Tariful de mentenanta domenii .ro pe cinci ani, propus de RoTLD, este o gluma proasta

In urma cu trei saptamani, am primit un e-mail din partea firmei mele de hosting, chiar daca nu am luat domeniile de la ei, in care eram informat ca RoTLD doreste sa aplice o taxa de mentenanta domenii .ro, de 39 euro plus TVA (~ 210 lei, TVA inclus) pentru inregistrarea unui domeniu pe cinci ani de zile.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Adica platesti cinci ani in avans, ca asa vrea RoTLD, desi aceasta practica nu mai exista pe nicaieri, cel putin nu pe o durata atat de mare de timp. Bani multi, de-o data, exact cum se intampla pe la noi, pe la romani. La noi, ca la nimenea.

E-mailul primit este de fapt o trimitere catre o scrisoare deschisa, semnata de reprezentantii mai multor firme importante de hosting din Romania, prin care sunt inregistrare in jur de 60% dintre domeniile .ro, redactata in incercarea de a-i face pe cei de la RoTLD sa se razgandeasca.

Companiile respective vor ca inregistrarea unui domeniu .ro sa fie disponibila incepand cu un an de zile, asa cum este normal si se intampla mai peste tot, la un pret de 7,8 euro plus TVA, nu sa fii obligat sa platesti pe cinci ani in avans.

Ce se va intampla daca RoTLD nu se razgandeste.

Mai tineti minte cazul companiei de distribuire a continutului, CDN77, care nu a dorit sa micsoreze taxa pe care trebuie sa o platesti prima data, desi am conversat pe e-mail destul de mult cu un reprezentat de acolo si i-am spus ca romanii nu prea au bani de asa ceva, fiind potrivit sa solicite mai putini bani?

Nu au inteles cum merg treburile pe la noi, iar peste doi ani si-au luat serverele si au plecat din Romania, neintelegand, probabil, de ce nu fac bani pe aici.

La fel si cei de la RoTLD, care sunt romani si ar trebui sa fie mai intelegatori vis-a-vis de situatia din tara noastra si de cati bani avem.

Cum sa ceri atat de multi bani in avans, sa zicem pentru bloguri, cand marea majoritate nu produc nimic? Nu te gandesti ca multi vor renunta la domeniile lor .ro si vor trece pe .com sau alte TLD-uri conduse de oameni sanatosi la cap? Vrei sa vezi ca decizia a fost complet gresita, abia dupa ce ai distrus tot, asa cum se obisnuieste pe la noi?

Asta-i una dintre deciziile complet strambe, care va afecta pe toata lumea, daca ramane asa: cel care intregistreaza un domeniu .ro sau vrea sa-l prelungeasca, intermediarii, RoTLD.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

4 comentarii

 1. Sunt cateva sute de mii de domenii pentru firme. Eu zic ca este o idee buna.
  Da, pentru lumea asta a blogurilor va fi o mica lovitura…

  • Daca tu zici ca este o idee buna sa-ti ceara cineva bani in avans pe cinci ani pentru astfel de servicii, atunci sa platim si hostingul pe cinci ani, la fel si Internetul, precum si intretinerea la bloc.

   E un precedent periculos si nu trebuie incurajat!

 2. Ar trebui mai bine sa verifice toate domeniile cumparate si nefolosite, tinute blocate si de acolo sa inceapa, nu cred sa fie asa greu sau poate e, asa ca sa-i jupuim tot pe fraieri care sunt nevoiti si vor plati.
  Cica sunt consultari, da nu stie nimeni, ca va fi prin vara, normal cand toti sunt in concediu, va fi ceva dat pe sest si toti vor fi pusi in fata faptului implinit.
  Intradevar se creiaza un precedent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *