Problemele refugiatilor sirieni alimenteaza discursul extremistilor

Problemele refugiatilor sirieni alimenteaza discursul extremistilor

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Inainte de a scrie serios, sa scriem neserios. De ceva timp, circula pe Internet un meme in care un barbat in toata firea, viguros, protectiv, reprezentand Uniunea Europeana, tine in maini un “refugiat” si il intreaba ce isi doreste el cel mai mult in aceasta viata, pentru ca-l va ajuta sa ajunga la acel sau acele lucruri: libertate de expresie, educatie, acces la sistemul de sanatate, pace, sansa la o viata decenta si asa mai departe, iar acesta raspunde: “Moarte infidelilor”.

Acest meme face parte din categoria “glume” despre refugiati si nu-l consider extremist sau ceva de genul, ci doar amuzant.

Interesant a fost si atunci cand un grup de refugiati au ajuns prin Romania, ei plecand cu gandul de a poposi pe undeva mai la vest si au inceput sa planga cand au auzit unde au venit.

Trecand peste glume si situatii amuzante cu refugiati, vad ca tot mai multa lume are tendinta de a-i acuza pe acestia de ceea ce fac cativa dintre ei. Pe toti ii acuza, adica vreo cateva milioane, de faptele catorva dintre acestia, care-s plecati mai pe o parte. Daca toti ar fi la fel de rai, ar fi haos in tarile unde au ajuns, insa nu este cazul.

Sa nu uitam de ce au plecat acei oameni din tara lor: pentru ca acolo nu se mai putea trai. Tara lor nu mai exista, ci este un mare munte de moloz, daramaturi si grupari care se omoara intre ele. Nu au plecat de placere, ci pentru a scapa cu viata. Ei au reusit, altii nu. Nimeni nu-i poate interzice unui om dreptul de a se feri de primejdie si nici pe cel de a dori sa traiasca mai bine.

Sa-i acuzi pe toti ca sunt la fel de nocivi, este o mare greseala. Este ca si acum i-ai acuza pe toti romanii ca nu fac decat rele atunci cand ajung prin alte tari, doar pentru ca unii dintre cei care poseda cetatenie romana nu-si vad de treaba lor. La fel si pentru faptul ca in fiecare zi in Romania au loc mai multe crime, nu inseamna ca suntem toti criminali. Discutam despre oameni si numarul acestora, iar la cateva milioane trebuie sa te astepti ca se vor intampla si evenimente mai neplacute.

Desigur, printre acei refugiati s-au infiltrat si teroristi, insa asta inseamna ca poate era nevoie de o verificare mai atenta a lor, nu de pedepsirea unor oameni nevinovati pentru ceea ce fac altii. Nici verificarea asta nu stiu cat de usoara este, in practica, deoarece mi-am adus aminte de un articol citit mai demult, despre faptul ca politistilor le este dificil si sa citeasca sau pronunte numele de pe acte ale refugiatilor, deoarece nu stim cu totii limba araba.

Ca de obicei, multi nu prefera sa gandeasca in acest fel, ci “Sa o acuzam pe Angela Merkel de inalta tradare, deoarece ea i-a adus pe refugiati” sau lucruri mult mai grave de atat, care au mai degraba legatura cu extremismul, decat cu grija si fata de nevoile si problemele celorlalti. Nu-mi place cancelarul german, din multe puncte de vedere, insa aici solutiile nu stiu care erau.

Clar este ca toate aceste probleme care exista printre refugiati, cei mai multi dintre acestia neavand legatura cu ele, alimenteaza si mai mult discursul extremistilor in cautare de adepti. Ca este foarte usor sa lovesti in niste oameni fara aparare, pentru a-ti asigura beneficii politice sau de orice fel.

Si mai rau este ca discursurile extremiste reusesc, uneori, sa otraveasca si inimile oamenilor moderati, facadu-i sa creada ca toti refugiatii sau si mai rau, toti musulmanii, sunt rai.

Cred ca poate ar trebui sa privim mai atent situatia, sa fim un pic mai moderati, si sa-i invinovatim strict doar pe cei care chiar merita, nu si pe nevinovati.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *