Optimizare încărcare rapidă site

site rapid

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

V-am mai spus: mă pricep destul de bine la teorie, acum este timpul pentru practică.

Urăsc site-urile care au pe prima pagină 100 de flash-uri, poze mari, pentru că nu numai că arată urât, dar se şi încarcă extrem de greu, pagina se blochează, mai bine zis: o experienţă neplăcută pentru vizitatori.

Îmi spunea cineva că blogul meu este frumos. Nu cu gândul la frumuseţe l-am făcut, ci la respectul pentru vizitatori, adică să se încarce cât mai repede posibil. Cum am făcut asta ?

1. Google PageSpeed . Nu numai că un scor cât mai mare te ajută să fii indexat mai bine şi să creşti în rank (lucruri care mă interesează mai puţin, pentru început) dar, lucrul cel mai important, unealta de la Google te ajută să-ţi îmbunătăţeşti timpii de încărcare ai site-ului.

Google PageSpeed îmi recomanda, printre altele, să activez comprimarea datelor. Asta am şi făcut. Am ales compresia gzip, care mi-a micşorat pagina de la peste 300 kilo, la ~77.

După, am setat expirarea timpului obiectelor statice, cum ar fi pozele, adică să nu le mai încarce de pe site, ci din calculatorul utilizatorului, atunci când revine pe site sau dă refresh.

Scorul obţinut în Google PageSpeed, după aceste două modificari, este de 92/100 (desktop) , asta însemnând o încărcare instantă a site-ului. Am şters fişierele temporare, m-am logat cu VPN de USA şi încărcarea se face la fel de repede.

 

2. LazyLoad: Nu sunt adeptul a 1 milion de pluginuri. Cu cât sunt mai multe, cu atât te îngreunează şi-ţi pot crea găuri de securitate în site.

Am foarte puţine (vreo 9 deocamdată) şi nici nu intenţionez în viitorul apropiat să pun mai multe, decât dacă sunt absolut vitale, însă LazyLoad este unul care-şi merită locul lui acolo.

Ce face acest plugin? Păi încarcă site-ul treptat, în funcţie de ceea ce vede utilizatorul în browser, restul site-ului încarcându-se pe masură ce dai scoll, acest lucru ajutând şi la cei 77 kilo de care vorbeam mai sus.

Voi ce scor obţineţi în Google PageSpeed şi tools pingdom ?

scorgooglepagespeed  scorpingdom

 

Foto: Christopher Ebdon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *