SEO: Importanţa CDN

retea

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Update cdn77.com: există o sumă pe care trebuie să o plătiţi la expirarea celor 14 zile gratuite, despre care nu mi-au spus şi pe care a trebuit să o descopăr singur citind „întrebări frecvente” şi anume de 99$.

Am întrebat foarte clar dacă se mai plăteşte ceva şi directorul lor de vânzări pentru Europa (Jan Jezek) mi-a spus că nu, plăteşti doar traficul consumat, însă a „omis” să-mi spună că eşti obligat să-ţi cumperi, prima dată, un pachet de bandă în valoare de 99$, fie că-ţi trebuie sau nu şi care expiră după an chiar dacă nu l-ai consumat.

Ce a urmat a fost un schimb de replici halucinante pe e-mail, dar lucrurile discutate în privat trebuie să rămână acolo, în afară de cazurile grave.

Pentru faptul că nu au fost corecţi cu mine şi m-au indus în eroare să scriu că nu există nicio plată minimă, decât traficul pe care îl consumi, NU îi recomand!

 

CDN sau content delivery network – reprezintă o reţea de distribuire a conţinutului static. Static însemnând: poze, CSS, js etc. Fişierele nu mai sunt descărcate de pe site-ul tău, ci de pe cel mai apropiat server CDN de vizitatorul tău.

De exemplu: dacă un vizitator locuieşte în New York, nu va mai accesa pozele de pe site-ul meu din Bucureşti, ci de pe cel mai apropiat server al CDN-ului meu, adică din Dallas.

Ce înseamnă asta:

– pentru mine: mai puţine resurse folosite, deci pot ţine mai mulţi vizitatori

– pentru vizitator: o încărcare mult mai rapidă a site-ului, deci o experienţă mai plăcută.

Am ales cdn77 deoarece au servere şi în România (Bucureşti).

Le-am trimis mail şi mi-au răspuns la toate întrebările:

1. Datacenter-ul este în Bucureşti.

2. Plăteşti doar traficul pe care îl consumi, nu există o taxă lunară fixă.

3. Nu ai un contract, deci poţi renunţa când doreşti.Fără taxe ascunse, fără plăti minime, fără obligaţii.

4. Acceptă ca plată PayPal, carte de credit şi Wire transfer.

Setarea s-a făcut foarte uşor: câteva click-uri în W3 Total Cache şi aia e.

Acum vine întrebarea: chiar aveam nevoie de CDN?

Răspunsul: şi da şi nu.

Dacă este să vorbim strict din punctul de vedere al numărului de vizitatori, cu siguranţă nu.

Însă există şi un da hotărât pentru că:

Am un blog optimizat aproape la maximum. Orice imagine, CSS, js, totul este comprimat pentru a fi cât mai mic şi a se încărca rapid.

Până să am CDN, obţineam următoarele valori pe tools.pingdom.com: la testarea pe server-ul din Olanda: ~550 ms la prima încercare şi ~490 la a doua (din cache). Pe server-ul din USA: ~1,5 secunde.

Cu CDN obţin: în Olanda, o încărcare a site-ului în ~360 ms (din cache). Niciodată nu am scăzut sub 400 de ms, fără CDN. În USA: ~580 ms (cache), asta înseamnă de aproape trei ori mai rapid. Zilele trecute intrase cineva din SUA la mine pe site, căutând un remediu pentru tuse, deci acelui vizitator şi altora site-ul li se va încărca şi mai repede.

Însă cel mai important lucru pentru care folosesc deocamdată un CDN, este SEO (Search engine optimization – Optimizare pentru motoarele de căutare).

Google iubeşte site-urile care se încarcă rapid, de peste tot, aşa că vei creşte în ochii motorului de căutare dacă foloseşti un CDN.

Dacă mai spun şi că cdn77 are nişte preţuri indecent de mici, cu siguranţă trebuie să-i alegeţi.

Aveţi un calculator pe site, unde puteţi vedea exact cât o să plătiţi, în funcţie de traficul vostru.

Puteţi testa CDN-ul timp de 14 zile (gratuit) la înregistrare.

Foto: Jairoagua

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

2 comentarii

  1. asta cand ai trafic foarte mare, spike-uri… dar la vizitatori putini, constanti… chiar nu ai nevoie…

    • Si la vizitatori putini este nevoie de CDN, pentru SEO si nu numai. Arati respect fata de vizitatorii respectivi, pentru ca una este sa i se incarce site-ul in 1,5 secunde si alta in juma’ de secunda.Ii faci sa se intoarca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *