Statistica rece a razboaielor

tun parcul carol

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Aici ma refer la razboaiele din Irak si Afganistan, care inseamna 4806 militari morti, in 11 ani, respectiv 3477, in 13 ani de zile.

Absolut fiecare tara care a participat la aceste lupte, a pierdut mai multi sau mai putini militari pe campul de batalie, cauzele pentru care acestia au pierit, fiind de tot felul.

Cand discutam strict despre Romania, in Irak au murit 3 romani, iar in Afganistan, 21. Este evident faptul ca romanii nu s-au dus acolo de drag, ci pentru un trai mai bun, unul care, in marea majoritate a cazurilor, nu-i posibil in tara noastra.

Revenind la statistica rece si dura, majoritatea militarilor romani care nu s-au mai intors din Irak sau Afganistan, au decedat din cauza dispozitivelor explozive artizanale, adica acele bombe ingropate pe sosele si detonate de la distanta, atunci cand blindatele in care se aflau acestia, au trecut peste ele. De asemenea, a existat si un soldat care s-a sinucis, precum si altii care au pierit in lupta directa: focuri de arma, grenade.

Dintre toate tarile care au participat la aceste conflicte armate, americanii au suferit cele mai multe pierderi, urmati de catre englezi. Exista o logica in toata aceasta treaba, fiindca cele doua tari au trimis cei mai multi soldati la fata locului.

Atunci cand discutam despre razboaie, te-ai gandi la faptul ca taberele adverse trag unele in altele si asa mor oamenii. De cele mai multe ori asa si este, insa pe langa schimburile de foc dintre acestea, precum si acele dispozitive explozive improvizate, au existat si alte cauze pentru care unii oameni nu au mai ajuns acasa la familiile lor.

Una dintre ele ar fi ca s-au sinucis, pentru ca tot am scris mai sus despre acest lucru. Ma gandesc la faptul ca este ingrozitor sa omori oameni sau sa vezi lucruri de acest gen pe acolo, asemenea intamplari putand afecta si cel mai puternic psihic. Acesta este si motivul pentru care multi militari care s-au intors din Irak sau Afganistan, au solicitat ajutor medical de specialitate.

Alta cauza ar fi reprezentata de acele “Green on Blue”. Asta inseamna ca militari afgani antrenati de catre coalitia internationala, au intors armele impotriva celor care i-au invatat sa lupte.

Alt motiv destul de ciudat, din cauza caruia au murit multi militari, este reprezentat de “friendly fire”. Nu va ganditi ca au stat soldatii aceleiasi tabere, unii in fata altora si au inceput sa traga, fiindca nu asta s-a intamplat. Avioane si elicoptere ale coalitiei internationale, au lansat bombe asupra propriilor militari, fiindca acestia au fost confundati cu inamicii. Nu o data, nu de doua ori, ci de mult mai multe ori. Ce poate fi mai rau de atat? Va dati seama cat de avansata tehnologic este omenirea.

Pe langa toate acestea, militarii au mai murit in cele doua tari si din alte motive, cum ar fi: accidente de tot felul, de la arme descarcate din neatentie, pana la evenimente rutiere, inec, boli, cauze naturale si asa mai departe.

Daca au existat atat de multe victime de partea coalitiei, asta insemnand foarte multi militari morti, precum si de cateva ori mai multi raniti, va puteti da seama ce s-a intamplat de partea cealalta.

Fiecare viata este importanta, indiferent ca vorbim despre americani, romani, afgani sau irakieni. In spatele fiecarui om decedat, exista alti oameni care nu vor accepta niciodata, pana in ultima clipa a existentei lor, ca persoana draga a devenit doar o amintire.

Si atunci pentru ce toate astea?

Sursa statistica: iCasualties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *