Cele mai ieftine servere dedicate, VPS-uri si de ce hostingul din Romania este atat de scump

cele mai ieftine servere dedicate si vpsuri din lume

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Daca tot am cautat o gazduire shared mai ieftina, m-am gandit sa ma uit si la ce se mai intampla prin afara cu firmele de hosting, deoarece pe la noi sunt cam lamurit. Stiu cam toate firmele importante de la noi, precum si ofertele acestora: cati bani costa gazduirea si cat de nimerita este, in raport cu resursele oferite, asa ca am zis ca ar trebui sa vad ce se intampla si prin alte parti ale Europei, care au peering bun cu Romania.

Nu m-am uitat doar la gazduire shared clasica, ci am inclus VPS-urile si serverele dedicate in cautarile mele, pentru a vedea care sunt cele mai ieftine si a face o comparatie intre ofertele din Romania si cele din strainatate. In general, am incercat sa gasesc doar companii mari si vechi, insa am vazut oferte bune si in ceea ce le priveste pe firmelor mai mici.

In cazul serverelor dedicate, cele mai bune oferte le-am gasit la WorldStream, o companie mare din Olanda. Olanda este o tara foarte bine asezata pe harta furnizorilor mari de servicii Internet. Conectivitate foarte buna, viteze si capacitate de transport mari, fiind in competitie directa la astfel de lucruri cu Romania si firme mari de la noi, cum ar fi Voxility.

WorldStream este o companie mare de hosting, care isi permite sa ofere servicii proprii de filtrare a atacurilor DDoS, de pana la 750 Gbps,  apeland la echipamente dedicate, de la A10 Networks. Pentru cine nu stie, echipamentul anti-DDoS de top al acestei companii, A10 Thunder  TPS 14045, este unul dintre cele mai performante ale momentului si poate filtra pana la 300 Gbps si 400 de milioane de pachete pe secunda, la un pret de 1,1 milioane de euro per unitate.

Echipamente foarte scumpe si performante, pe care nu si le poate permite orice firma de hosting.

Revenind la oferta de gazduire a celor de la WorldStream, cel mai ieftin server dedicat de la ei, la mana a doua, costa 7,5 euro pe luna (fara TVA) la plata pe 6 luni de zile si are urmatoarea configuratie: Procesor: AMD X2 240, Memorie: 2 GB RAM, HDD: 250 GB, Trafic pe luna: 10 TB la 100 de Mbps, 1 IPv4 dedicat.

Avantaje: pret foarte mic, aproape ca-i la pret de shared hosting sau VPS entry-level; resurse dedicate, adica nu sunt limitate si nici nu le mai imparti cu alte 500 de site-uri hostate pe acelasi server, cum se intampla in cazul gazduirii shared; trafic lunar inclus mare; posibilitatea de a upgrada anumite lucruri, la costuri decente: trafic lunar, uplink 1 Gbps, KVM, IP-uri, Hardware Firewall, backup, licente etc

Dezavantaje: hardware la mana a doua, deci poate ceda oricand; nu are backup inclus; fara management, deci iti este instalat sistemul de operare ales si te descurci singur cu instalarea, optimizarea si securizarea celorlalte servicii (un eventual panou de control gratuit, Apache, MySQL, PHP etc); nu beneficiaza de protectie DDoS de pana la 5 Gbps, ca in cazul serverelor noi de la WorldStream; nu are SSD.

Cand scriu despre dezavantaje, nu vreau sa se inteleaga faptul ca as critica in vreun fel oferta, deoarece pretul este incredibil de bun si nu prea ai ce zice, ci este mai mult ceea ce mi-as dori eu, intr-o lume perfecta a hostingului.

Pe langa serverele la mana a doua, foarte ieftine si atractive, aceasta companie ofera si servere dedicate noi, cu hardware de tip enterprise sau nu.

Cel mai ieftin server dedicat nou, costa 10,8 euro pe luna (fara TVA) la plata pe 12 luni, avand o reducere de 4,2 euro pe luna si primesti: Procesor: Intel i3 2100, la o viteza de 3,1 Ghz, Memorie RAM: 4 GB DDR 3, HDD: 500 GB, Trafic lunar: 50 TB cu uplink 100 Mbps, 1 IPv4 inclus si protectie DDoS de pana la 5 Gbps.

Avantaje: pretul extrem de mic, la plata pe un an de zile; componente noi, fie ele si desktop; server dedicat, deci folosesti doar tu resursele acestuia; traficul lunar inclus este generos; protectie DDoS inclusa; poti upgrada multe lucruri, la preturi decente: RAID sofware sau hardware, SSD, IP-uri, backup, Hardware Firewall, uplink pana la 1 Gbps, trafic mai mult, KVM, DDoS, SLA.

Dezavantaje: componente desktop, nu enterprise; fara backup inclus; nu are SSD; iti administrezi singur serverul.

Pentru 14,8 euro / luna (fara TVA inclus) la plata pe minim 12 luni de zile, ii poti adauga un SSD de 120 de GB, marindu-i performantele.

Aceasta ar fi cea mai mare firma de hosting din Europa, pe care am gasit-o, care ofera servere dedicate la asemenea preturi. Desigur, mai sunt si altele, pe care le stiti si multi dintre voi, cum ar fi Hetzner, dar nu se apropie ca preturi de WorldStream.

In cazul VPS-urilor, cel mai ieftin server virtual gasit este cel de la Aruba Cloud, care costa 1 euro pe luna (fara TVA) si are urmatoarea configuratie: Procesor: 1 nucleu Intel Xeon E5-2650L v4 (probabil ruleaza la 1,7 Ghz), Memorie: 1 GB RAM, Spatiu SSD: 20 GB, Trafic/luna: 2 TB, 1 IPv4 inclus, hipervizor VMware, backup inclus (imagine).

Avantaje: cel mai ieftin VPS, pe care l-au incercat multi si au fost incantati de testele de tot felul realizate pe acesta (performanta, stabilitate); hardware enterprise; posibilitatea de a alege locatia: Italia sau Cehia; posibilitate de upgrade; backup inclus; IPv4 dedicat inclus; spatiu destul pe SSD; trafic mai mult decat suficient pentru un blog.

Dezavantaje: inainte aveai posibilitatea de a alege dintre mai multe locatii, inclusiv Germania, acum fiind nevoit sa decizi intre doua centre de date; SLA destul de mic, de 99,8%, insa eu nu prea cred in chestiile astea care sunt mai mult de marketing. Cine ofera calitate, nu are nevoie de SLA, pentru ca uptime-ul va fi mereu bun; VPS normal, nu are resurse garantate.

Aruba este o companie mare de hosting, din Italia, fondata in anul 1994 si care detine mai multe centre de date in Europa, care gazduiesc vreo cateva zeci de mii de servere.

VPS AG este o alta firma, din Bulgaria, care ofera VPS-uri la preturi decente, cu servere dedicate colocate intr-un centru de date modern. De aceasta data discutam despre o companie mai mica, insa aproape de tara noastra, deci timp de raspuns mai mic decat in alte cazuri.

Oferta porneste de la 2 euro / luna (fara TVA) pentru VPS cu resurse negarantate: Procesor: 1 nucleu, Memorie: 1 GB RAM, Spatiu pe SSD: 10 GB, IPv4: 1, Uplink: 1 Gbps, Trafic lunar: 3 TB, Protectie DDoS: Layer 3 si 4, pana la 100 Gbps iar pentru VPS KVM, resurse garantate: 7 euro/luna (fara TVA): Procesor: 2 nuclee, RAM: 2 GB, Spatiu SSD: 30 GB, IPv4: 1, Uplink: 1 Gbps, Trafic / luna: 3 TB, Protectie DDoS: Layer 3 & 4, pana la 100 Gbps.

Avantaje: aproape de tara noastra, timp de raspuns mic; protectie DDoS Layer 3 si 4 de pana la 100 Gbps; preturi mici pentru VPS normal si decente pentru KVM.

Dezavantaje: servere neadministrate; trebuie sa platesti pentru backup (imagine) 2 euro/luna; fara protectie DDoS Layer 7, adica la nivel de aplicatie, ci doar la nivel de retea (3 si 4).

BuyVM este o alta firma care ofera servere VPS cu resurse dedicate (KVM) la preturi foarte decente, pornind de la 3,5 dolari pe luna (TVA inclus) pentru: CPU 1/4 nucleu la 3,5 Ghz, RAM: 1 GB, Spatiu SSD: 20 GB, Trafic: necontorizat, Ipv4: 1, Uplink: probabil 100 Mbps, la acest pachet si 1 Gbps la cele mai mari.

Avantaje: preturi decente; resurse garantate; posibilitatea de pune baza de date pe echipament dedicat, care suporta mii de cereri pe secunda, in ideea de a reduce din resursele folosite de VPS si a mari numarul de vizitatori pe care-i poti tine pe el, pentru 1 dolar pe luna; protectie DDoS de pana la 500 Gbps, oferita de Voxility, pentru 3 dolari / luna / IP; trei locatii: doua in SUA si una in Europa (Luxemburg); backup inclus.

Dezavantaje: servere neadministrate, trebuie sa instalezi tu tot pe ele.

Cam astea ar fi cele mai ieftine oferte pentru servere dedicate sau VPS-uri pe care le-am gasit. Desigur, mai sunt si alte solutii ieftine, daca discutam despre VPS-uri, pe care multi dintre voi le stiti, cum ar fi Digital Ocean sau Vultr, insa eu am ales sa scriu despre niste oferte mai nebagate in seama si foarte ieftine.

Acum, vine intrebarea logica: de ce prin afara tarii poti gasi oferte atat de bune, iar la noi totul este scump?

Suntem una dintre cele mai sarace tari din lume, cu oameni saraci, insa avem niste preturi de lux la hosting si nu numai.

Si nu vreau sa ma refer neaparat la hostingul shared, unde nu doar ca sunt preturi mari si daca iti intra 30 de vizitatori pe site in acelasi timp risti sa iti pice, deoarece hai sa spunem ca acolo mai sunt licente de platit (cPanel, CloudLinux etc) si nici nu vreau sa discut despre administrare, deoarece fiecare poate cere cat vrea, este munca lor, una care nu-i la indemana oricui, asa ca fiecare este liber sa-si stabileasca preturile, ci la hardware pur si simplu.

De ce serverele dedicate fara administrare pe la noi pleaca de pe la 50 de euro/luna (fara TVA) si pot costa si cateva sute de euro, iar VPS-urile sunt si ele scumpe, in comparatie cu preturile pe care le vedem prin afara tarii?

Este ceva ce-mi scapa mie, sunt taxe mai mici in alte tari, energia electrica este mai ieftina, banda Internet mai putin scumpa? Sau este vorba de dorinta de a te imbogati peste noapte, de a nu gandi lucrurile pe termen lung?

Acum, pe bune, nu am suficient de multi vizitatori unici zilnici, incat sa necesite vreun VPS sau server dedicat, insa daca as avea si as dori sa ma mut pe asa ceva, cam de unde credeti voi ca as cumpara unul, din Romania sau din afara?

Sunt unii care spun ca calitatea costa si poate ca asa e, insa nu cand dai de 10 ori mai mult pe lucruri asemanatoare, doar pentru ca sunt mai aproape de casa, deoarece o dai in snobism.

Sincer, fie ca am sau nu nevoie de un VPS, m-am cam saturat dupa atatia ani de hostingul shared si limitarile lui, asa ca nu ar fi exclus ca in curand sa ma mut pe ceva mai bun, pentru a ajuta la cresterea blogului.

Vom vedea ce va fi…

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *