Scam cu locuri de muncă în Canada

Fiind un cititor fidel al forumului de securitate IT RST, mi-a atras atenţia un topic postat ieri acolo, unde un băiat întreba despre un anunţ pe care l-a văzut pe un site de la noi, despre o oportunitate de angajare în Canada, atât pentru el cât şi pentru prietena lui.

scam internet

Chiar dacă, din punctul meu de vedere, anunţul mirosea a înşelătorie din prima (scam), băiatul respectiv a ales să converseze pe e-mail cu falsul angajator, atras fiind de posibilitatea unui loc de muncă bine plătit, într-o ţară civilizată.

Aici nu vorbim despre un începător, utilizatorul în cauză, MostWanteD, fiind mult mai vechi pe acel forum decât mine, asta înseamnă că ar fi trebuit să aibă anumite cunoştinţe în legătură cu securitatea IT, însă lucrurile în România nu stau bine deloc din punctul de vedere al posibilităţilor pe care un tânăr le poate avea, aşa că mirajul unei vieţi mult mai bune decât cea pe care o poţi avea în ţara ta, îţi poate întuneca un pic raţiunea.

Iată cum sună anunţul de pe OLX/Mercador, pe care îl scriu în ideea de a fi indexat de către Google şi a vă ajuta să vă feriţi pe viitor de astfel de escrocherii:

“Baby sitter, şofer, bucătar necesare în Canada. O familie în Canada are nevoie de serviciile unui driver, un bucătar şi un baby sitter să lucreze în casa lor din. Candidaţii interesaţi, care trebuie să fie în posesia paşaport valabil internaţionale sau ar trebui să le achiziţioneze cât mai repede ar trebui să contactaţi acest anunţ pentru mai multe informaţii”.

scam internet

Anunţul pare a fi tradus cu Google Translate, iar acesta ar trebui să fie primul semnal de alarmă. Mai departe, am pornit căutarea mea pe Internet, de la adresa de e-mail folosită de către escroci pentru a conversa cu potenţialele victime, cea pe care MostWanteD a scris-o pe forum şi anume: [email protected].

Povestea este următoarea: sunt nevasta diplomatului Benoît-Pierre Laramée, cel care reprezintă Canada în Camerun şi am nevoie de CV-ul tău, plus alte acte, iar eu îţi voi plăti deplasarea pe continentul american. Toate bune şi frumoase, numai că nici măcar nu au scris corect numele acelei doamne, care-i Christiane Giroux, aceştia uitând de “h”.

Pentru a nu mai exista niciun dubiu, l-am contactat astăzi pe domnul Benoît-Pierre Laramée, care mi-a răspuns scurt şi cuprinzător că este vorba de o înşelătorie (scam).

scam locuri de munca in Canada

Aceste escrocherii sunt preferate de către africani, care consideră că albii le-au jefuit continentul (poate chiar aşa şi este), aşa că se simt şi ei îndreptăţiţi să-i păcălească pe alţii. Prin unele ţări din Africa, aşa cum ar fi Ghana sau Nigeria, înşelătoriile pe Internet au devenit o adevărată ocupaţie, lipsa locurilor de muncă împingându-i pe mulţi să aleagă acest mod ilegal de a face bani.

Revenind la exemplul de mai sus, se spune că dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, înseamnă că nu este. Nu o să vedeţi niciodată că un diplomat se ocupă direct sau prin familia acestuia, de astfel de lucruri, pentru că doar d-aia are consilieri, angajaţi şi aşa mai departe.

În încheiere, dacă doriţi să plecaţi la muncă în străinătate, nu trimiteţi niciodată bani sau acte înainte, în alte ţări, către persoane despre care nu ştiţi nimic. Încercaţi să aflaţi cât mai multe lucruri despre persoana sau firma respectivă, din diverse surse (Internet, discuţii telefonice, e-mail-uri către autorităţi), pentru că astfel veţi scăpa de multe probleme. Cei mai mulţi care se ocupă cu aşa ceva, vor doar să obţină nişte bani rapizi de la voi, însă au fost şi cazuri când au folosit actele celor păcăliţi pentru alte activităţi ilegale sau chiar au sechestrat persoanele respective, pe care le-au obligat să se prostitueze, în unele situaţii ajungându-se la lucruri şi mai grave, cum ar fi traficul de organe.

Print screen 1: RST Forums

Print screen 2: OLX

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

2 Comments

  1. Salut, imi poti face legatura cu MostWanted, vreau sa vb cu el, si eu am vb cu acest christiane giroux si nu stiu ce sa cred. !
    Mersi .

    • Nu am cum sa te pun in legatura cu el, pentru ca noi doi nu am discutat niciodata. Poti sa-ti faci cont pe rstforums.com si sa discuti tu direct cu el. Am incercat sa-l previn, pe el si pe altii care ar mai putea fi pacaliti in acest fel, dar MostWanted a solicitat inchiderea topicului respectiv. Voi merge acum pe forum si il voi ruga pe un moderator de acolo sa redeschida acel topic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *