea, la vreun metru si a intins pe banca doua pungi cu miez de nuca, pe care incerca sa le vanda.

Foarte bine, incerca sa faca un ban, insa acel miros…

Vreau sa va spun ca nu am vreun miros prea dezvoltat, in sensul ca nu se intampla prea des sa zic despre vreo persoana ca pute. Sunt anumiti oameni care simt absolut orice miros, stiti voi, adulmeca mai ceva decat un Brac German, insa nu-i cazul meu.

De data asta, insa, mirosul era unul greu de suportat si era cat de poate de clar de unde vine, deoarece erau murdari din cap pana in picioare. Nu stiu cum unii pot umbla asa. Nu-i apa calda si nu poti sa incalzesti, te speli cu apa rece. Mai bine racesc, decat sa stau nespalat. Nu ai acasa, ceri voie la vecini, arunci cu niste apa pe tine, de la cismea, noaptea. Solutii poti gasi, daca nu vrei sa mirosi in ultimul hal.

Nu doar eu am simtit puternicul miros de ghena care bolboroseste, ci si un om care a avut proasta inspiratie sa-si scoata din geanta un sandwich si sa se aseze in dreapta mea, incercand sa aiba parte de el. Nu a avut, pentru ca a venit si pe la el duhoarea, saracul om preferand sa stea la soare, in fata mea, si sa-si consume acolo macarea.

Nu am mai suportat mirosul neplacut, impreuna cu acele discutii „academice”, purtate pe un ton nesimtit de tare, asa ca m-am ridicat si am plecat inspre unde aveam treaba, mai devreme decat trebuia. S-a dus si linistea mea si acea atmosfera placut de racoroasa si cam tot.

Iar totul pleaca de la educatie. Daca le atragi atentia si le spui sa discute mai incet si sa se spele, cred ca ai ceva cu ei, iar in cel mai fericit caz iti spun ca esti rasist, desi „xenofob” zic unii ca ar fi termenul corect.

Total neadevarat. Nu a fost niciodata vorba despre rasism, xenofobie, culoarea pielii sau alte astfel de lucruri, mai ales ca sunt o persoana care incearca sa se raporteze la evenimente, nu la a-i acuza pe toti de ceea ce fac unii dintre ei, insa am observat mult prea multe astfel de cazuri, incat sa nu-mi dau seama ca-i vorba despre lipsa educatiei.

Cei care au mai citit cate o carte se comporta altfel, iar ceilalti exact la fel ca persoanele mentionate mai sus, indiferent de etnie, nationalitate si asa mai departe.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *