Unitatea chinezilor versus unitatea romanilor

Un manager de multinationala chinezeasca din Romania, a venit si le-a explicat romanilor, cu ajutorul desenului, cat de uniti sunt acestia in comparatie cu angajatii asiatici. Chinezii au fost reprezentati cu ajutorul unui cerc mare, iar romanii erau niste cerculete mici, multe si imprastiate pe coala de hartie.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

V-am scris eu pe aici, mai demult, ca pe vremea cand lucram pentru un partener Zapp, din Pantelimon, aveam mai mereu probleme cu chinezii care veneau din complexul Europa, in sensul ca acestia nu stiau nici engleza, nici romana. Iar eu nu cunosc limba chineza, asa ca ne era extrem de greu sa comunicam. Ajunsesem sa mi se intunece fata cand intra cate un chinez in magazin, deoarece stiam ca este foarte posibil sa am o zi grea. Si veneau multi chinezi din Europa.

Chiar si asa, nu poti sa remarci un lucru foarte tare la chinezi: sunt extrem de uniti. Tin unii cu altii la greu. Ma tot uit pe site-urile din afara tarii si vad cum persoane din SUA sau alte tari patesc tot felul de lucruri prin China, iar autoritatile de acolo nu le dau dreptate. Nu o sa ai niciodata dreptate, in China, in fata unui chinez si trebuie sa stii asa. Noi, prin Romania, de multe ori incercam sa-i dezavantajam pe romani, in fata strainilor, din prea multa slugarnicie.

Noi, cerculetele de pe hartie, nu suntem uniti. Nu doar ca nu suntem uniti si nu tinem unii la altii, insa de multe ori incercam sa ne dam in cap unii-altora. Chiar si fara motiv, fara vreun avantaj, doar pentru ca putem. Atunci cand este vorba despre vreun avantaj, hai ca te mai poti gandi ca a avut un motiv, insa mancatoria de la noi este aplicata si fara sa aiba vreo logica.

Poate ca ar trebui sa ne schimbam si sa incepem sa ne ajutam mai mult unii pe altii, in loc sa ne criticam non-stop si sa vrem mereu sa-l sapam pe cel de langa noi.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *