Sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal: Olanda – Costa Rica: 4-3 (penalty)

steag olanda

Idei afaceri in 2022 si domenii Internet! Business ideas in 2022 and premium domain names!

Sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia:

Olanda – Costa Rica: 0-0 în timpul regulamentar, 4-3 după executarea loviturilor de la 11 metri.

Olanda se califică neaşteptat de greu în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, acolo unde o va întâlni pe Argentina. Costa Rica, o echipă extrem de modestă, a fost eliminată de la Cupa Mondială, însă a reuşit performanţa de a ţine în şah o formaţie bună, precum cea a Olandei.

Nebănuite şi neaşteptate sunt căile fotbalului modern. Este incredibil cât de dificilă s-a dovedit a fi accederea Olandei în semifinale, ţinând cont că a jucat împotriva unui adversat care nu le-a pus nicio problemă, cel puţin în cele 90 de minute regulamentare. Nu cred că am văzut niciodată un joc în care o formaţie, aşa cum a fost cea a Costa Ricăi, să nu reuşească nici măcar o dată să şuteze pe poartă şi nici să nu aibă o lovitură de la colţul terenului, la finalul ambelor reprize de 45 de minute. Şi cele mai proaste echipe reuşeau să tragă măcar o dată pe poartă sau să execute un corner.

Prima repriză începuse binişor, cu o atmosferă încărcată de aerul de superioritate al olandezilor şi pe bună dreptate, deoarece erau peste americani la toate capitolele. Cu toate acestea, jocul a continuat într-un ritm mult prea lent, însă bun dacă doreai să adormi liniştit precum un bebeluş.

Olandezii încercau să atace cu o viteză în minus şi multe erori individuale, de parcă nu doreau să înscrie, iar costaricanii nu aveau nici măcar o intenţie de a pune în pericol poarta batavilor.

A doua repriză s-a desfăşurat după tiparul celei dintâi părţi a meciului, deoarece în cea mai mare parte a ei, olandezii au jucat cu frâna de mâna trasă, iar americanii s-au mulţumit să stea în apărare, să aştepte prelungirile şi loviturile de la 11 metri. Abia înspre finalul primelor 90 de minute, olandezii au avut câteva ocazii de gol, însă fie au şutat în bară, fie în portarul costarican.

Au urmat cele două reprize de prelungiri suplimentare, a câte 15 minute fiecare, acolo unde ambele echipe parcă s-au mai dezmorţit şi au avut câteva ocazii bune de a înscrie, însă, în cazul olandezilor, tot bara s-a opus.

La finalul celei de a doua reprize de prelungiri suplimentare, antrenorul olandez, Louis van Gaal, a făcut mutarea câştigătoare, deoarece a schimbat portarul, introducându-l pe teren pe Tim Krul, în locul lui Jasper Cillessen. Tim Krul a apărat două lovituri de la 11 metri, calificând-o pe Olanda în semifinale.

Nu m-am gândit niciodată că Olanda va avea un meci atât de dificil împotriva unei formaţii atât de slabe, aşa cum este cea a Costa Ricăi. Dacă întâlneau un adversar incomod, care reuşea să-i ţină la distanţă prin faptul că ducea un joc de uzură, bazat pe agresivitate, pressing, disponibilitate mare la efort şi aşa mai departe, înţelegeai că Olanda să aibă unele probleme, însă Costa Rica nu a arătat nimic, nu a încercat nimic, a venit să facă anti-joc şi a plecat acasă, pe bună dreptate. Îmi menţin părerea, că această echipă a Costa Ricăi a fost cea mai slabă formaţie din sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *