Din cand in cand, primesc tot felul de e-mailuri din partea unor agentii de Internet marketing sau bloggeri, care-mi propun sa colaboram. De obicei, sunt fete cele care-mi scriu. Tot de obicei, nu le raspund si o sa va explic de ce.
1. Lasa linguseala excesiva si treci direct la subiect.
Se spune ca “Vorba dulce, mult aduce”. Corect, doar ca dulceata in exces, aplicata unor persoane pe care nu le cunosti, dauneaza grav sanatatii.
Sa nu ne intelegem gresit, apreciez o exprimare politicoasa, chiar jucausa, pentru ca, in general, sunt o persoana vesela, insa de aici si pana la “Imi place mult blogul tau si apreciez lucrul bine facut” este cale lunga.
Cum zic americanii: “cut the shit”.
Nu doar ca aceste e-mailuri sunt lungi, plicticoase si nu intelegi nimic din ele, dar daca vrei mai multe amanunte, adica sa pricepi ce doreste cu adevarat persoana respectiva, cica trebuie sa raspunzi mesajului. Sa astepte mult si bine!
Stiti ce am mai observat?
Ca toate aceste e-mailuri sunt scrise aproximativ la fel. Cred ca exista vreo carte despre cum sa scrii prost un e-mail de colaborare si toti o folosesc, altfel nu-mi explic. Hai ca-mi explic: sunt tot felul de bloggeri pe afara, unii buni si altii imbecili de-a dreptul. Astia i-au ales pe cei din a doua categorie. Stiti voi, cei care se pricep la tot si toate, sfatuind lumea.
Vrei sa-ti raspund?
Scrie concis si la subiect! Fara chestii ca sunt frumos, destept si am blogul mare.
2. Scrie un mesaj doar pentru mine. Nu-mi lasa impresia ca l-ai mai trimis inspre alte multe persoane si ai modificat doar numele.
Pentru a nu primi mesaje nedorite, folosesc “SpamAssassin”, care-i setat cat se poate de restrictiv, asta inseamna ca nu mai ajunge la mine acel spam despre “vand capcana sobolani” sau “revista presei”.
Cu toate astea, datorita faptului ca scriu mult despre securitate IT, sunt destul de sensibil la e-mailurile pe care le primesc, asta inseamna ca daca mesajul tau imi pare ca a trecut de filtrul anti-spam, nu o sa-ti raspund, pentru a nu ma face de cacao.
3. Ai grija la felul in care scrii.
Aici nu ma refer la faptul ca ai inversat niste litere sau ca ai pus o virgula aiurea, ci la lucruri mult mai serioase.
In cazul in care folosesti cuvantul “deci” la inceputul propozitiei, lucru care s-a intamplat, nu ai cum sa ma ajuti, asa cum tu afirmi, deoarece inseamna ca eu stiu mult mai multe lucruri decat tine.
Simteam nevoia sa scriu acest articol, din doua motive.
In primul rand, pentru a le explica celor care mi-au trimis e-mailuri, de ce nu le-am raspuns.
In al doilea rand, cel mai important, in ideea de a afla atat ei, cat si altii, cum sa procedeze pe viitor.