Pe vremea cand eram pusti, instalarea si reinstalarea sistemului de operare era o activitate simpatica, fie ca puneam pe calculator un Windows nou de placere sau de nevoie.
Anii au trecut, iar instalarea programului celor de la Microsoft nu mai reprezinta o treaba atat de placuta, nu pentru ca dura mult acest lucru sau fiindca ar fi greu, ci din cauza faptului ca iti mananca enorm de mult timp optimizarea lui. Lucrurile care urmeaza dupa ce ai instalat Windows, in cazul in care nu folosesti vreo imagine a sistemului de operare, dureaza extrem de mult. Optimizare Windows, actualizare, instalare tot felul de programe si asa mai departe.
Dupa ce faci de multe ori treaba asta, pentru a fi totul pe “curat”, nu iti mai place, pentru ca nu mai ai rabdare, pentru ca pierzi timp in care ai putea realiza altceva mai folositor.
Asta inseamna ca, daca simti la fel ca mine, trebuie sa ai cat mai mult grija de Windows, pentru a fi totul in regula cu acesta si in ideea de a-l tine ani de zile sau o perioada cat mai mare.
Laptopul tocmai a implinit un an si jumatate de cand l-am cumparat si are acelasi sistem de operare cu care a venit: Windows 8.1.
Nu credeam ca voi folosi prea curand altceva in afara de Windows 7, insa tocmai din sila de a nu mai reinstala sistemul de operare, m-am pus si am inceput sa optimizez Windows 8.1, pentru asa cum vine el nu-l poti folosi decent.
Cel mai mare pacat al lui Windows 8.1 este acel program automat de mentenanta a sistemului de operare, care porneste cand vrea el si-ti tine CPU-ul in frecventa mare si HDD-ul in maxim. Acest lucru este enervat de neplacut si nu poate fi rezolvat decat prin dezactivarea Task Scheduler din registri. Ai dezactivat ala si totul incepe sa arate mai a Windows 7.
Mai faci cateva lucruri si chiar este la fel ca Windows 7, atunci cand vine vorba despre stabilitate si chiar un pic mai sprinten, cand discutam despre viteza.
Pe desktop, desktop care-i mai vechi decat Internetul, am Windows 7. Acel Windows 7 a mai fost schimbat cand a cedat HDD-ul. In rest, este foarte bine optimizat si functioneaza ireprosabil de ani de zile.
Pentru a tine si voi un Windows cat mai mult timp si cat mai bine, trebuie sa aveti grija de el, din toate punctele de vedere.
Actualizare, programe instalate cat mai putine si la zi, fara programe crackuite sau cat mai rare si ele.
Cu niste ani in urma, am instalat pe calculator programul de defragmentare al celor de la Piriform, adica exact compania care produce si CCleaner, un soft absolut necesar pentru orice calculator si cat se poate de sigur.
Am crezut ca-i la fel de sigur si acel program de defragmentare, asa ca l-am instalat si… a dat eroare calculatorul, dupa care mi-au disparut partitiile de pe HDD. Am facut orice pentru a le mai putea accesa, inclusiv un live CD cu o distributie Linux pe el, insa duse au fost. Fisierele care erau cu adevarat importante pentru mine (poze, documente etc) erau salvate off-line, pe alt HDD… insa am pierdut si multe alte lucruri, cum ar fi muzica.
Habar nu aveti cat de multe lucruri le-am zis in gand celor de la Piriform, insa greseala a fost a mea, deoarece programul respectiv se afla in alpha sau beta. Niciodata nu instala pe calculatorul de lucru un program care nu a fost testat foarte bine. Poate doar intr-o masina virtuala.
Nu doar programele nesigure iti pot distruge sistemul de operare Windows, ci si cele sigure, atat timp cat sunt foarte multe, instalate de nenumarate ori si fara a curata dupa ele registrii si celelalte fisiere. Curatare registri, folosind programe sigure, pentru ca si asta este o buna cale de a afecta sistemul de operare.
Asta inseamna ca prima regula este sa instalezi cat mai putine programe si cat mai sigure.
Daca programele sigure si multe pot fi destul de nesigure pentru sanatatea sistemului de operare, cele crackuite pot reprezenta un adevarat dezastru, nu doar pentru Windows, ci si pentru celelalte fisiere.
Imi aduc aminte ca i-am scanat unui prieten, cu mult timp in urma, calculatorul de virusi, folosind SUPERAntiSpyware, deoarece era cel mai tare program anti-spyware la vremea respectiva, dupa care i-am dat sa curete virusii gasiti, iar dupa restart nu a mai pornit PC-ul. Probabil, unii virusi au rescris anumite fisere critice din Windows, iar dupa stergerea lor calculatorul nu a mai avut cum sa porneasca. Da-i si plimba-te noaptea dupa CD-uri si stai si reinstaleaza sistemul de operare.
Pe calculatorul de la munca erau si mai multi virusi, pentru ca fusese folosit inaintea mea de niste baieti pe care nu i-am cunoscut si care dezvoltasera o mare pasiune in a urmari filme pentru adulti la munca. Stiti voi, acele site-uri care te anuntau ca iti lipseste un codec pentru a putea sa o vezi pe una cu niste sani imensi, care se lovea de zor cu fata de ceea ce ii placea ei mai mult. Un codec pe care erai obligat sa-l instalezi, deoarece hackerii se foloseau de o vulnerabilitate a browserului Internet Explorer, pe care nu-l mai puteai inchide normal, ci doar din Task Manager. Nu stiai sa-l killeresti normal, luai un virus mic.
Captura de ecran de mai jos este de pe calculatorul meu, atunci cand faceam teste cu SUPERAntiSpyware, si are aproape zece ani de zile.
Update: Am gasit si captura de ecran cu virusii gasiti in calculatorul de la munca. Dupa cum vedeti, “colcaia” de malware, in special troieni.
La fel se poate intampla si cu programele crackuite sau si mai rau, sa instalezi soft care iti cripteaza toate fisierele de pe calculator, fiind nevoit sa platesti o anumita suma pentru a primi cheia de decriptare, asta daca o primesti. Altfel sunt sanse mari sa nu mai poti avea acces la fisierele tale in aceasta viata. Se spune ca au platit pana si politistii unei sectii din Statele Unite, deoarece nu aveau back-up pentru fisierele lor atat de importante.
Chiar daca nu sunt virusate, acele programe iti pot afecta serios stabilitatea calculatorului.
Pe langa toate acestea, ai grija si cu optimizarea excesiva a sistemului de operare. Experienta m-a invatat ca daca iti bagi prea mult nasul unde nu stii, risti sa faci mai mult rau decat bine, Windows devenind incredibil de instabil.
In mare, cam astea ar fi lucrurile pe care sa le faci sau nu atunci cand vine vorba de a pastra cat mai mult intact sistemul de operare Windows. Cele pe care mi le amintesc acum, dimineata. Daca imi mai vin si alte lucruri in minte, voi actualiza articolul.
Windows este destul de stabil cu putin ajutor, problemele incepand sa apara atunci cand faci tu tot felul de lucruri de nefacut.