De ce nu se conecteaza telefonul la repeater – range extender

Daca ati configurat corect totul, iar sistemul de operare Windows se poate conecta la repeater (range extender) insa nu si al vostru smartphone, ramanand in conectare (connecting…) veti putea citi in acest articol tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a putea conecta si telefonul mobil la amplificatorul de semnal WiFi.

Idei afaceri in 2019 si domenii Internet! Business ideas in 2019 and premium domain names!

Anul acesta, a fost o perioada in care Internetul mi-a facut o gramada de probleme, cei de la ISP nefiind foarte rapizi in a repara defectiunea, asa ca am incercat sa gasesc o solutie de urgenta, pentru atunci cand legatura principala nu functioneaza.

O solutie rapida si gratuita a fost conectarea la un hotspot gratuit, insa nu o puteam face direct, deoarece semnalul era foarte slab, asa ca am avut nevoie sa repet semnalul, utilizand micul, dar voinicul, TP-LINK 740N.

Poate voi face un tutorial despre si cum puteti seta routerul pe post de repeater (range extender) utilizand softul celor de la TP-LINK, deoarece deja am realizat unul cu DD-WRT. Intotdeauna mi-a placut mai mult versiunea mai profesionala, cu DD-WRT, insa pentru incepatori este mai nimerit firmware-ul TP-LINK.

Din punctul meu de vedere, softul de la TP-LINK este greoi, nefolositor si un chin, in comparatie cu DD-WRT. Este ca si cum ai pune un motor de Dacie 1310 pe un BMW. Nu vei intelege niciodata ce inseamna sa ai un router stabil, care nu necesita restart, caruia ii poti mari puterea de transmisie, care are o multime de alte optiuni, pana nu folosesti DD-WRT. Desigur, asa cum am mai scris, pentru utilizatorul normal firmware-ul TP-LINK este in regula.

Trebuie sa discutam si despre cum companiile care produc routere se chinuie sa interzica DD-WRT, nerealizand ca-si taie singuri craca de sub picioare. In loc sa le multumeasca celor care actualizeaza firmware-ul custom si chiar sa-i ajute financiar, ei incearca sa-l restrictioneze, adica sa fim cu totii obligati sa utilizam porcariile lor alea neoptimizate. Voi scrie mai pe larg despre acest subiect, in alt articol.

Revenind la solutii de repetare a semnalului WiFi, intotdeauna m-am gandit ca un router wireless este mai nimerit, decat o solutie dedicata. Repeaterele obisnuite au antene interioare, o putere mai mica si mai putine optiuni decat un router wireless normal.

Daca ai configurat cum trebuie repeaterul WiFi (WiFi range extenderul) iar calculatorul tau care are Windows pe el se poate conecta, insa nu si telefonul mobil, iti voi scrie eu de ce se intampla acest lucru.

In cazul de fata am utilizat un router TP-LINK pe post de repeater (range extender) insa aceste lucruri functioneaza cu absolut orice router wireless.

Daca ati utilizat tutorialul celor de la TP-LINK , care este incomplet, pentru a configura routerul pe post de repeater (range extender) la pasul 6 observam cauza pentru care telefonul nu se conecteaza: am dezactivat DHCP-ul si in timp ce Windows stie sa aloce un IP fix de retea, Android (in acest caz) nu stie, asa ca trebuie sa-i spunem noi ce sa faca.

dhcp tp link router depeater dezactivat

Daca Windows se conecteaza, puteti da foarte usor in CMD un ipconfig /all si vom observa, la Wireless LAN adapter Wifi, ca routerul nostru TP-LINK, folosit pe post de repeater, opereaza in alta plaja de IP-uri, nu in cea in care eram obisnuiti: in 192.168.3.X, nu in 192.168.0.X.

wireless lan adapter wifi settings repeater

Acum, pentru a se putea conecta si al nostru smartphone la repeater (range extender) trebuie sa alocam manual un IP fix de retea, deoarece telefonul este setat default pe DHCP, iar noi am dezactivat DHCP in repeater:

1. Mergem la Settings / Wi-Fi / selectam repeaterul, care in acest caz este denumit „Repeater” si incercam sa ne conectam la el, observand ca nu se intampla acest lucru, ci ramane in connecting.

telefonul nu se conecteaza la repeater

2. In functie de telefonul mobil cu Android, in cazul meu trebuie sa apas pe acel „i”, in setarile conexiunii, vom gasi la IP Settings, optiunea de DHCP, pe care o alegem si modificam in Static (IP Static).

setare ip static telefon repeater

3. Modificam aceste aceste setari dupa cu urmeaza:

1. IP address: 192.168.3.2 (Adaugati cate o cifra la sfarsit pentru fiecare dispozitiv mobil conectat: urmatorul va fi 3, apoi 4 si asa mai departe. Nu puneti acelasi IP, deoarece apar conflicte!)

2. Gateway: 192.168.3.1 ( Asta ramane la fel pentru toate dispozitivele).

3. Network prefix lenght 24 – Il lasati cum este.

4. DNS 1 si DNS 2 – Le lasati asa cum sunt (8.8.8.8 si 8.8.4.4 – DNS-uri Google)

5. Dati Save si veti vedea ca acum se va conecta la repeater, iar Internetul va functiona. Daca nu se conecteaza, repetati toate aceste lucruri, deoarece am observat ca din cand in cand nu salveaza setarile.

conectare telefon la repeater range extender

Acum ca v-ati conectat la repeater (range extender) si doriti sa accesati interfata routerului, pentru a seta tot felul de lucruri, atat de pe Windows, cat si de pe Android, trebuie sa modificati iar lucrurile de mai sus:

1. IP address: 192.168.0.2 (Adaugati o cifra in plus, la sfarsit, pentru fiecare dispozitiv conectat).

2. Gateway: 192.168.0.1 (Ramane la fel mereu)

3. Network prefix lenght 24 – Ramane la fel.

4. DNS 1 si DNS 2 raman la fel (8.8.8.8 si 8.8.4.4)

De acum puteti sa accesati interfata routerului (http://192.168.0.1) insa daca doriti sa puteti sa va conectati iar la Internet, trebuie sa modificati iar setarile IP-ului static, utilizand primele setari.

Am facut si un tutorial video, in caz ca nu va descurcati: Fixing Smartphone Won’t Connect To WiFi Repeater – Range Extender.

Sper sa va fie de folos acest tutorial despre cum sa-ti conectezi telefonul mobil la repeater (range extender) atunci cand nu reusiti sa faceti acest lucru.

Edit (15.09.2017 ): Daca nici din Windows nu reusiti sa va conectati automat, desi de cele mai multe ori merge chiar si daca DHCP-ul este dezactivat in repeater, puteti trece manual toate datele:

1. Click dreapta pe retea in system tray si alegeti „Open Network and Sharing Center”

2. Change adapter settings

3. Click dreapta pe reteaua Wi-Fi pe care nu puteti sa o conectati la repeaterul TP-LINK, dupa care selectati „Properties”, ca mai apoi sa alegeti „Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) – „Properties” iar, dupa care treceti urmatoarele date:

a) Daca doriti sa va conectati la repeater:

Use the following IP address:

IP address: 192.168.3.2 (mereu puneti un IP de retea diferit, pentru fiecare dispozitiv pe care il folositi)

Subnet mask: 255.255.255.0 (ramane la fel mereu)

Default gateway: 192.168.3.1 (acesta este routerul pe post de repeater, mereu este la fel pentru orice dispozitiv)

Use the following DNS server addresses:

Preffered DNS server: 8.8.8.8 (Mereu la fel, DNS Google)

Alternative DNS server: 8.8.4.4 (Mereu la fel, DNS Google)

b) Daca doriti sa va conectati la interfata routerului:

Use the following IP address:

IP address: 192.168.0.2 (mereu puneti un IP de retea diferit, pentru fiecare dispozitiv pe care il folositi)

Subnet mask: 255.255.255.0 (ramane la fel pentru toate)

Default gateway: 192.168.0.1 (acesta este routerul normal, fara sa fie repeater, mereu este la fel pentru orice dispozitiv)

Use the following DNS server addresses:

Preffered DNS server: 8.8.8.8 (Mereu la fel, DNS Google)

Alternative DNS server: 8.8.4.4 (Mereu la fel, DNS Google)

Da-i share pe:
TwitterFacebookGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *