Te doare sau te prefaci?

Tu ai putea să-ţi dai seama, uitându-te la poza de mai jos, în care dintre cele două ipostaze persoana respectivă chiar simte durere? Răspunsul îl afli la sfârşitul articolului.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

expresii faciale

Un studiu realizat de către cercetătorii Universităţii din California, San Diego, a arătat faptul că omul nu se poate compara cu un calculator nici măcar atunci când vine vorba de identificarea cu precizie a expresiilor faciale ale semenilor săi.

Scopul acestor cercetări a fost acela de a vedea dacă există vreo modalitate de a afla atunci când un om afirmă că îl doare ceva, dacă acest lucru este adevărat sau fals, cu o marjă de eroare cât mai mică.

Subiecţii testului au fost invitaţi să-i identifice pe cei care se prefac sau nu, dintre persoanele care mai înainte fuseseră puse să simuleze durerea, în primă fază, ca mai apoi să introducă mâna în apă îngheţată, totul fiind filmat.

Rezultatele, în cazul oamenilor, au fost destul de dezamăgitoare, doar 55 de procente dintre aceştia reuşind să ofere răspunsurile corecte.

În cazul programului de calculator lucrurile au stat mult mai bine, acesta reuşind să separe expresiile de durere false de cele reale, în proporţie de 85%.

Softul poate fi aplicat în multe situaţii din viaţa reală, de exemplu la idenficarea durerilor bebeluşilor, la pacienţii care solicită nejustificat tot felul de medicamente, poate fi folosit în loc de poligraf, la punctele de frontieră şi aşa mai departe.

Acest studiu are şi minusurile lui. Unul dintre ele este că subiecţii care nu au reuşit să obţină un scor mai bun de 55% erau studenţi şi nu cadre medicale cu experienţă. Altă problemă este aceea că în timpul testului nu au fost folosiţi ochelari de soare sau persoane care purtau barbă, pentru a vedea dacă programul de calculator mai este tot atât de eficient.

Răspuns: în poza din partea dreaptă.

Da-i share pe:
TwitterFacebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *