Optimizare Windows 8.1

windows 8 logo

Daca laptopul nu venea cu Windows 8 pe el, nu l-as fi instalat niciodata. La fel cum nu voi instala Windows 10, pana data viitoare. Pentru ca dupa ce ai facut acest lucru de mult prea multe ori, iti doresti sa apesi un buton si functioneze, nu sa te joci de-a instalatul sistemelor de operare, dupa care optimizarea lor si eventualele batai de cap. Adica sa-ti faci treaba, iar Windows 7 este cat se poate de potrivit pentru asta.

Pentru ca tot a venit cu Windows 8 (x64), am zis sa-i dau o sansa, mai ales ca pe site-ul Asus gasesti drivere doar pentru acest sistem de operare. Drivere care, probabil, ca se potrivesc si pe Windows 7, insa revin la ceea ce am scris mai sus, cu bataile de cap.

Asta inseamna ca optimizarile nu au fost unele radicale, cu oprit zeci de procese si alte astfel de lucruri, pentru ca, din experienta, daca umbli pe acolo pe unde nu trebuie, sistemul de operare devine instabil.

M-am concentrat strict asupra lucrurilor care ma deranjau, din punct de vedere al aspectului sau al consumului exagerat de resurse.

L-am setat sa porneasca pe desktop, dupa care am dezactivat UAC, Windows Defender si am dezinstalat McAfee anti-virus, plus inca alte cateva trucuri pentru a-l face sa se miste mai repede, cum ar fi memoria virtuala fixa.

Am actualizat sistemul de operare, dupa care am oprit procesele prin care Windows face acest lucru (BITS si Windows Update). Nu-mi plac programele care se actualizeaza de capul lor, indiferent care ar fi ele. Le aduc eu la zi, atunci cand trebuie.

Chiar daca am oprit componentele prin care Windows se actualizeaza, am observat, luna urmatoare, ca tot s-a intamplat lucrul asta.

Nu asta ar fi marea problema, ci faptul ca din cand in cand, dupa actualizari sau cand vrea el, porneste un proces care mananca multe resurse, denumit TiWorker.exe. Din cate am citit pe Internet, TiWorker comprima fisierele sau ceva de genul. Si tot comprima el pe acolo, sau ce face, si nu mai termina, timp in care tine procesorul in minim 25% (4 nuclee fizice).

Ceea ce nu am gasit pe Internet, este cum sa-l opresti, insa mi-am dat seama pana la urma ca trebuie sa fie ceva legat de Task Scheduler, dupa ce am vazut ca Windows s-a actualizat singur si ca TiWorker.exe porneste zilnic.

Problema cu Task Scheduler este ca nu poti sa-l opresti ca pe orice proces normal, ci trebuie din registri: mergeti la HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Schedule, click dreapta pe “Start”, modificati 2 cu 4, OK, dupa care restartati calculatorul.

Dupa ce am oprit Task Scheduler, TiWorker.exe nu a mai pornit.

Una peste alta, nu-mi pare rau ca am ramas cu Windows 8.1, deoarece este un sistem de operare foarte stabil, cu putin ajutor. In plus, porneste incredibil de repede.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

2 Comments

  1. Cat timp e cu licenta… nu are sens sa treci la tehnical preview.
    Cand va fi final si matur… poate ca va merita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *