Retelele Wi-Fi din Romania sunt din ce in ce mai aglomerate – Producatorii de routere wireless isi freaca mainile si incearca sa interzica programele alternative

Retelele Wi-Fi din Romania sunt din ce in ce mai aglomerate, aici referindu-ma la banda de 2,4 GHz, in special, cea care strapunge peretii (multipli) cel mai bine, insa si cea mai folosita de multe alte dispozitive wireless, nu doar de routere.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Legislatia din Europa este stramba, in sensul ca routerele wireless ale americanilor (standard FCC) beneficiaza de putere de transmisie de pana la 1 W (30 dBm), in ambele frecvente (2,4 GHz si 5 GHz) in timp ce in Romania (standard CE) puterea maxima pe 2,4 GHz este de zece ori mai mica, adica 100 mW (20 dBm), iar in 5 GHz este de aproape 200 de mW (23 dBm). Platesti la fel pe un router, insa primesti mai putin.

Producatorii de routere wireless au si ei partea lor de vina, deoarece reduc puterea reala a routerele wireless mult sub ceea ce este legal si ceea ce poate routerul, pentru a te obliga sa cumperi repeatere. Echipamentele wireless care repeta semnalul nu sunt o solutie, deoarece aglomereaza si mai mult retelele, iar „repeater” mai inseamna si „jumatate de banda”. In plus, acestia au inceput deja sa interzica firmware-ul custom, gen DD-WRT sau OpenWrt, pentru a nu putea sa folosesti routerul wireless la adevarata lui capacitate, neintelegand ca-si taie singuri craca de sub picioare.

Utilizatorii casnici nu sunt nici ei prea dornici sa invete, de exemplu aglomerand primul canal pe 2,4 GHz, care este limitat ca putere by default, la 18 dBm daca mai tin eu bine minte, iar multi dintre „expertii” care posteaza pe forumurile magazinelor online, habar nu au ce scriu pe acolo. In plus, nu te lua niciodata dupa acele review-uri ale magazinelor online, atunci cand vrei sa cumperi un router, deoarece risti sa te alegi cu un echipament slab. Vii si ma intrebi pe mine sau te duci pe un forum de specialitate, cum ar fi RST in Romania, acolo unde sunt multi baieti care mananca retelistica si Linux pe paine. Sau mergi direct pe forumul DD-WRT, pentru ca si acolo sunt, la fel, specialisti in domeniu, care cu asta se ocupa: dezvolta soft pentru routere, din pasiune, neprimind nici un leu pentru o munca grea, din care beneficiaza companiile producatoare de echipamente wireless.

Insa hai sa incepem cu inceputul, dupa spusele „intelepte” ale unora:

1. Cum amplasezi si setezi cel mai bine un router wireless

In teorie, routerul tau wireless ar trebui sa fie amplasat in mijlocul locuintei, undeva cat mai sus, deoarece este cunoscut faptul ca undele radio se propaga in jos.

Nu mereu este posibil sa faci acest lucru, situatiile din realitate care te opresc sa faci treaba asta fiind multe si diverse.

Dupa ce l-ai amplasat cat mai bine, trebuie sa vezi ce canal este mai liber, pentru a nu aglomera si tu mai mult retelele wireless si a-ti merge cat mai in regula Wi-Fi-ul. Daca sunt prea multe routere pe acelasi canal si aceeasi frecventa, asta inseamna interferente si te poti astepta la multe lucruri nepotrivite, cum ar fi, cel putin, viteza mica pe Wi-Fi. In plus, asa cum v-am scris mai sus, canalul 1, din 2,4 GHz, este limitat ca putere. Multi nu stiu, nici eu nu stiam pana sa-mi spuna specialistii de pe forumul DD-WRT, asa ca acum stiti si voi, daca ati intrat sa cititi pe aici.

Doua programele gratuite pentru a scana retelele Wi-Fi si a vedea care canal este mai liber, sunt: pe Android – WiFiAnalyzer; pe Windows – WiFi Inspector.

In plus, puteti folosi alta aplicatie Android foarte utila, pentru a vedea cum stati cu semnalul in toata casa, denumita Wifi Analyzer, pentru a sti unde trebuie sa amplasati mai bine routerul wireless.

Ambele aplicatii pentru Android au fost folosite de mine, mai jos, pentru a va explica faptul cum sta treaba in cazul retelei mele Wi-Fi.

Daca in urma cu doi ani, cel mai bun canal al routerului meu, pe care functiona cel mai bine, cel mai rapid, in banda de 2,4 GHz era canalul 8, anul acesta am observat ca-mi merge Wi-Fi-ul foarte slab, cu 2-3 Mbps, prin doi pereti, in loc de cateva zeci.

Am inceput eu sa ma uit care este treaba si am observat ca acum, absolut orice canal Wi-Fi, dintre cele 13 disponibile in Romania (11 in SUA) era ocupat cu aproape zeci de dispozitive wireless. Am facut o captura de ecran si in acest moment, sa vedeti si voi cum sta treaba.

retele wifi aglomerate canale ocupate wireless

Vazand ca nu am ce face, m-am dus pe ultimul canal, pe 13, si lucrurile au revenit aproximativ la normal: maxim 40 Mbps download si 30 Mbps upload, noaptea, atunci cand zgomotul este mic si ~30 Mbps la descarcare, 20 Mbps la incarcare, ziua, cand zgomotul este mare. Aceste viteze sunt obtinute cu un TP-LINK 841N, cu DD-WRT pe el si putere marita la 20 dBm (100 mW) adica atat cat este legal in Romania pe 2,4 GHz si atat cat poate routerul, care este limitat de firma respectiva din hardware, EPROM, desi el se vinde cu <30 de dBm in Statele Unite.

Aceste viteze sunt masurate prin doi pereti si trei randuri de mobila, pana la mine in camera. In plus, routerul nu este amplasat ideal, fiind pus intr-un colt, pe un birou, pentru ca nu am putut altfel. Va scriu la finalul articolului de ce.

viteza download upload tp link 841n prin doi pereti beton la mine camera

Nefiind amplasat cum trebuie, pentru ca este nevoie sa fac multe modificari, puteti vedea mai jos nivelul semnalului, in functie de camera si pereti.

In camera cu routerul wireless:

semnal wifi router tp link 841n cu dd wrt in aceeasi camera

Semnal Wi-Fi dupa un perete din beton si doua randuri de mobila:

semnal wifi router tp link 841n cu dd wrt dupa un perete

Semnal Wi-Fi dupa doi pereti din beton si trei randuri de mobila:

semnal wifi router tp link 841n cu dd wrt dupa doi pereti din beton

Semnal Wi-Fi dupa trei pereti din beton, in ultima camera, unde nu merge stralucit si se deconecteaza frecvent:

semnal wifi router tp link 841n cu dd wrt dupa 3 pereti din beton

2. Legislatia din Europa, in legatura cu routere Wi-Fi, este stramba. Platesti la fel ca in SUA pentru un router si primesti de 10 ori mai putin, in banda de 2,4 GHz.

In Statele Unite, tara care urmeaza standardul FCC, puterea de transmisie a unui router este de pana la 1 W (30 dBm), in banda de 2,4 GHz, adica frecventa care strapunge cel mai bine peretii, insa care este folosita si de alte echipamente wireless, fiind foarte aglomerata, cum ar fi camerele IP, in timp ce in frecventa de 5 GHz, TX power maxim a fost stabilit tot la 1 W, nu de foarte mult timp. A existat si un proces in legatura cu acest lucru, deoarece compania Asus a fost data in judecata de alta companie care produce echipamente wireless pentru utilizatorii de acasa, fiindca in cazul anumitor routere aveau o putere de transmisie care se apropia de 1 W in banda de 5 GHz, pana sa fie legal acest lucru. Acum puterea de transmisie a routerelor din SUA poate fi de maxim un W si in 5 GHz.

Pe langa puterea de transmisie a unui router wireless, discutam si despre castigul antenei (antenna gain) si daca imi aduc eu aminte bine, sper sa nu gresesc, in SUA un router Wi-Fi pentru acasa nu trebuie sa depaseasca 37 dBm (TX power plus antenna gain).

In Romania, tara care respecta standardul CE, puterea maxima de transmisie a unui router wireless este de 100 de mW (20 dBm) in banda de 2,4 GHz si de pana in 200 mW (23 dBm) in 5 GHz. Adica de zece ori mai putin decat la americani, in banda de 2,4, desi routerele costa cel putin ca pe la ei. Dai la fel, primesti mai putin, deoarece legislatia este gresita.

Nu va faceti griji pentru ca v-ar afecta acel watt sanatatea, deoarece sunt destule alte echipamente prin preajma, cum ar fi emitatoarele companiilor de telefonie mobila, mult mai puternice. Daca acel watt nu-i afecteaza pe americani, care sunt stricti cu lucruri d-astea, nu ne-ar afecta nici pe noi.

3. Producatorii de routere Wi-Fi le limiteaza mult sub ceea ce pot echipamentele lor si ceea ce este legal in tara noastra, ei venind cu scuza, probabil, ca fac acest lucru pentru a nu exista zgomot, interferente si alte astfel de explicatii usor jenante. In realitate, ei vor sa cumperi cat mai multe routere si repeatere, iar un repeater nu inseamna altceva decat „jumatate de banda” deci nu este o solutie de dorit. In plus, doresc sa interzica acele programe custom, cum ar fi DD-WRT, deoarece ii deranjeaza la buzunar.

Hai sa va dau exemple clare, pe care le folosesc, pentru a nu discuta in gol.

Routerul meu, TP-LINK 841N V10, cumparat din Romania, este limitat hardware pe 2,4 GHz la cat este maxim legal, adica 100 mW (20 dBm).

In regula, doar ca acesta nu foloseste toata puterea de care este in stare, fiind limitat si din soft, pentru Romania, la maxim 39 mW (16 dBm) iar eu cu puterea asta de doua ori si jumatate mai mica, nu am cum sa trec prin doi pereti. Asa ca am fost nevoit sa pun DD-WRT pe el si sa-l duc la maxim cat este legal in Romania.

Discutam despre TP-LINK (insa si alte companii procedeaza la fel) deoarece sunt o firma in regula din punct de vedere al echipamentelor de retelistica pe care le au, insa mai trebuie sa umble un pic la lucrurile pe care nu le fac bine si pe care trebuie sa le criticam

Un router fara DD-WRT, doar cu firmware-ul din fabrica, este precum o bicicleta in comparatie cu o motocicleta de viteza. Adica un mountain bike versus o Suzuki GSX-R 1000R. Nu doar din punct de vedere al puterii de transmisie, ci cum se misca in general, cat de stabil este, ca nu mai trebuie sa-l restartezi frecvent si ca ai o gramada de optiuni acolo. Inclusiv, ca poti da comenzi din consola Linux, de reboot, fara sa te mai conectezi la interfata din browser sau clear (flush) DNS cache in DD-WRT.

comparatie firmware router wireless factory default cu dd-wrt curstom software

Din pacate, problema uriasa cu DD-WRT este lipsa banilor: baietii care se ocupa cu asa ceva, o fac din pasiune. Adica dau ei bani sa-si cumpere routere noi sau le primesc din donatii, pentru a putea aduce la zi programul pe care-l pun pe ele. In plus, nu mereu toate versiunile de DD-WRT sunt stabile. Trebuie sa incerci multe versiuni, pana o gasesti pe cea stabila, din cauza asta putand defecta routerul. Adica il brickuiesti, iar in timp ce in cazul unor routere Wi-Fi, cum ar fi al meu, poti sa instalezi TFTPD32 pentru a-l debloca, adica pui la loc un firmware care merge dupa ce l-ai brickuit, indiferent ca este de la TP-LINK sau DD-WRT direct, in cazul altora trebuie sa desfaci routerul si sa folosesti un cablu special. In alte cazuri, aceste doua varianta nu mai sunt de folos, deoarece nu-l mai poti debloca si trebuie sa-l duci la producator, care-ti da altul in schimb, daca este suficient de dragut.

Defectarea routerului din cauza unui firmware custom pus pe el, anuleaza garantia.

De asta trebuie sa aveti mare grija atunci cand instalati DD-WRT sau orice alt firmware custom pe routerul vostru wireless si sa vizionati tutorialele realizate de mine pe YouTube, inainte de a trece la treaba.

Vedeti voi, acei baieti de la DD-WRT care fac o treaba excelenta, nu doar ca nu sunt ajutati financiar de companiile producatoare de hardware wireless, insa le sunt puse si bete in roate.

Pentru ca tot discutam de TP-LINK stiu cel putin cateva modele noi de routere, cum este si cel ca al meu, pe care nu te mai lasa sa pui direct firmware custom. Daca vrei sa pui DD-WRT, trebuie sa apelezi la tot felul de artificii, pana vor interzice de tot si acest lucru.

Oare ei nu-si dau seama ca-si taie singuri craca de sub picioare, incercand sa interzica aceste programele speciale si care pe ei ii ajuta foarte mult, ca oricum softul lor este inutil de slab? Oare nu realizeaza ca daca eu, cel putin, nu voi mai putea pune firmware custom pe urmatorul meu router wireless, ma voi indrepta inspre companiile care imi permit acest lucru?

Stiti de ce cred eu ca procedeaza asa companiile producatoare de routere Wi-Fi?

Pentru ca vor sa cumperi cat mai multe alte produse de la ei: router wireless pe care sa-l folosesti pe post de repeater, sau repeater direct.

Iar acest lucru nu este in regula. Daca exista posibilitatea intr-o locatie, trebuie sa folositi un singur router wireless, deoarece un repeater va asigura doar jumatate din banda primului router. Si este normal, logic, daca va ganditi, deoarece el trebuie sa comunice cu primul echipament, pentru a repeta semnalul, nu sa se bage peste el.

In plus, companiile producatoare de routere wireless s-au „desteptat” si acum nu te mai lasa sa schimbi tara, pentru a putea beneficia de putere maxima, legala, in tara ta. Mai mult, acum exista firmware diferit pentru Europa si pentru Statele Unite. Nu doar firmware, ci si hardware, asa ca daca te gandesti sa pui programul din SUA pe echipamentul destinat pentru Europa, il brickuiesti. Adica il aduci la stadiu de caramida si nu-l mai poti folosi, pana nu-l deblochezi, daca poti.

De exemplu, unul dintre cele mai misto si puternice routere la ora actuala, dupa care salivez abundent, de la TP-LINK, si le stiu pe toate, nu doar de la ei, este: Archer C1900 (AC1900 High Power Wireless Dual Band Gigabit Router).

Stiti de ce se numeste „High Power”?

Pentru ca are trei amplificatoare superbe de 900 de mW!!!

Un fel de pr 0 n extrem al routerelor Wi-Fi pentru utilizatorii de acasa.

Ei bine, cum este, sa zicem, sa ai un singur amplificator de 900 de mW si tu sa-l folosesti cu maxim 100 de mW, pe 2,4 GHz, ca asa este legislatia pe la noi? Adica ai avea o masina cu un motor ce-i permite sa ajunga repede la cel putin 90 de km/h, iar tu mergi cu ea, batraneste, ca un melc lesinat, cu 10 km/h.

Stiu exact puterea de transmisie a multor routere wireless, pentru ca sunt pasionat de domeniu. Glumind, daca as putea, mi-as pune pe pereti doar routere, fiecare pe cate un suport. De exemplu, majoritatea routerelor mai ieftine de la Asus, au un TX power maxim, real, undeva in jurul a 500 mW.

Intelegeti de ce urmatorul meu router, cand imi voi permite, va fi luat din Statele Unite, nu din Romania? Desigur, il voi folosi cu puterea legala, sa nu incalcam legea!

Poate ca si de asta, daca intri pe site-ul TP-LINK din SUA esti redirectionat pe cel din Romania, sa nu vezi ce este pe acolo. Este nevoie sa intri direct pe pagina produsului, pentru a nu mai fi trimis catre tara noastra. Oricum, intram cu VPN de SUA si tot ma uitam pe la ei, sa vad si eu ultimele noutati care nu sunt disponibile in Europa, ci doar in SUA, cum ar fi OnHub, un router Wi-Fi realizat de Google si TP-LINK, foarte misto, puternic si cu multe antenute interne, a carui singura hiba este lipsa mai multor porturi LAN. Dar a fost facut pentru Wi-Fi, asa ca e in regula.

4. Utilizatorii de acasa nu se pricep, iar „specialistii”, tot utilizatori simpli si ei, de pe forumurile magazinelor online nu stiu nici ei. Nici cand vine vorba despre suport tehnic, nici cand discutati despre achizitionarea unui router nou, nu va luati dupa chestiile astea. Mergeti acolo unde sunt specialistii ce nu au ca scop sa va bage pe gat un echipament slab, adica sa vanda, si intrebati cu incredere: pe forumul DD-WRT.

Utilizatorii de acasa nu se pricep, pentru ca daca s-ar pricepe, nu ar mai fi atat de multi care isi seteaza routerul pe canalul 1 al frecventei de 2,4 GHz, care este limitat ca putere, by default. Nu doar ca nu ar aglomera inutil retelele, insa nici nu ar mai promova niste echipamente slabe, ca niste routere wireless de ultima generatie.

De exemplu, daca te duci pe orice magazin mare online de la noi, routerul TP-LINK 740N este vazut ca un mare lucru si esti un nepriceput daca nu-l cumperi.

Acel router este decent si ieftin, insa, avandu-l si eu ca echipament de rezerva, va pot spune, ca, in cazul versiunii 4, daca pornesti sopcast pe telefon si ai multe conexiuni, nu-mi mai merge Wi-Fi-ul pe laptop. Pentru ca procesor mic, la 400 de Mhz si alte lucruri mici, plus chestii cu multe conexiuni, egal resurse hardware lipsa si lag.

Desigur, 740N, cu singura lui antenuta, strapunge bine peretii multipli, mai bine decat 841N, insa doar la acest lucru il intrece un pic. In rest, ceea ce v-am scris mai sus, plus viteza Wi-Fi incomparabil mai mica, plus procesor mai mic (841N V10 are procesor de 650 Mhz). Asta inseamna ca daca este sa alegeti intre un 740N si un 841N de la TP-LINK,  nici nu va ganditi la 740N, ci luati 841N-ul. Am incercat sa scriu despre un 740N pe un magazin online, un review, si nu mi-a fost aprobat comentariul decent si informativ, pentru ca incurcam la vanzari. In schimb, mi-a fost aprobat pentru 841N, ca era de bine.

Cam asa merg lucrurile pe la noi.

Daca utilizatorii nu stiu, insa pot sa invete, inclusiv de aici, nici „specialistii” de pe forumurile magazinelor online de la noi nu se pricep si nici nu vor sa invete.

De exemplu, am intrat pe un forum sa vad ce se mai scrie pe acolo si un baiat venise sa intrebe de ce nu i se conecteaza telefonul mobil la  routerul TP-LINK, pe care il configurase pe post de repeater, desi el urmase tutorialul TP-LINK si facuse totul asa cum trebuie.

In loc sa-i spuna acel baiat, utilizator si el pe forum, insa care raspunde peste tot si se da specialist, ca nu i se conecteaza telefonul la repeater din cauza faptului ca a dezactivat DHCP-ul, el ii zicea de SSID si sa traga cablu intre routere si alte astfel de lucruri.

Bine, bine, routere compatibile si alte astfel de minuni, pentru a reusi sa repeti semnalul, insa de ce nu i-ai zis ca nu i se conecteaza in primul rand pentru ca un repeater… este un repeater, adica functia lui este de a repeta semnalul si daca ai dezactivat DHCP-ul nu mai stie sa aloce IP-uri de retea, ci esti nevoit sa treci tu manual in smartphone, in Android, uneori si in Windows, lucrurile astea, altfel ramane in „connecting”?

Stiti cum a fost raspunsul lui? Cineva l-a intrebat ce sa faca daca-l mananca urechea, iar el i-a raspunsul ca trebuie sa plece la munte, sa revina, dupa care sa se scarpine in nas, ca o sa-i treaca sigur.

M-am intristat un pic, dupa care mi-am vazut de treaba mea, in sensul ca nu am scris nimic pe acolo. Tot topicul are doar trei postari, „baiatul”, „specialistul” si „baiatul” care a plecat „lamurit”.

Insa nu am putut sa nu fac un articol pe aici, despre: De ce nu se conecteaza al meu smartphone la repeater (range extender) – Router wireless pe post de repeater.

Cine vrea, poate sa vina aici si sa citeasca. Cine nu, sa mearga pe forumurile magazinelor online, la specialisti.

Inainte, pe forumurile mari, cum ar fi si Softpedia, daca venea cineva si intreba de ce nu-i merge calculatorul bine, exista mereu cate un „istet” care sa-i spuna sa scaneze calculatorul, ca are sigur virusi. Mereu, la orice topic.

N-am inteles niciodata de ce simti nevoia de a interveni mereu, daca nu stii. Cand nu stiu, ca sunt enorm de multe lucruri pe care nu le cunosc, prefer sa ma abtin, nu sa le consum altora timpul.

5. Ce cauta routerul meu wireless intr-o cutie de bomboane

router wireless pus in cutie ciocolata

Hai sa mai si zambim la final, nu sa fim doar suparati pe lucruri care ne deranjeaza si sa va prezint routerul meu ieftinut, insa bunicel, TP-LINK 841N V10, care locuieste momentan intr-o cutie de bomboane.

Nu pentru ca l-as considera o bomboana de router, desi imi fac treaba cu el de ani de zile, ci pentru ca jaluzeaua este deschisa si bate soarele in el, dupa care se incinge si incepe sa dea erori sau chiar sa nu mai functioneze.

Nu pot sa inchid jaluzeaua verticala, fiindca mi-as lasa brotacul fara soare, iar Bubu este mult mai important decat routerul Wi-Fi.

Nu pot nici sa mut routerul, deoarece cablurile, cel principal si cel care intra in PC, sunt prea scurte. Sa prelungesc romaneste cablul principal nu doresc si nici sa iau vreun switch pentru treaba asta, plus multe cabluri, prelungitoare, gauri in pereti si alte astfel de chestii, pentru a-l pune acolo unde este mai bine: sus si in mijlocul locuintei, undeva pe hol.

Pana ma voi hotari eu sa fac treburile astea, routerul ramane in cutia de bomboane. Desigur, vine toamna cu pasi repezi, nu doar in sens calendaristic, si nu va mai fi nevoie de cutie.

La final, daca va este de folos articolul meu pentru vreun referat sau alte astfel de lucruri, va rog sa-mi lasati un mesaj in sectiunea de comentarii sau, daca aveti blog, si doriti sa scrieti despre astfel de lucruri, cu sursa de inspiratie blogul meu, sa-mi dati link inspre articol, nu sa-l furati asa cum se obisnuieste pe la noi, pentru ca oamenii sunt neinspirati si cred ca daca observ anumite lucruri si nu scriu despre ele, pot sa fure in continuare.

Am rugamintea la cei care se inspira de pe blogul meu si nu-mi sunt apropiati, adica nu se regasesc in blogroll, sa nu mai faca acest lucru. Daca suntem prieteni si eu sunt deschis total catre acest lucru, ne ajutam pana la capat, orice ar fi. Si eu pe voi si voi pe mine. Daca nu suntem prieteni si nu ati dat niciodata link inspre blogul meu, nu aveti de ce sa va inspirati de la mine.

Corect sau nu?

Va multumesc si sper sa va fie de folos articolul meu, scris din experienta acumulata in ani de zile si in foarte multe ore.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *