Dorim legi mai bune pentru protecţia datelor, dar nu le respectăm pe cele existente

lacat securitate cifru

Un nou sondaj de opinie, realizat de către Vansom Bourne, a scos la iveală faptul că 84 la sută dintre cei care au participat la acesta, cred că Europa are nevoie de o legislaţie mai strictă în ceea ce priveşte protecţia datelor, însă, de asemenea, 77 de procente consideră că organizaţiile din care fac parte nu îndeplinesc actualele prevederi legate de securitatea informatică.

În Uniunea Europeană, există o dorinţă din ce în ce mai mare de a înăspri legislaţia în ceea ce priveşte protecţia datelor, conform unui studiu realizat de către Vansom Bourne, cercetător independent în domeniul tehnologiei, pe 1500 de subiecţi din diverse categorii profesionale ale Fantei, Germaniei şi Marii Britanii.

Majoritatea acestora, se declară a fi îngrijoraţi atât de siguranţa datelor personale (79 procente), cât şi de cele legate de munca lor (65 la sută).

Atunci când vine vorba despre protecţia datelor personale, doar 59 de procente dintre aceştia au precizat că folosesc o soluţie anti-virus. Mai mult, 49 la sută au afirmat că organizaţiile din care fac parte fie nu au o politică de protecţie a datelor, fie aceasta nu le-a fost comunicată.

De asemenea, dintre cei 1500 de subiecţi ai acestui studiu, doar 23 la sută sunt absolut convinşi că organizaţiile lor respectă în totalitate actualele prevederi legale din domeniul protecţiei datelor.

Pe lângă toate acestea, 50% au declarat că fie nu ştiu ce reprezintă criptarea datelor (7 procente), fie că nu au fost informaţi dacă organizaţia din care fac parte foloseşte această tehnologie (23%), fie au răspuns că sunt siguri că în cadrul firmei lor nu este utilizată criptarea (20%). Doar 23 de procente dintre cei care au participat la acest studiu, au confirmat faptul că organizaţia lor utilizează criptarea atât în legătură cu datele clienţilor, cât şi cele ale angajaţilor.

În ceea ce priveşte siguranţa datelor de pe dispozitivele mobile, 98 de procente au declarat că informaţiile conţinute de acestea sunt mult mai valoroase decât aparatele în sine. Chiar şi aşa, 25 la sută continuă să folosească dispozitivele mobile personale pentru a ţine date importante pe ele, cele legate de job, cu toate că 19 procente au afirmat că au pierdut un astfel de aparat, la un moment dat.

Mai mult, atunci când vine vorba despre securizarea dispozitivelor mobile, 64 de procente au afirmat că le protejează  cu parolă, însă doar 31% au spus că recurg la criptare pentru a-şi ţine în siguranţă datele. Asta se întâmplă în cazul telefoanelor mobile, care sunt considerate un factor de risc, deoarece lucrurile stau ceva mai bine în ceea ce priveşte laptopurile, 51 la sută declarând că apelează la criptare pentru a-şi securiza datele de pe acestea.

În legătură cu datele pe care subiecţii le-au transmis pe Internet, majoritatea (95%) au afirmat că pentru a lucra mai eficient, mai ales atunci când se grăbeau, au apelat la orice fel de dispozitiv sau locaţie.

Cercetătorii au scos la iveală şi faptul că 66 la sută dintre participanţii la acest stiudiu, nu verifică întotdeauna dacă informaţia este transmisă într-un mod sigur, utilizând de multe ori metode care încalcă politicile de securitate ale firmelor din care fac parte.

Atunci când vine vorba despre nevoia de a avea o legislaţie mai bună în ceea ce priveşte protecţia datelor, chiar dacă majoritatea au răspuns afirmativ, au existat diferenţe de la o ţară la alta: 54% Marea Britanie, 68% Franţa şi 62% Germania.

Sursa: Help Net Security

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *