Suntem pregatiti pentru 5G si 1 Tbps?

Zilele astea s-a tot discutat despre cum niste cercetatori ai unei universitati din Marea Britanie ar fi stabilit un nou record de viteza pentru conexiunile mobile. Este vorba despre Universitatea din Surrey, tehnologia 5G si o viteza de pana la 1 Tbps, potrivit site-ului The Hacker News. Deocamdata, tehnologia care permite o astfel de viteza a fost testata doar in conditii de laborator, pe distanta de 100 de metri, insa ea ar urma sa devina disponibila publicului larg, pana pe la inceputul lui 2020.

Tresar usor atunci cand citesc astfel de stiri, pentru ca ele sunt frumoase, superbe, te fac sa visezi si sa speri, mai ales ca tot astepti sa apara ceva nou in domeniul tehnologiei informatiei, iar pana atunci ar fi buna si o viteza mai mare de acces la Internet, doar ca realitatea este total diferita si te face sa te trezesti repede din visare.

In realitate, cei mai multi locuitori ai tarilor europene dezvoltate nu au acces nici acum la ceea ce pe la noi reprezinta banala viteza de 100 Mbps, iar cei care au platesc foarte mult. Internet foarte scump si viteza foarte mica, aici referindu-ma la conexiunile fixe, nu la cele mobile, lucruri stiute destul de bine de romanii care sunt la munca in Italia sau Spania.

Nu stam noi prea bine la multe capitole, dar macar viteza in metropolitan este una buna. Asta deoarece romanii sunt pasionati de tehnologie, nu pentru ca s-ar fi zbatut bravii nostri conducatori sa dezvolte retelele din Romania. Daca era dupa ei, lucrurile in acest domeniu ar fi stat la fel de prost precum in altele si acum navigam cu viteza de dial-up.

Viteza este buna, doar ca nici in acest moment nu au acces toti romanii la Internet, din diferite motive. Inainte de a ne gandi la noi viteze, poate ca ar fi bine sa devina cele actuale disponibile pentru cat mai multi.

Trecand peste aceste neajunsuri, trebuie discutat si subiectul “hardware”. Pentru viteza de 1 Tbps ma gandesc la faptul ca-i necesar hardware serios, foarte scump, pe care sa-l aiba toata lumea.

Dupa hardware, ajungem la atacurile DDoS. Sa vezi atunci flood, daca astfel de viteze devin posibile pentru toti.

Personal, nu cred ca se va ajunge pana la 2020 la astfel de viteze. Nu pentru toata lumea, deoarece sunt prea multe semne de intrebare.

Revenind la lucruri mai pamantene, dupa ce am trecut cu gandul prin wireless la viteze extraterestre, va scriam zilele trecute ca nu sunt multumit de viteza pe care o am in extern, deoarece a ramas in urma cu vreo cativa ani de zile. Intre timp, lucrurile s-au mai imbunatatit, dupa ce am discutat la telefon cu proprietarul retelei, retea in care suntem cam 1.500 de persoane. Atunci cand nu-i trafic mare, va lasa externul la liber, asa cum puteti vedea in poza de mai jos, test facut pe un server din Germania. In rest, mi-a dublat viteza in extern.

Ca tot zicea nenea de la RDS ca nu am eu cata viteza cred ca am. De asta nu ma mut deocamdata, pentru ca vocea-mi este auzita atunci cand am ceva de spus.

test viteza internet extern

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

One Comment

  1. Noi avem avantaj ca am fost ultimii cu FO si ca inca n-a fost lege ca operatorii sa bage in pamant cablurile… Dar de cand cu UE…trebuie sa le bagam si noi in pamant. Atunci sa vedem tehnologii noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *