Retea de cartier sau RDS?

fibra optica stalp

Cu vreo zece ani in urma, nici nu as fi indraznit sa pun intrebarea asta, pentru ca RDS prin cablu avea latenta mare si viteza destul de redusa. Singurul lucru pentru care ai fi putut sa te gandesti sa te muti la ei era stabilitatea, dar si aceasta doar daca aveai norocul sa te nimeresti intr-o zona in care nu erau probleme. Pe atunci, imi povestea o prietena ca i-a picat Internetul, i-a sunat sa vina pentru a remedia problema si, cum nici dupa vreo saptamana nu au aparut, a reziliat.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat din toate punctele de vedere, pentru ca RDS a investit puternic si acum sunt printre cei mai buni, daca nu chiar cei mai buni, furnizori de servicii Internet pentru utilizatorii de acasa. Oamenii ii lauda, pe buna dreptate, pentru viteza mare, ping mic si stabilitate.

In plus, vad ca au o politica agresiva de vanzari, in sensul bun al cuvantului, lucru observat alalteiri, atunci cand a venit un nene de la RDS sa incerce sa ma convinga sa ma mut la ei.

Nici nu stiam ca exista RDS pe aici, deoarece nu am fost interesat de subiect, televiziunea fiind de la UPC, iar Internetul de la o firma de cartier, printre putinele necumparate de ei.

Si tot incerca el sa-mi explice cum ca-i mai bine la ei si ca nu am viteza pe care cred eu ca o am si ca sa am mut cu toate la ei, telefonie, televiziune si Internet. El isi facea bine treaba, din punctul de vedere al omului care lucreaza in vanzari, doar ca si eu sunt pasionat de tehnologie, iar in vanzari am o diploma luata cu zece, asa ca este greu sa-mi spui unele lucruri mult prea in favoarea ta.

Televiziunea de la ei nu ma intereseaza, nici serviciile de telefonie, asa ca mai ramane de discutat doar despre Internet.

In teorie si practica, as plati cam la jumatate si as avea viteza mai mare in extern, doar ca… nu-i vorba doar despre bani, ci despre multe amintiri frumoase si alte lucruri.

Intorcandu-ma in trecut, imi aduc aminte ca a costat ceva conectarea la reteaua de cartier, fiindca exista o taxa si mai trebuia sa platesti si foarte mult cablu extern, care venea de pe bloc. Era perioada retelelor de cartier, cele in forma de panza de paianjen, despre care baietii de la tehnic spuneau ca sunt sigure, deoarece daca doreai sa te arunci de pe bloc nu pateai nimic.

Viteza in metropolitan era de pana la 100 Mbps, in extern de pana la 128 Kbps, timp mic de raspuns, iar proprietarul retelei avea contract cu FiberNet. Eram vreo cateva sute de persoane in reteaua care strabatea mai multe cartiere.

Am tinut vreun an de zile serverul de Counter-Strike al retelei, instalat si optimizat de mine, caruia ii facusem si un site simplu, in HTML. Pentru treaba asta aveam Internet gratuit. Nu era ceva “pro”, ci realizat pentru distractie. Se jucau pe el atat fete si baieti din retea, cei de la tehnic, proprietarul, precum si persoane din toata tara.

Timpurile erau frumoase, pentru ca lucrurile nu ramaneau doar in on-line, ci ne intalneam si in viata reala. Pe atunci lucram pentru o companie de telefonie mobila si m-au vizitat la munca persoane din alte orase, care indeplineau tot felul de functii pe serverul de CS.

La fel se intampla si cu persoanele din retea. Ii stiu pe multi dintre ei, am avut prietene din retea etc. Intalniri noaptea, distractie la greu.

Va scriu pe scurt, in ideea de a descrie un pic atmosfera acelor vremuri. De asta nici nu-mi place Fb, fiindca a mutat lucrurile aproape doar in on-line.

Vorbind strict despre retea, am apreciat mereu faptul ca proprietarul ei, un baiat foarte de treaba, isi da interesul sa functioneze totul asa cum trebuie. Lucreaza de foarte multi ani in retelistica, fiind genul care mananca Linux pe paine. Daca se strica ceva, ai pe cine sa suni si stii ca se va rezolva cat de repede este posibil. De-a lungul timpului, au fost multe momente d-astea, de la switch-uri arse sau furate, pana la camionul care a intrat in stalp si a rupt fibra optica.

In plus, s-au schimbat multe: cablurile au fost bagate prin interior, switch-urile sunt si ele pe scara, asta inseamnand ca nu mai pot exista situatii ca in trecut, cand se supara vreo bunicuta si lasa jumatate de strada fara Internet, serverele strazilor au fost inlocuite cu routere, reteaua nu-i aglomerata, viteza ramane constanta in metropolitan, chiar si seara. Ca minus, viteza in extern a ramas in urma cu vreo cativa ani de zile.

Normal ar fi sa ma mut si eu la RDS, pentru viteza mai multa si bani mai putini, doar ca nu ma lasa inima.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

One Comment

  1. In trecut am fost si eu un mic furnizor de internet, de acolo a plecat si serverul de CS. Am evoluat, am renuntat la servere de dormitor si am trecut la RDS.
    Nu-mi amintesc cand a picat internetul sau… viteza de incarcare proasta. Hai sa zicem de sarbatori cand toata lumea e conectata, in rest…in afara de vesnica deconectare de la 5:59 dimineata nicio problema. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *