Articolele de pe blog sunt indexate iar instant in Google

Update: Si dovada ca articolele de pe blogul meu au inceput sa fie iar indexate rapid de catre Google.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

Imi doresc sa va fie de mult ajutor sfaturile de mai jos, in caz ca aveti probleme cu indexarea in Google a blogului.

cum sa-ti indexezi foarte rapid articolele de pe blog in google

Ma plangeam pe aici, zilele trecute, ca articolele de pe blog imi sunt indexate greu in Google, adica nu mai apar in importantul motor de cautare atat de repede cum se intampla inainte, ci dupa o zi sau doua.

Lucrul asta s-a schimbat, din cate am observat in cazul celor mai recente postari, si s-a schimbat in bine, in sensul ca articolele de pe blog sunt indexate iar in Google foarte repede. Imediat sau in cateva minute maxim.

M-am gandit ca ar trebui sa fac o lista cu lucrurile pe care le-am modificat pe aici, in ideea de a va ajuta si pe voi, cei care aveti probleme cu indexarea in Google.

Lucruri pe care trebuie sa le faci, daca vrei ca articolele tale sa apara cat mai repede in Google:

1. Scrie mai des si mai mult pe blog.

Scrie mai des si mai mult pe blog

Aceasta este regula de aur. Dupa cum se stie, in ultimul an nu prea am mai scris pe aici, din cauza problemelor avute. Inainte, absolut orice articol scriam pe blog, aparea instant si in Google. Daca scrii mai des pe site-ul tau si robotelul Google il va vizita mai des si va sti ca-l actualizezi frecvent, fiind posibil sa te indexeze mai repede.

In plus, daca scrii des pe blog, este foarte posibil sa primesti linkuri inspre acesta de la alti bloggeri, care considera interesant continutul tau. Chestia asta conduce si ea inspre o indexare mai rapida, inspre o mai mare autoritate in Google.

Articolele de pe blog trebuie sa fie lungi, interesante, la obiect si unice. Nu copia articolele altora, deoarece Google stie cine a postat primul un articol si risti o penalizare de care vei scapa cu greu. Daca procedezi asa, in loc sa-ti ridici blogul, mai mult il afunzi in ochii motoarelor de cautare.

Continutul unic este un lucru cat se poate de benefic pentru blog, rezultatele venind si ele destul de repede.

2. Instaleaza pe blog un plugin care sa realizeze sitemap-ul acestuia.

Instaleaza pe blog un plugin care sa realizeze sitemap-ul acestuia

Cel mai usor mod de a-l face pe botul Google sa inteleaga ce ai tu pe blog, este realizarea unui sitemap al site-ului tau. Sunt destule pluginuri WordPress, daca folosesti aceasta platforma, pentru a realiza sitemap-ul blogului.

Nu doar ca un sitemap il face pe Googlebot sa-ti inteleaga mai bine continutul, insa pluginul care il genereaza ar si trebui sa-l anunte ca ai continut nou pe blog, articole noi si ca ar fi cazul sa treaca pe la tine sa arunce o “privire”.

Pentru blogul meu folosesc pluginul WordPress “Google XML Sitemaps” care are destule optiuni, inclusiv de a-i spune botului Google cat de des iti actualizezi site-ul, toate partile acestuia. Din ora in ora, zilnic, saptamanal si asa mai departe. Desigur, acel plugin este util si in cazul altor motoare de cautare, insa Google este de departe cel mai important dintre acestea.

3. Rezolva problema linkurilor “moarte” (broken links) de pe site-ul tau.

Rezolva problema linkurilor moarte (broken links) de pe site-ul tau

Linkurile nefunctionale apar atunci cand pe site-ul tau nu mai exista continut incarcat de pe alte site-uri, iar tu inca faci trimitere catre acesta.

De exemplu: videoclipurile de pe YouTube puse embed pe site-l tau si care intre timp, din diferite motive, au fost sterse. Videoclipurile nu mai exista, iar tu te alegi cu un link intrerupt, ceea ce nu da bine in ochii Google, deoarece motorul de cautare respectiv nu apreciaza site-urile care contin prea multe broken links.

Daca aveti un site mic, puteti rezolva singuri problema linkurilor nefunctionale, insa daca aveti un blog mare, puteti apela oricand la un plugin care va usureaza treaba. Sunt foarte multe pluginuri WordPress care identifica orice fel de link mort, precum si unele specializate doar pe anumite linkuri nefunctionale, cum ar fi cele de pe YouTube, despre care v-am scris mai sus.

Pe blogul meu existau cateva zeci de linkuri care nu mai mergeau, marea lor majoritate de pe YouTube, pe care le-am rezolvat cu ajutorul pluginului “Broken Link Checker for YouTube“.

4. Ai grija la optimizarea fisierelor blogului, pentru a obtine un scor cat mai mare in Google PageSpeed, in ideea de a-l face sa se incarce cat mai repede.

Ai grija la optimizarea fisierelor blogului, pentru a obtine un scor cat mai mare in Google PageSpeed

Absolut nimanui nu-i place un blog care se incarca incet si indiferent de cat de buna ar fi gazduirea ta, site-ul tot se va incarca greu daca nu-l ajuti un pic.

Incearca sa respecti toate regulile Google PageSpeed, deoarece ele nu au fost puse acolo fara rost. Asta inseamna ca trebuie sa incerci sa obtii un scor Google PageSpeed, pentru blogul tau, de peste 90. Peste 90 de puncte la viteza pe mobil, experienta utilizatorului pe mobil si viteza pe desktop, iti vor face blogul sa apara cu verde in Google PageSpeed.

Nu este greu sa obtineti acest punctaj, daca aveti grija sa optimizati toate imaginile de pe blog (adica sa le comprimati). Sa procedati la fel si cu JavaScript, deoarece temele moderne WordPress incarca destul, precum si cu CSS. Procedati la fel si cu HTML output, compresie gzip si asa mai departe. Daca nu comprimi HTML output, este foarte posibil sa-ti apara la testarea Google PageSpeed ca serverul tau raspunde greu, mai ales in cazul gazduirii shared.

Nu este greu sa-ti optimizezi blogul pentru o incarcare cat mai rapida, daca esti atent la cerintele Google PageSpeed. Daca acolo apare cu scor mare, este clar si ca se va incarca rapid pentru utilizatorii tai, ceea conduce inspre o experienta a acestora mult mai placuta decat in cazul unui blog care se incarca greu.

Evident, si Google va va indexa mai repede si mai bine, daca aveti un blog rapid, deoarece acesta este unul dintre factorii cei multi de rankare.

5. Alege o gazduire rapida si stabila.

Alege o gazduire rapida si stabila

Hostingul este alt factor important in tot ceea ce inseamna blog si cum este vazut acesta de catre motoarele de cautare. Daca blogul tau va sta mai jos, decat online, fii sigur ca vei cadea in rezultatele Google. Nu imediat, deoarece Google are acea intarziere in a lua anumite masuri, pentru a le face viata grea celor care se ocupa cu SEO, insa atunci cand vei observa acest lucru nu vei sti de la ce ti se trage.

Daca Googlebot incearca sa intre pe site-ul tau si observa ca nu-l poate accesa, iar acest lucru se intampla des, va incepe sa te scada in rezultate si te va indexa mai greu.

Stiti bine ca am schimbat firma de hosting recent, fiind deocamdata foarte multumit de noua alegere, putand fi si unul dintre lucrurile care au contribuit in acest moment la o indexare a articolelor, in Google, mult mai rapida.

6. Pune Google Analytics si trimite sitemap-ul in Google Webmaster Tools.

Pune Google Analytics si trimite sitemap-ul in Google Webmaster Tools

Nu foloseam pana acum Google Analytics, pentru ca am pitici multi pe creier in legatura cu faptul ca blogul trebuie sa se incarce foarte rapid, iar adaugarea de JavaScript pe acesta il va ingreuna cu siguranta.

Chiar si asa, am adaugat Google Analytics pe blog, zilele trecute si am trimis link inspre sitemap-ul site-ului, in Google Webmaster Tools, pentru a incerca sa-l reindexez mai repede, dupa ce am pus pe acesta si un certificat SSL.

Lucrurile arata bine deoacamdata, din acest punct de vedere, asa ca va sfatuiesc si pe voi sa procedati la fel.

7. Adauga pe blog un certificat SSL.

Adauga pe blog un certificat SSL

Nu folosesc pentru blogul meu de prea multe zile https, insa certificatul SSL instalat pe acesta deja incepe sa-si arate roadele, acesta putand contribui la o indexare mai rapida a blogului, precum si la rankare mai buna a articolelor publicate. Asta inseamna ca articolele tale vor aparea ceva mai sus decat ale celor fara SSL, in cazul site-urilor care au autoritate asemanatoare in Google.

Un certificat SSL nu-i scump, cel mai ieftin dintre acestea (Comodo PositiveSSL) din cea mai ieftina sursa (SSLs.com – 15$ pentru 3 ani) fiind unul cat se poate de nimerit. Nu folositi certificate SSL gratuite, deoarece am inteles ca Google nu le da aceeasi importanta.

Nu instalarea unui certificat SSL este problematica, ci lucrurile pe care trebuie sa le faceti dupa, despre care am mai scris pe blog.

8. Incearca sa obtii linkuri de calitate inspre blogul tau.

Incearca sa obtii linkuri de calitate inspre blogul tau

Continutul unic, mult si interesant este cheia, insa o cheie fara yala nu iti este de absolut nici un folos.

Cei care spun ca poti trai doar din continut unic si ca linkurile nu mai sunt importante, se insala.

Exemplu clar: aveam un blog deschis pe Blogger, pe care am postat continut unic in fiecare zi, timp de un an de zile. Blogul nu avea nici un fel de link inspre el, deci nu avea autoritate in motoarele de cautare, chiar daca Blogger este o platforma care apartine de Google.

Asta se traduce prin vizitatori foarte putini si articole indexate dupa cateva zile, care apareau pe a treia pagina in Google sau chiar si mai jos.

Un blog are nevoie de linkuri bune inspre el, insa cum faci rost de acestea?

Dupa cum am mai scris pe aici, directoarele web reprezinta o sursa foarte buna de linkuri, una gratuita pentru blogul tau, pe care Google inca o ia in seama si nu o sanctioneaza, indiferent in cat de multe ati fi inscris.

Nu toate directoarele sunt bune sau au putere de a influenta in bine autoritatea site-ului vostru. Cu cat sunt mai vechi, cu cat contin cat mai putine linkuri si de calitate, cu cat sunt mai putin spamate si au Domain Authority si Page Authority mai mare, cu atat sunt mai valoroase si mai bine vazute de Google. V-am scris pe aici despre un astfel de director web, unul important, si anume DMOZ.

Regulile de mai sus in ceea ce priveste linkurile de calitate sunt valabile nu doar in cazul directoarelor web, ci si in al celorlalte site-uri.

9. Posteaza-ti articolele pe site-urile de socializare.

Posteaza-ti articolele pe site-urile de socializare

Nu-mi plac site-urile de socializare, in special Facebook, insa acestea au autoritate mare in Google si chiar daca ai sau nu urmaritori pe ele, un link trimis acolo, fie el si “no follow” reprezinta un semnal bun pentru Google de a-ti indexa acel articol, de a-i conferi autoritate. Un link pe retelele sociale inseamna un vot de incredere fata de articolul tau, iar Google va lua in seama acest lucru.

Cu siguranta, o retea de socializare cum ar fi Google Plus nu mai are puterea pe care o avea in urma cu niste ani, deoarece oamenii au abuzat de ea, insa tot este deosebit de importanta pentru o indexare rapida a articolelor.

10. Incearca sa faci cat mai putine lucruri care ti-ar putea atrage o penalizare din partea Google.

Incearca sa faci cat mai putine lucruri care ti-ar putea atrage o penalizare din partea Google

Pe la inceputuri, atunci cand nu stiam eu foarte multe lucruri, in practica, despre blogging, am facut enorm de multe greseli, citite pe site-uri importante din afara tarii.

De exemplu: pe unele site-uri de SEO scria ca este bine sa comentezi pe articole, iar la sfarsit sa-ti lasi un linkuri inspre blogul tau. Acest lucru nu te ajuta cu absolut nimic, in afara de a-ti pierde timpul incercand sa le pui manual, dupa ce ai cititi articolele respective si ai comentat la subiect.

Se stie ca Google nu te penalizeaza pentru linkurile “no follow” in exces, in cazul in care nu extra-mega-super abuzezi de ele, acest lucru fiind specificat foarte clar de catre cel care se ocupa de divizia anti-spam a respectivului motor de cautare, Matt Cutts, insa nici bine nu-ti fac.

Nu va pierdeti timpul cu lucruri care nu va aduc nici un avantaj, ci concentrativa pe a scrie mai mult si mai bine pe blog.

Acestea ar fi cele zece reguli de aur pentru a-ti indexa cat mai repede articolele de pe blog in Google, insa si pentru a imbunatati autoritatea site-ului tau, precum si pozitiile acestuia in cautari.

Share it on:
TwitterFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *