Iei virusul, de bună voie şi nesilit de nimeni?

virus informatic

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Hackerii au fost mereu inventivi, în ceea ce priveşte modul de răspândire a viruşilor informatici şi s-au bazat, de cele mai multe ori, pe naivitatea persoanelor care credeau în tot felul de promisiuni false.

De exemplu, în anii trecuţi, erau la modă progrămelele care susţineau că te ajută să-ţi recuperezi parola de la Yahoo Messenger sau chiar să spargi conturile altora.

Din păcate pentru cei care erau suficient de creduli încât să dea click pe aşa ceva, nu numai că nu ajungeau să facă ceea ce şi-au propus, dar singurele conturi accesate erau chiar ale lor.

Era cunoscut faptul că Yahoo Messenger nu salvează parola pe calculatoarele pe care este instalat programul, însă atunci când bifai opţiunea de amintire a numelui de utilizator şi parolei, era creat, în registri Windows, un token de autentificare. Ei bine, acest token era tot ceea ce aveau nevoie hackerii pentru a accesa Yahoo Messenger şi mai departe Yahoo Mail!, fără a cunoaşte parola acelui cont, doar numele de utilizator.

Metode asemănătoare sunt folosite şi în zilele noastre, pentru că mereu vor exista persoane care nu dau importanţă securităţii IT sau care sunt uşor manipulabile.

Îngrijorător este şi rezultatul unui studiu efectuat de către Universitatea Carnegie Mellon, care a arătat că oamenii pot fi convinşi să instaleze software pe care nu-l cunosc, dacă primesc o anumită sumă de bani, de la câţiva cenţi până la un dolar.

Astfel, hackerii nu mai trebuie să-şi bată capul cu răspândirea programelor rău-intenţionate (malware), infectarea calculatoarelor cu ajutorul vulnerabilităţilor sau cumpărarea de reţele de computere infectate (botnet), care de multe ori sunt nesigure şi pot fi controlate în continuare de cei de la care le cumpără. Dau banul şi omul neştiutor va fi bucuros să instaleze viruşi, de bună voie şi nesilit de nimeni, în schimbul a câţiva bănuţi.

Pentru a nu cădea pradă unor astfel de tehnici, instalaţi programe doar din surse sigure şi după ce verificaţi semnătura digitală a acestora: click dreapta pe kitul de instalare -> proprietăţi -> Digital Signatures.

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *