Petrolul, Steaua şi regulamentul F.R.F

decizie judecator

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Mă tot dădeam eu de ceasul morţii, ieri, încercând să-mi dau seama de ce nu a evoluat Lucian Sânmărtean în meciul împotriva Rapidului. Nu că ar fi fost neapărată nevoie de el, pentru că nu era cazul, meciul nefiind unul care să-i pună probleme Stelei, însă mai vedeam şi eu nişte driblinguri de calitate.

Prima dată m-am gândit că Gâlcă vrea să-l odihnească pentru meciul de miercuri, cel împotriva lui Aktobe. După, au început să mă năpădească ideile rele, cum că antrenorul s-ar fi supărat pe Sânmărtean fiindcă jucătorul nu l-a salutat atunci când l-a scos de pe teren, deoarece era nemulţumit pentru că a fost schimbat.

Nici vorbă de aşa ceva! Lucrurile erau mult mai simple: am citit eu pe Gazeta Sporturilor, cum că oficialii Stelei nu au dorit să rişte prin introducerea lui Sânmărtean pe teren, deoarece acesta primise cartonaş roşu în finala Cupei României şi nu erau siguri dacă partida din Cupa Ligii era luată în calcul ca fiind cel de al doilea meci şi ultimul de suspendare pentru jucătorul nostru, după cel din Supercupă.

Mi se pare o atitudine total neprofesionistă din partea unora care se laudă că ştiu regulamentele foarte bine, aşa cum este Valeriu Argăseală şi o să vă explic de ce.

Ieri seară, cei de la Petrolul Ploieşti erau puşi cam în aceeaşi situaţie şi au ales să-l folosească pe Peçanha, considerând, într-un mod corect spun eu, că a doua etapă de suspendare a acestuia a fost consumată în Cupa Ligii.

Iată ce spune Regulamentul Disciplinar al Federaţiei Române de Fotbal, în articolul 41, intitulat “Executarea suspendărilor”: “Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât şi cele din cadrul Cupei României, după caz, cu următoarele precizări…”.

Din punctul meu de vedere, totul este cât se poate de clar. Acel “…se execută începând cu primul joc oficial…” este de ajuns pentru a-ţi da seama că Petrolul a procedat corect folosindu-l pe Peçanha, fiindcă suspendarea acestuia a expirat în Cupa Ligii, care deşi este o întrecere nouă şi nu a fost trecută încă în mod expres în regulamentul F.R.F (nici nu cred că este nevoie) ea face parte din competiţiile fotbalistice oficiale ale României.

Cât despre “… în calcul intrând atât…” mi se pare evident faptul că legiuitorul a dorit să enumere competiţiile, nu să le restrângă, pentru că altfel, acel “atât” ar fi fost înlocuit de “doar”, “… în calcul intrând doar (numai)…”.

Evident, dacă ai vreo intenţie ascunsă, poţi să interpretezi orice în favoarea ta, însă până la urmă tot se va face dreptate, doarece se ajunge la T.A.S şi acolo am văzut că se judecă imparţial şi corect. Asta spun în ideea că reprezentanţii echipei Braşov au depus contestaţie şi trăind în România ştiu că orice este posibil.

Departe de mine gândul să ţin cu Petrolul, deoarece îi consider ca fiind principalii adversari ai Stelei la titlu, însă dreptatea trebuie să primeze întotdeauna. Asta înseamnă că nu poţi să le furi victoria unor oameni care au muncit pe teren pentru ea, pe care am pronosticat-o şi eu aici, mai ales când legile sportive sunt de partea lor.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *