Criptarea nu-i pe placul directorului FBI

spionaj fereastra

Vrei să-ţi criptezi datele pentru a-ţi proteja intimitatea pe Internet? Dacă da, atunci s-ar putea să nu fii pe aceeaşi lungime de undă cu directorul FBI, James Comey.

Aruncând un ochi pe The Huffington Post, am găsit un articol interesant, despre conferinţa de presă susţinută de către directorul FBI, James Comey, în care acesta îşi exprima îngrijorarea în legătură cu paşii pe care îi fac Apple şi Google, în direcţia unei protecţii sporite a utilizatorilor dispozitivelor mobile, prin criptarea datelor de pe acestea, fără să lase nici o portiţă de acces autorităţilor, în cazul în care există suspiciuni asupra persoanelor care le folosesc.

“Cred cu tărie în domnia legii şi, de asemenea, consider că nici un cetăţean al acestei ţări nu este deasupra ei. Ceea ce mă îngrijorează în legătură cu toată această treabă, este faptul că aceste companii promovează ceva ce le permite oamenilor, în mod expres, să se plaseze deasupra legii.” a afirmat James Comey.

Această reacţie vine după ce Apple a anunţat săptămâna trecută că nu va mai putea să deblocheze dispozitivele mobile ale clienţilor, iPhone şi iPad, în cazul în care autorităţile solicită aşa ceva, fiindcă acest lucru va fi imposibil de făcut, din punct de vedere tehnic, doarece compania nu a mai implementat în iOS 8 nici o modalitate de a ocoli parolele utilizatorilor.

“Spre deosebire de competitorii noştri, Apple nu poate trece de parolele pe care voi le-aţi setat, asta însemnând că nu vă poate accesa datele. Prin urmare, nu putem răspunde pozitiv cererilor guvernamentale de a extrage datele de pe dispozitivele aflate în posesia acestora, care rulează iOS 8, fiindcă nu-i posibil din punct de vedere tehnic.” au precizat reprezentanţii companiei americane.

Directorul FBI a ţinut să precizeze că înţelege nevoia oamenilor de a se simţi în siguranţă pe Internet, însă accesul la astfel de dispozitive ar putea fi necesar în circumstanţe extreme, cum ar fi cele legate de atacuri teroriste.

“Cred cu tărie în faptul că ar trebui să obţinem un mandat din partea unui judecător independent, pentru a fi în măsură să vedem ce se află în interiorul unui dulap sau a unui telefon mobil. Ideea cum că există cineva care promovează un dulap care nu ar putea fi deschis niciodată, chiar dacă discutăm despre un caz în legătură cu răpiri de copii, pentru care avem o hotărâre judecătorească, mi se pare lipsită de sens. Google îşi promovează sistemul de operare pentru mobile, Android, în acelaşi fel. Cumpără telefonul nostru şi autorităţile nu vor putea avea niciodată acces la datele de pe acesta, chiar dacă sunt urmate procedurile legale” a mai spus directorul FBI, James Comey.

Acesta şi-a continuat conferinţa oferind exemple precum cele de mai sus, despre posibile răpiri şi atentate teroriste.

Oare de ce mereu sunt date exemplele cele mai rele? Pentru a sensibiliza publicul credul în a lua de bun tot ceea ce spunem noi?

În cazul unor evenimente atât de grave, cred că autorităţile au suficiente alte mijloace de probă pentru a-i identifica şi pedepsi pe cei vinovaţi. Nu cred că accesul la datele unor astfel de dispozitive poate fi decisiv în depistarea şi acuzarea făptuitorilor.

Gândul mă duce, mai degrabă, înspre alte două posibilităţi:

1. Cei de la FBI chiar sunt afectaţi de astfel de schimbări, în sensul că le-a fost luată jucăria şi nu mai pot controla ei totul.

2. Se dau loviţi tocmai pentru a reda încrederea oamenilor în siguranţa programele americane, mai ales după toate scandalurile din ultima perioadă, legate de programul de spionaj în masă al celor de la NSA. Mă gândesc serios la această variantă, cu atât mai mult cu cât discutăm despre o agenţie pentru care tehnicile de manipulare sunt aduse la stadiu de artă.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *