Cum sa reduci la tacere un hard disk drive zgomotos

Nu-mi plac zgomotele de nici un fel. Daca-i galagie atunci cand fac un lucru, acel lucru se duce pe apa sambetei, adica nu mai are absolut nici o sansa de a fi realizat.

Idei afaceri si domenii Internet premium! Business ideas and premium domain names!

In momentele in care lucrez la ceva, am nevoie de liniste. Linistea te ajuta la concentrare, observand ca si melodiile preferate ma fac sa gresesc, atunci cand le-am ascultat si, in acelasi timp, mi-am antrenat creierul cu Brain Workshop. Fara muzica obtineam scor perfect mai mereu, iar cu muzica faceam destule greseli.

Atunci cand vine vorba despre calculatoare, computerul perfect ar fi cel care nu scoate nici un sunet sau cat mai putine. Un calculator perfect ar fi cel “death silent” adica fara nici o piesa in miscare. Un procesor cu TDP (thermal design power) mic, pentru a-i pune un cooler cooler aftermarket fara ventilator, o placa video tot fara ventilator, sursa la fel si un SSD.

Cam asa ar arata calculatorul perfect, cel putin pentru mine, pentru ca stiu si persoane carora le place sa auda tot felul de sunete emise de catre PC, inclusiv cele facute de coolere, fiindca asa simt ele ca sistemul lor lucreaza.

Nu, un calculator perfect pentru browsing, nu pentru gaming, nu trebuie sa faca zgomot, ci sa fie cat mai silentios.

Daca ai un calculator, laptop, care inca foloseste hard disk drive si nu iti plac zgomotele, trebuie sa intervii, pentru ca HDD-urile normale de desktop, cele la 7200 de rotatii pe minut caraie mult prea zgomotos pentru mine, iar cele normale de laptop, la 5400 de rotatii pe minut scot un fel de piuit enervant.

Problema cu zgomotul HDD-ului poate fi rezolvata foarte simplu, apeland la un programel “must have”, denumit, cum altfel, “quietHDD”.

quietHDD nu doar ca reduce semnificativ zgomotul HDD-ului, dar am inteles ca-i si prelungeste viata, pentru ca bratul acestuia de citire/scriere nu se mai misca atunci cand nu-i nevoie.

Am folosit quietHDD pe Windows XP, Windows 7 si acum Windows 8.1, deci garantez ca pe aceste sisteme de operare functioneaza foarte in regula. Probabil, merge si pe Windows 10, cu atat mai mult cu cat quietHDD este un program detinut in prezent de catre Microsoft.

Daca nu doriti quietHDD sa apara in system tray si sunteti ca mine, adica foarte putine programe pe acolo, utilizati cu incredere linia de comanda “/NOTRAY”.

Singura problema pe care am intalnit-o cu acest programel si Windows 8.1 a fost ca nu pornea la deschiderea laptopului, desi eu il setasem corespunzator la start-up, dupa cum puteti vedea in tutorialul video de mai jos. Toate programele porneau, doar quietHDD nu.

Nu ca-mi era greu sa dau un click si sa-l pornesc eu, dar de ce sa faci lucruri in plus, cand le poti automatiza? Asa ca m-am pus pe cautat sa vad de ce quietHDD nu porneste la start-up in Windows 8.1.

Am descoperit ca problema este cu optiunea din Windows 8.1 de la “Power Options” denumita “Turn on fast start-up“. Daca este bifata, laptopul porneste mult mai repede, insa quietHDD nu. Daca o debifez si renunt la pornirea rapida a laptopului, atunci va porni automat si quietHDD. Voi decideti daca vreti sa renuntati la rapiditatea pornirii calculatorului, versus automatizarea unor programe.

Si inca ceva: dupa ce am realizat tutorialul si l-am postat pe Instructables, un om de pe acolo, un englez, deoarece este plin de englezi pe acolo, mi-a spus ca el si-a luat SSD atunci cand a observat ca HDD-ul este prea zgomotos. Umorul englezesc, n-ai ce sa faci, mai ales ca pana si majoritatea celor care folosesc SSD-uri, inca mai utilizeaza si HDD-uri pentru stocare.

Sper sa va fie de folos acest tutorial, daca aveti un HDD zgomotos si doriti sa-l faceti sa “taca”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *