Kaspersky Password Manager este bun si nu prea

V-am mai scris pe aici ca am cont pe forumul Kaspersky inca din anul 2007, insa nu am mai intrat pe acolo prea des in ultimul timp, deoarece nu am mai avut nevoie. Am fost pe acolo, am citit suficient incat sa stiu ce sa fac sau sa nu fac pentru a nu-mi virusa calculatorul si am decis sa nu mai intru, deoarece nu a mai aparut nimic nou intre timp, in lumea aceasta a programelor anti-virus aflate pe cale de disparitie, in opinia mea, si total nefolositoare pentru omul modern.

Nu mai suntem in 2005, sa avem nevoie in mod neaparat de un program anti-virus, deoarece intre timp lumea a mai evoluat si sunt multi cei care se pot proteja pe Internet si fara a apela la un astfel de soft. Cu toate programele actualizate la zi si putina grija, pentru a nu intra pe tot felul de site-uri dubioase, Windows Firewall este suficient pentru utilizatorul de rand. Cel putin pentru mine, care nu am mai folosit de multi ani un program anti-virus si nici nu mi-am virusat calculatorul, nici nu mi-am pierdut vreun cont.

Insa imi aduc aminte de anii in care foloseam si nu pot uita celebrele BSOD-uri cauzate de programele anti-virus care se injectau peste tot sau cum un virus mi-a dezactivat protectia a-v doar prin simplul fapt ca a schimbat data calculatorului, iar softul de protectie a crezut ca mi-a expirat licenta acestuia. Se spunea pe atunci ca programele anti-virus te protejeaza pana nu-ti mai functioneaza nimic.

Asta cred si in acest momentca sta treaba: sunt destule alte programe care au nevoie de resurse multe pentru a rula, astfel incat nu mai este nevoie sa-ti torturezi calculatorul ca un program care scaneaza in timp real. Cred ca in zilele noastre un program anti-virus mai mult te incurca, decat sa te ajute, atat timp cat ai niste niste notiuni elementare despre securitatea informatica.

Chiar daca nu mai dau in ultimul timp pe acolo, am primit un e-mail in care eram instiintat ca pot primi o licenta gratuita pentru programul Kaspersky Password Manager, cu ocazia aniversarii a zece ani de forum Kaspersky. Credeam ca este mai vechi forumul respectiv. Nu stiam ca sunt si eu inregistrat pe acolo aproape de inceputuri.

M-am gandit daca sa il instalez sau nu, insa curiozitatea a fost prea puternica pentru a rezista, asa ca am solicitat o licenta pentru Kaspersky Password Manager, valabila pentru un an de zile.

Trebuie spus ca pe langa Kaspersky Password Manager Premium, exista si o versiune gratuita, in care poti folosi maxim 50 de conturi pe diferite site-uri, pentru a te autentifica automat pe ele.

Pentru ca la asta ar trebui sa fie bun Kaspersky Password Manager, la introducerea rapida, automata, a detaliilor de logare pe site-uri, fara sa mai fii nevoit sa le scrii tu de fiecare data, totul realizat intr-o maniera despre care ei spun ca este sigura, criptata.

Am facut cerere pentru licenta, am asteptat sa mi-o trimita si dupa am inceput sa instalez programul, observand cateva lucruri care nu-mi plac:

– Instalarea este in cloud, in sensul ca nu descarci un kit de instalare de pe site-ul lor si ala este programul, ci acel executabil pe care il iei prima data, te ajuta sa downloadezi programul si sa-l instalezi. Nu-mi place pentru ca pare sa dureze mai mult decat versiunea clasica.

– Esti nevoit sa iti faci cont in cloud, pe Kaspersky Portal Account. Iar chestii care dureaza, cu formulare si e-mailuri care iti iau din chef. Sunt o persoana destul de nerabdatoare si nu-mi plac lucrurile astea.

– Dupa ce ai terminat instalarea si ai mai setat si alta parola (master password) incerci sa introduci licenta in program, doar ca nu ti se spune nicaieri ca aceasta trebuie bagata tot in cloud, adica pe site-ul lor, nu direct in program, asa cum se intampla clasic. In regula, am inteles, asta este impotriva pirateriei, dar parca mutatul asta cu totul in cloud imi da un sentiment de nesiguranta, nu de siguranta.

Kaspersky Password Manager este bun si nu prea

– Am trecut peste toate astea si am inceput sa il testez pe bune, cu site-uri, nume de utilizator si parole. Ce s-a intamplat?

Nu functiona deloc! Da-i si apasa butoane, da-i click-uri si incearca iar. Nici un formular web nu era completat, nici o parola nu era introdusa pe site-uri.

Ma, cum naiba functioneaza asta?

Am ales sa-l utilizez cu browserul Firefox, cel pe care-l utilizez in fiecare zi, insa pur si simplu nu functiona. Intr-un final, m-am gandit ca poate a instalat vreun supliment in browser si am verificat in Firefox. Exact asta s-a intamplat, insa acel supliment nu era activat si nici nu am fost avertizat pe undeva despre el. Zero sanse pentru utilizatorul de rand sa-si dea seama singur de ce nu-i merge Kaspersky Password Manager dupa ce-l instaleaza.

Gata, acum functiona, asa ca l-am pus la lucru.

Pentru un timp s-a descurcat de minune si chiar ma gandeam sa-l pastrez, cu toate ca nu sunt adeptul programelor multe pe calculator. Putine si bune, fara instalari nefolositoare, pentru a nu strica sistemul de operare.

L-am setat sa ma logheze automat pe site-urile incercate si chiar a functionat, inclusiv aici pe blog, pana am ajuns la Google si conectarea in doua pagini, sau doi pasi. Nu stie sa te conecteze automat in contul Google. Trece de prima pagina, cea cu utilizatorul si acolo se opreste, pentru parola fiind nevoit sa dai click tu. El doar o scrie.

Nu asta ar fi fost problema, de un click, insa dupa ce dai acel click te avertizeaza ca poti salva acele date, pentru a nu le mai introduce data viitoare. Chiar daca tu ai facuta deja o regula pentru asta, pe subdomeniul Google pentru autentificari. Aici nu stie sa faca legatura intre accounts.google.com (subdomeniu) si domeniul pe care esti redirectionat dupa autentificare (google.ro). Enervanta treaba, pentru ca nu ai cum sa opresti acel pop-up care iti apare de fiecare data cand incerci sa te loghezi pe Google si care te anunta ca poti adauga o regula noua, desi tu ai facut deja acest lucru, deci nu te mai lasa atunci cand incerci, deoarece considera ca-i duplicat.

Si nu asta a fost singura problema, ci faptul ca aveam doua conturi diferite, unul pe un domeniu, iar celalalt pe subdomeniul primului domeniu. Kaspersky Password Manager a considerat ca trebuie sa-mi uneasca aceste doua conturi intr-un singur profil si le-a amestecat pana le-a zapacit. Adica incercam sa ma loghez automat pe un domeniu si trecea numele de utilizator al subdomeniului, care era diferit… deci nu functiona.

Vazand asta, am renuntat sa-l mai pastrez. Nu stiu daca merg remediate acele probleme din setari, eu nu am vazut asta, insa am zis ca nu mai are rost sa-mi bat capul cu el. L-am dezinstalat si am zis ca nu-l voi mai instala niciodata, cu licenta premium sau fara.

Ma gandeam sa donez licenta, insa cine stie ce parole au fost salvate prin cloud sau chestii de genul si am zis sa nu risc.

Dezinstalat si gata. Pacat, pentru ca in general ar putea fi un program bun, daca ar si functiona asa cum trebuie. Sa le ceri oamenilor bani pe un program care are si unele probleme, nu mi se pare in regula.

La felul in care se prezinta acum Kaspersky Password Manager, face parte din categoria programelor pe care nu le folosesti nici macar atunci cand le primesti cadou. Nu toate programele gratis sunt bune, cum nici cele cu bani.

La multi ani, Kaspersky Forum!

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *