Placa de sunet pe USB: Creative sau ASUS? Magazinele online pun poze care nu au legatura cu produsul

Ma tot uit de ceva timp la placile de sunet pe USB, in special la Creative X-FI Surround Pro 5.1 si ASUS Xonar U7 MK II, 7.1, la plusurile si minusurile lor. Mare grija la magazinele online de la noi, ca pun poze vechi, care nu mai au legatura cu produsele zilelor noastre, pentru a te face sa crezi ca iei ceva mai de calitate.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

In general sunt multumit de “batrana” mea placa de sunet Sound Blaster Audigy SE si de ceea ce poate cu FLAC-uri pe Logitech Z-5500, doar ca parca as incerca si ceva pe digital, nu doar pe analog. Pentru sunet surround. Surroundul adevarat este doar pe digital. Desigur, tot analog ajunge la noi, doar ca: digital in placa de sunet, digital in sistemul audio si acolo se intampla magia, in decodoarele lui.

Doua placi de sunet pe USB, cu iesiri digitale, optice, mi-au atras atentia:

1. Creative X-FI Surround Pro 5.1

Este o placa de sunet pe USB destul de ieftina, cu preturi intre 245 de lei la Cel si aproape 300 de lei la eMAG. Eu n-am avut probleme cu Cel, asa ca nu mi-ar fi frica sa comand de la ei. O poti gasi si la mana a doua, mai ieftin.

Plusuri:

– iesire optica, TOSLINK, exact ceea ce imi trebuie mie. Nu stiu cat de 5.1 surround real este la pretul asta.

– X-Fi Crystalizer – Dupa ce auzi doar FLAC-uri, ai nevoie de programul asta, care mai indulceste atmosfera pe 320 kbps, altfel nu mai poti sa asculti mp3-uri.

Minusuri:

Am dubii mari ca s-ar auzi pe digital cu mult mai bine decat vechiul meu Sound Blaster, analog. Lucruri la fel: raport semnal-zgomot 100 dB, 24 de biti, viteza maxima de esantionare 96 kHz.

Este o placa de sunet ieftina si imi lasa impresia ca as arunca banii pe fereastra.

Un lucru care nu este in regula, folosit de magazinele online de la noi pentru a o promova: Folosesc poza veche, in care puteti observa in coltul din dreapta, jos, acel logo “THX TruStudio Pro”.

magazine mincinoase online logo thx

Placa de sunet Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro nu mai are treaba de mult timp cu “THX TruStudio Pro”. Asa a fost pe la inceput, insa, intre timp, au schimbat acel logo de inca vreo doua ori.

Daca intram pe site-ul din SUA, vedem ca in coltul din dreapta jos scrie “SBX Pro Studio” adica exact cum se vinde acum. Produsul pe care-l primesti tu acasa.

parere placa sunet X-FI Surround Pro 5.1

Stim cu totii ce inseamna “THX” si ca produsele certificate astfel, destul de putine la numar, daca intram pe site-ul lor, sunt de o calitate superioara, trecand prin sute de teste sau chiar peste o mie, in cazul receiverelor audio.

Sa lasi impresia ca vinzi ceva mult mai bun, mi se pare o incercare de pacalire a clientului. Unele magazine online, nu doar ca folosesc poza cu “THX” dar mai si scriu in descriere despre beneficiile “THX TruStudio Pro”.

Nici utilizatorii de acasa nu se lasa mai prejos, insa aici cred ca-i vorba doar despre comoditate. Sau asta vreau sa cred.

Am gasit tot poza de mai sus, cea cu “THX”, pretul fiind la jumatate fata de magazin, asa ca am sunat.

L-am rugat pe baiatul respectiv sa-mi dea poze, sa o vad si eu, tocmai pentru a vedea ce scrie pe ea.

Ce sa vezi, pe poza nu scrie nici “THX” nici “SBX” ci “X-Fi”.

placa de sunet cu logo diferit

– De cand o ai?

– De un an.

Zise el, inghitind in sec

Acel logo este de prin 2012. L-am intrebat pentru a putea sa-l las sa ma minta. Am momentele mele cand imi place sa ma joc, sa las impresia ca nu stiu, pentru a vedea cat de sinceri sunt ceilalti.

Daca ar fi sa o cumpar, as lua-o din magazin, chiar daca dau dublu.

Fara minciuni!

2. ASUS Xonar U7 MK II

parere ASUS Xonar U7 MK II

Acel “MK II” face diferenta, deoarece este o placa de sunet 7.1 lansata anul acesta, la CES 2017.

ASUS Xonar U7, adica “vechea placa” are probleme mari, in sensul ca multi se plang ca li s-a stricat foarte repede.

Se pare ca au remediat aceste probleme in ASUS Xonar U7 MK II, care inca este disponibila la eMAG (ultimele trei produse) pentru 405 de lei.

Plusuri:

– convertor digital-analog (DAC): Cirrus Logic CS4398.

– raport semnal-zgomot: 114 dB.

– viteza maxima de esantionare: 192 kHz.

– conectori auriti.

Minusuri:

Conectori ciudati. Poate ca si de asta prin toate fotografiile magazinelor online de la noi, apare doar din fata. Sa nu vezi ca nu are intrare optica TOSLINK. Pe YouTube am vazut-o conectata doar pe intrarea de casti sau pe boxe, pe stereo, adica pe RCA-uri -> jack.

conectori spate ASUS Xonar U7 MK II

Bine, bine, dar daca vrei sa o conectezi pe sunet surround 5.1 (real) sau 7.1 (virtual) cum faci?

Pe analog am inteles: trebuie sa mai cumperi tu niste cabluri: 2 x RCA catre jack 3.5 mm, pentru intrarea verde (fata) desi in cazul placii de sunet de la Creative sunt incluse in pachet, plus doua jack-uri male-male si ai 5.1.

Pe digital cum faci?

Logitech Z-5500 are pe digital un TOSLINK, adica optic si un RCA.

Pe ASUS Xonar U7 MK II este un optic, insa este coaxial S/PDIF. Am gasit un singur astfel de cablu, la Conectica, insa nu as avea cum sa-l folosesc.

cablu coaxial optic spdif sunet

Pentru imprudenta de a nu pune un TOSLINK, ca tot omul si pentru ca lipsesc niste cabluri, ASUS Xonar U7 MK II primeste minusuri.

Mai ma gandesc si la treaba cu “De unde si pana unde se pricepe ASUS sa faca placi de sunet?”. Cei de la ASUS sunt tari pe placi de baza, placi video si asa mai departe, nu pe sunet. Creative, in schimb, da. Nu sunt fan sau ceva de genul, doar ca sunt realist.

Cei de la Creative cu asta se ocupa. Probleme au fost cu driverele, nu cu piesele. Pe hardware sunt destul de capabili.

M-am uitat si la DAC-uri pe USB de 400-500 de lei, pe post de placa de sunet, la AVstore (Fiio E10K si Cambridge Audio DacMagic 100) doar ca sunt stereo. Nu stiu cum este cu surroundul.

Am aruncat o privire si dupa un ASUS Xonar D2. O placa de sunet pe PCI, care noua costa in jur de 700 de lei, iar la mana a doua se vinde cu ~250 de lei. O placa de sunet capabila, insa vechiuta si la mana a doua.

Concluzia ar fi ca sunt nehotarat: sunt plusuri si minusuri la fiecare, precum si investitii care nu stiu daca-si au rostul. Nu este tocmai in regula sa dai pe astfel de lucruri, cat a costat sistemul audio, mai ales daca esti multumit cu lucrurile pe care deja le ai si nu stii daca aduci vreo imbunatatire majora.

In plus, exista un jack splitter care duce inspre alta boxa, pe intrarea verde (stereo – front). Daca il conectez pe optic, adio jack, iar daca bag jack-ul pe casti, banuiesc faptul ca taie sunetul.

Complicata situatie.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *