Windows 10 si browserul “Spartan”

Windows 10 Spartan

Dupa cum ati aflat cu totii, cred, si eu, pana la urma, reprezentantii companei Microsoft au anuntat ca sistemul de operare Windows 10 va veni la pachet cu un nou browser, care va purta numele de cod “Spartan”. Lasand la o parte faptul ca nu prea imi place denumirea, deoarece a fost adoptata de catre fanii unei anumite echipe de fotbal de la noi, iar in limbaj de cartier “spartan” are intelesul de “spart”, adica ceva de rau, nu prea vad rostul unei astfel de mutari.

Ei spun ca acest nou browser va fi unul foarte rapid, care nu va consuma prea multe resurse de sistem, fiind promovat ca o alternativa la Google Chrome sau Mozilla Firefox. Spartan nu va inlocui Internet Explorer, ambele browsere fiind prezente in Windows 10, ci va reprezenta varianta mai “light” a acestuia.

Pe la inceputurile Internetului in tara noastra, tin minte ca doua erau browserele cele mai folosite: Netscape Navigator si Internet Explorer. Internet Explorer era mai rapid, iar Netscape Navigator mai stabil.

Timpul a trecut, iar suprematia browserului celor de la Microsoft a inceput sa fie amenintata de aparitia unor alternative care foloseau tehnologii mai noi, mai rapide, si aici ma refer la Chrome, Safari, Firefox.

Astfel, oamenii au inceput sa spuna despre Internet Explorer ca este un browser invechit si nu foarte sigur. Poate ca asa si era.

Personal, n-am considerat niciodata ca Internet Explorer ar fi un browser incet, din contra, cel putin in ceea ce priveste incarcarea paginilor. Nici nu avea cum sa fie altfel navigarea, fiind vorba despre un browser dezvoltat chiar de catre cei care produc si sistemul de operare, deci perfect integrat in acesta. Altele erau bubele lui, cum ar fi startul mai greoi in comparatie cu Google Chrome, faptul ca taburile noi se deschideau si ele mult mai incet, si, de departe, problemele cu invechitul motor JavaScript, care conduceau inspre blocarea frecventa a browserului.

Aceste lucruri au fost remediate incepand cu Internet Explorer 9, Internet Explorer 10 fiind un browser decent, iar versiunea 11 putand concura cu oricare alt navigator al zilelor noastre.

Cu toate acestea, am decis sa raman la Google Chrome nu in ideea ca as avea vreo problema cu faptul ca oamenii inca se uita cu neincredere inspre cei care folosesc IE, pentru ca nu ma intereseaza lucrurile astea, ci datorita faptului ca Google Chrome beneficiaza de acele multe extensii care nu exista in cazul browserului companiei Microsoft. Nu ca as fi eu mare fan pluginuri, insa pe unele le folosesc din cand in cand.

De asta spun ca nu inteleg mutarea celor de la Microsoft, pentru ca in loc sa se concentreze asupra unui singur lucru, incercand sa-l imbunatateasca, sa-l faca iar atractiv in ochii utilizatorilor, ei doresc sa indrepte imaginea stramba a trecutului, alergand dupa doi iepuri. Nu cred ca este bine sa alergi dupa doi iepuri, deoarece… obosesti.

Vom vedea ce va fi cu Windows 10, deocamdata tot ceea ce imi doresc este sa schimbe cineva numele de cod, pentru ca “Spartan” nu prea suna bine in romana. Ce stelist ar folosi un browser care poarta denumirea de “Spartan”? Mai bine “Gazde”!

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *