Stire-bomba, pe cale sa explodeze

bomba palatul parlamentului

Daca de multe ori stirile pe care le vedem pe la televizor sunt niste pocnitori, catalogate drept bombe mediatice, asta era cu adevarat o stire-bomba, cat pe ce sa explodeze. Am vazut pe Romania TV ca muncitorii care lucrau pe santierul unde va fi construita Catedrala Mantuirii Neamului, langa Palatul Parlamentului, au gasit un obuz de pe vremea razboiului, cat se poate intact si de pus pe rele.

Pana aici nimic special, pentru ca au mai fost gasite pe la noi si alte astfel de bombe, doar ca mi-a atras atentia modul in care a fost ridicat de acolo respectivul obuz. Era un nene pirotehnist care mergea cu el in brate, incercand sa-l duca de pe acel camp, inspre masina care trebuia sa-l ia de acolo.

Nu era singur, dar ceilalti colegi incercau sa pastreze distanta, si-i inteleg foarte bine, pentru ca oricui i-ar fi frica intr-o astfel de situatie. „Norocosul” care fusese ales sa-l transporte inspre masina, mergea foarte, foarte incet si era vizibil emotionat, mai ales ca acel obuz avea focosul activ si putea oricand sa explodeze.

Reporterii s-au grabit sa afirme ca pompierul care cara pe brate bomba, este echipat intr-un costum special. Cred ca era un costum mai romanesc, asa, ca nu semana cu alea pe care le-am vazut folosite prin afara. Folosite atunci cand este vorba despre vreo bomba pusa de catre teroristi, pe care trebuie sa o dezamorseze la fata locului, fiindca nu au alta posibilitate, nu in cazul unui obuz ramas de pe timpul razboiului.

Indiferent ca este vorba despre un costum mai bun sau mai romanesc, cred ca este clar pentru toata lumea ca daca obuzul exploda, cel putin cel care il cara pe brate nu mai era acum in viata.

Pe afara am vazut ca folosesc roboti pentru asa ceva, care duc bomba intr-un container special. Cred ca au avut si aici o astfel de cutiuta, dar sa duci obuzul in maini pana la masina, de parca era vorba despre niste artificii de Anul Nou, nu mi se pare normal.

Cei care iau astfel de decizii, pun in pericol, in mod nejustificat, vietile celor care au oricum o meserie atat de grea. Sunt sigur ca avem si noi roboti creati special pentru o astfel de treaba si ma intreb oare de ce nu au fost folositi? Sa fi fost mult prea greu obuzul pentru a fi transportat altfel sau este vorba despre graba romaneasca, unde oamenii sunt fortati sa faca repede lucrurile?

Nepasare, pana nu se intampla ceva rau?

Nu sunt specialist in asa ceva, dar in 2014 mi se pare ciudat sa procedezi astfel.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *